用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 沙小"家長教師會''
go

沙小"家長教師會'' [複製鏈接]

Hello, 大家好, 我係Maggie, 係升三年級家長, 我係依度代表''家長教師會''與及''學校管理委員會'', 歡迎大家

如有甚麼問題, 假若我知道, 或有機會查詢到, 我會盡力幫手

[ 本文章最後由 Maggie程 於 08-7-16 15:17 編輯 ]
   0    0    0    0

Hi Maggie程

你好!我想知多d升中既資料,如幾多成升英中?除沙官中,多數會派去邊?尤其係非精英班果d!

謝謝!

quote]原文章由 Maggie程 於 08-7-16 15:12 發表
Hello, 大家好, 我係Maggie, 係升三年級家長, 我係依度代表''家長教師會''與及''學校管理委員會'', 歡迎大家

如有甚麼問題, 假若我知道, 或有機會查詢到, 我會盡力幫手 ... [/quote]

Hi...Maggie您好...
多謝您可以係度分享沙官嘅資料比我地新加入學校嘅家長,我想問(1)幾年級先會開始分精英班同有冇分名次?(2)學校每日會唔會有功課堂比d小朋友係學校做功課,(3)學校有冇規定學生要學樂器?

唔該唒

原文章由 DicDic 於 08-7-16 21:59 發表
Hi Maggie程

你好!我想知多d升中既資料,如幾多成升英中?除沙官中,多數會派去邊?尤其係非精英班果d!

謝謝!

quote]原文章由 Maggie程 於 08-7-16 15:12 發表
Hel ...

以我所知, 有大約40%入沙中及梁文燕
而非精英班的, 等我試下問下D高年級家長, 問到再話你知吓

原文章由 AMYBB111 於 08-7-17 14:12 發表
Hi...Maggie您好...
多謝您可以係度分享沙官嘅資料比我地新加入學校嘅家長,我想問(1)幾年級先會開始分精英班同有冇分名次?(2)學校每日會唔會有功課堂比d小朋友係學校做功課,(3)學校有冇規定學生要學樂器?

唔該唒 ...

1) 四年級開始分精英班, 好似有分名次, 等我問下先
2) 有, 一般在臨放學前, 叫''導修課'', 但如果你小朋友喜歡參加課後活動班, 咁就會少咗D時間啦
3) 無

是有名次的!
原文章由 Maggie程 於 08-7-18 12:43 發表

1) 四年級開始分精英班, 好似有分名次, 等我問下先
2) 有, 一般在臨放學前, 叫''導修課'', 但如果你小朋友喜歡參加課後活動班, 咁就會少咗D時間啦
3) 無 ...

Maggie,

我個小朋友升小二,取成績表時,班主任對某家長說:每班同一名次的同學會編入一班,舉例說如:考一至五名就A班,六至十名就B班....

但跟我說是弓字型,即按級名次編入ABCDE,EDCBA,ABCDE,其實以你了解係點編班

小兒將會入沙小一, 請問 (1) 他們是否小一至小三, 每年都會分班 ? (2) 他們的小測多唔多呢 ?(3)

第一條未答到你,因我個囡都係升小二
第二條,測驗週每學期有一次,小測都算多,多數係單元主題後突擊測驗,所以可以講測得來無乜壓力

原文章由 肥嘟媽 於 08-7-20 01:49 發表
Maggie,

我個小朋友升小二,取成績表時,班主任對某家長說:每班同一名次的同學會編入一班,舉例說如:考一至五名就A班,六至十名就B班....

但跟我說是弓字型,即按級名次編入ABCDE,EDCBA,ABCDE,其實以你了解係點編班 ...

我女的班主任同我講就是抽籤的

''考一至五名就A班,六至十名就B班....''這個說法肯定錯, 因為我地二年級, 今年全級頭三名都唔同班, 我個女小一小二都是十名內, 但小二讀C班,來緊升讀D班

至於''弓字型,即按級名次編入ABCDE,EDCBA,ABCDE'', 反而有可能, 但我未曾聽說過

現行是P.4 start 以成纟責分班, P.5 原班升P.6.
原文章由 JJAZ 於 08-7-21 12:31 發表
小兒將會入沙小一, 請問 (1) 他們是否小一至小三, 每年都會分班 ? (2) 他們的小測多唔多呢 ?(3)

Maggie:

我想問一問上視覺藝術課需要的"墊台紙"
即是什麼?

是不是膠墊呢?

謝謝你

墊枱紙,我用百貨公司寄來的大宣傳單張,栽剪到枱的SIZE,用舊了就換

肥嘟媽:

明白了,唔該晒!

我問過我姪女(佢係小學生)"墊枱紙" 是什麼, 佢話o係牛皮紙, 摺到書包放得入, 方便帶返學校.

請問枱的SIZE係幾大?
謝謝!
原帖由 肥嘟媽 於 08-8-24 01:07 發表
墊枱紙,我用百貨公司寄來的大宣傳單張,栽剪到枱的SIZE,用舊了就換

原帖由 house622 於 08-8-23 22:41 發表
Maggie:

我想問一問上視覺藝術課需要的"墊台紙"
即是什麼?

是不是膠墊呢?

謝謝你

無所謂的, 總之一張約報紙咁大, 當然不太透水的紙
我就往書局買一大張用來包箱寄郵包個d紙, 可cut開4 張, 一個學期用一張, 依家升三年級才需要再買

maggie,您好...
我想問課外活動係唔係要收費同星期幾上堂架,因為我仔仔而家都仲有學梗幾多野,所以唔知d時間同課程會唔會撞,我見學校好似好多野學,但唔知一年班有得學未?

我都想問,係未好多人報要抽籤?幾時會開始有課外活動呢,因為都要plan下9月個schedule。

謝謝!

原帖由 AMYBB111 於 08-8-26 14:03 發表
maggie,您好...
我想問課外活動係唔係要收費同星期幾上堂架,因為我仔仔而家都仲有學梗幾多野,所以唔知d時間同課程會唔會撞,我見學校好似好多野學,但唔知一年班有得學未? ...

開學後會派課外活動資料,一至五都有,有活動那天,老師會係導修課就帶走小朋友去上堂,到三點半就放學,活動當然要比錢,人多會抽簽
‹ 上一主題|下一主題