教育王國

標題: 08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!! [打印本頁]

作者: amymitpro    時間: 08-8-23 10:55     標題: 08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!!

之前有呢個topic, 依家唔知點解咗。所以要重新召集:

雙子媽媽,Johnathan媽媽 - 我記得你哋o家.

See you Aug 29, 2008 at 9:30.

Arthur 媽咪
作者: jocola    時間: 08-8-23 21:49

我個仔又係k.f呀,多多指教
作者: chrisraven    時間: 08-8-23 22:46

我第一次來, 好高興認識大家, 我個仔都係K1F, 多多賜教。
29/8 8:30見

皓霖媽咪
作者: stliu    時間: 08-8-28 11:37

hi amymitpro & chrisraven,

我都來報到, 之前我開左一個topic, 不過可能沉左響底lu.

估唔到都有幾個仔仔係K1F喎, 我睇另一個thread, 有5個仔仔呀...
我仔仔係 jonathan
唔知雙子媽媽幾時出現呢?
我明天係9:30 orientation, 希望會見倒你地啦!

原帖由 chrisraven 於 08-8-23 22:46 發表
我第一次來, 好高興認識大家, 我個仔都係K1F, 多多賜教。
29/8 8:30見

皓霖媽咪

作者: little_chit    時間: 08-8-28 14:06

Hi, stliu

我囝囝都係K1F, 8:30AM orientation 喎!
可唔可以clarify吓?

原帖由 stliu 於 08-8-28 11:37 發表

我都來報到, 之前我開左一個topic, 不過可能沉左響底lu.

估唔到都有幾個仔仔係K1F喎, 我睇另一個thread, 有5個仔仔呀...
我明天係9:30 or ...

作者: amymitpro    時間: 08-8-28 15:07

點解同係K1F (Kent Rd.), 但Orientation 有d 8:30 , 有 9:30 ??     
Arthur 媽媽

原帖由 little_chit 於 08-8-28 14:06 發表
Hi, stliu

我囝囝都係K1F, 8:30AM orientation 喎!
可唔可以clarify吓?

作者: stliu    時間: 08-8-28 15:22

amymitpro & little_chit,

我都唔知點解有8:30 & 9:30, 一班有30+學生, 會唔會係分流呢?

原帖由 amymitpro 於 08-8-28 15:07 發表
點解同係K1F (Kent Rd.), 但Orientation 有d 8:30 , 有 9:30 ??     
Arthur 媽媽

作者: little_chit    時間: 08-8-28 22:41

咁都有可能,唔可以容納咁多人.

原帖由 stliu 於 08-8-28 15:22 發表
amymitpro & little_chit,

我都唔知點解有8:30 & 9:30, 一班有30+學生, 會唔會係分流呢?

作者: 雙子媽媽    時間: 08-8-29 12:19

Hi Joanthan & Aurther媽咪,

有幸見到妳地, 好開心 可惜因為時間的關係(我要趕返工) 同Cyrus開始扭計(要玩玩具)而無機會傾一陣. 希望以後多d機會chat. by the way, 9月2日妳地會唔會羅假陪仔仔返學. 我假就羅左, 不果應該唔會陪佢返學. 我想佢自己搭褓母車, 然後自己再坐taxi 去學校門口莊佢, and then 接佢放學.
原帖由 stliu 於 08-8-28 11:37 發表

我明天係9:30 or ...

作者: stliu    時間: 08-8-29 14:08

雙子媽媽 & Arthur 媽媽,

係呀, 好開心見倒你地呀...
我又係, 因為好趕要返工, 都冇時間同你地傾兩句, 相認倒已經好好, 因為9:30果個session, 都好多人..
我見答PE校服果張表上, 都好似有成20幾人(唔知有冇睇錯!)

9月2日, 我冇攞假呀, 因為我諗住照俾佢搭校車, 我會同佢去樓下等校車, 好早, 係7:20分
同埋, 我唔知校車係咪駛入去學校, 如果係, 就未必裝倒佢囉... 放學我都想接, 不過已經請唔切假了, 惟有諗住過幾日, 可能禮拜五去接佢放學... 返學我唔敢送佢呀, 我怕佢喊呀...

原帖由 雙子媽媽 於 08-8-29 12:19 發表
Hi Joanthan & Aurther媽咪,

有幸見到妳地, 好開心 可惜因為時間的關係(我要趕返工) 同Cyrus開始扭計(要玩玩具)而無機會傾一陣. 希望以後多d機會chat. by the way, 9月2日妳地會唔會羅假陪仔仔返學. 我假 ...

作者: 雙子媽媽    時間: 08-8-29 14:22

唉........喊佢就一定喊, 睇吓係咩程度姐. 好似頭先同佢上完orientation, 一齊搭MTR, 佢比我早一個站落車, 佢都喊到拆天, 唔比我返工 . 後尾我媽咪夾硬拉佢落車, 而成車人望住我 .
原帖由 stliu 於 08-8-29 14:08 發表
雙子媽媽 & Arthur 媽媽,

係呀, 好開心見倒你地呀...
我又係, 因為好趕要返工, 都冇時間同你地傾兩句, 相認倒已經好好, 因為9:30果個session, 都好多人..
我見答PE校服果張表上, 都好似有成20幾人(唔知有冇睇錯!)
...

作者: stliu    時間: 08-8-29 14:49

雙子媽媽,

乜原來你仔仔都會喊? 我見佢好似幾out-going咁.
不過, 都好正常, 始終都係三歲人仔... 都係軟硬兼施囉.

我都唔知佢喊唔喊架, 不過, 喊都唔奇...

如果成車人都望住你, 咁你惟有走過隔籬車卡避一避!
講笑咋!

原帖由 雙子媽媽 於 08-8-29 14:22 發表
唉........喊佢就一定喊, 睇吓係咩程度姐. 好似頭先同佢上完orientation, 一齊搭MTR, 佢比我早一個站落車, 佢都喊到拆天, 唔比我返工 . 後尾我媽咪夾硬拉佢落車, 而成車人望住我 .
...

作者: 雙子媽媽    時間: 08-8-29 15:02

佢係超out-going, 不果亦係超痴我. 所以好煩

其實我之前問過佢返學會唔會喊, 佢的答案係: "我諗....我係會喊架 . 到尋晚不停問我今日係唔係返學, 我答左佢無數次. 今朝佢又再問, 我答佢係返學校但唔係返學, 佢跟住問我可唔可以遲d先返, 因為佢好緊張, 未準備好.
原帖由 stliu 於 08-8-29 14:49 發表
雙子媽媽,

乜原來你仔仔都會喊? 我見佢好似幾out-going咁.
不過, 都好正常, 始終都係三歲人仔... 都係軟硬兼施囉.

我都唔知佢喊唔喊架, 不過, 喊都唔奇...

如果成車人都望住你, 咁你惟有走過隔籬車卡避一避! : ...

作者: stliu    時間: 08-8-29 15:36

雙子媽媽,

哈哈, 我覺得佢答得好成熟呀... 我就呢幾日不斷催眠我仔, 話佢知, 到時係佢自己搭校車, 大人係唔可以搭, 只有老師同小朋友可以搭... 又扮到好羨慕佢有校車搭咁, 我再問佢媽媽可唔可以搭校車, 佢就話唔可以. 但係爸爸可以, 因為爸爸係開校車的, 真係俾佢笑C
但講真, 我自己都要放手 / 心先. 因為佢咁大個仔, 真係未試過唔同我地一齊搭車架, 去邊度, 都一定最少有其中一個家長 / 姐姐... 以前放學, 係姐姐湊, 搭一程小巴... 但除此以, 佢未試過咁樣自己一個搭校車架...
唉, 其實我都好想佢近近地讀書架, 但我又真係幾鍾意KV架.

原帖由 雙子媽媽 於 08-8-29 15:02 發表
佢係超out-going, 不果亦係超痴我. 所以好煩mouth:" />

其實我之前問過佢返學會唔會喊, 佢的答案係: "我諗....我係會喊架 . 到尋晚不停問我今日係唔係返學, 我答左佢無數次. 今朝佢又再問, 我答佢係返學校 ...

作者: 雙子媽媽    時間: 08-8-29 15:47

我同妳一樣都係咁同亞囝講(其實係偷妳喬)話只係小朋友可以搭褓母車 , 咁佢話咁不如叫daddy自己揸車, 咪全部人都可以一齊羅 .

其實我亞囝都未試過單獨一個坐車, 我都好擔心, 尤其係褓母車, 怕d ee唔好, 一吓佢瞓著左, 架車move move吓, 好危險. 加上佢鍾意玩seat belt, 成日又除又帶, 好危險.
原帖由 stliu 於 08-8-29 15:36 發表
雙子媽媽,

哈哈, 我覺得佢答得好成熟呀... 我就呢幾日不斷催眠我仔, 話佢知, 到時係佢自己搭校車, 大人係唔可以搭, 只有老師同小朋友可以搭... 又扮到好羨慕佢有校車搭咁, 我再問佢媽媽可唔可以搭校車, 佢就話唔可 ...

作者: stliu    時間: 08-8-29 16:58

雙子媽媽,

BK又short short地, 頭先點都唔俾我post呀...
小朋友唔知陌生地方會唔會定D呢, 擔心都冇法, 惟有對佢地同埋跟車的大人有信心!

原帖由 雙子媽媽 於 08-8-29 15:47 發表
我同妳一樣都係咁同亞囝講(其實係偷妳喬)話只係小朋友可以搭褓母車 , 咁佢話咁不如叫daddy自己揸車, 咪全部人都可以一齊羅 .

其實我亞囝都未試過單獨一個坐車, 我都好擔心, 尤其係褓母車, 怕d e ...

作者: amymitpro    時間: 08-8-29 22:31

Hi 大家好, Sorry 咁遲先返黎BK.
今日好開心, 可以同雙子媽媽同stliu相認,
如果第日有gathering, 記得通知我.

今日見到Miss Tam / Miss Man 都好nice, 我唔記得問K1F 呢班有幾多人, 你哋收唔收到風呢?

Hi stliu, 你住邊到? 7:20 分既校車真係好早, 我哋校車時間係7:50. 都算ok.   

希望大家响呢到, 多d多d分亨.
Arthur 媽媽
作者: stliu    時間: 08-9-1 09:46

amymitpro,

我地多D響呢度聯絡啦, 學校冇旅行架, 或者到時可以搞秋季旅行...

我都好開心果日可以同你&雙子媽媽相認.
係呀, 兩位老師都好好人, 仲幾靚女呢!
我地住荔景呀, 要上小小山的, 所以係頭站... 冇法啦, 如果搭保母車會晏D, 但我又覺得搭校車安全D, 到時睇下點先再算了. 不過, 佢亦都係頭站返屋企, 呢樣都有少少安慰.

原帖由 amymitpro 於 08-8-29 22:31 發表

今日見到Miss Tam / Miss Man 都好nice, 我唔記得問K1F 呢班有幾多人, 你哋收唔收到風呢?

Hi stliu ...

作者: amymitpro    時間: 08-9-1 12:49

Stliu,
係呀, 我都希望可以响呢到攪d活動, 等大家熟d.
聽日返學啦, 希望所d小朋友讀得開心d啦.

Arthur 媽媽
原帖由 stliu 於 08-9-1 09:46 發表
amymitpro,

我地多D響呢度聯絡啦, 學校冇旅行架, 或者到時可以搞秋季旅行...

我都好開心果日可以同你&雙子媽媽相認.
係呀, 兩位老師都好好人, 仲幾靚女呢!
我地住荔景呀, 要上小小山的, 所以係頭站... 冇法啦,  ...

作者: stliu    時間: 08-9-2 08:55

amymitpro,

好呀, 到時等天氣涼少少時就諗下有咩活動搞.
今朝送仔仔返學, 佢開頭有D驚, 上到車就好少少, 佢響車窗倒同我地bye bye, 果一刻真係有D唔捨得佢. 佢咁大個真係第一次自己搭車咋, 平時一定有我地或者姐姐陪的. 希望一切okay啦.
跟車的老師好nice, 似乎很有經驗.

原帖由 amymitpro 於 08-9-1 12:49 發表
Stliu,
係呀, 我都希望可以响呢到攪d活動, 等大家熟d.
聽日返學啦, 希望所d小朋友讀得開心d啦.

Arthur 媽媽

作者: winniellc    時間: 08-9-2 09:35

原帖由 amymitpro 於 08-8-29 22:31 發表

Hi stliu ...

我地下午班K1M又係Miss Tam / Miss Man .
作者: stliu    時間: 08-9-2 09:45

winniellc,

你好呀, 咁下午班K1M有幾多學生呀?

原帖由 winniellc 於 08-9-2 09:35 發表

我地下午班K1M又係Miss Tam / Miss Man .

作者: jocola    時間: 08-9-2 13:57     標題: 祝各位小朋友學業進步

今日開學啦

我都驚我個仔會喊,因為佢都係搭校車,好彩又無扭計,到放學姐姐接,又話佢好開心,我估今日ok掛,你地小朋友呢?

作者: stliu    時間: 08-9-2 14:19

jocola,

佢今朝上校車時個樣有少少驚, 但冇喊, 放學落車都okay. 我打電話俾佢, 佢話好開心, 老師送左張貼紙俾佢. 我問佢隔籬同學仔叫咩名, 佢就話我都唔知喎. 希望佢遲D識下D同學仔啦!

希望之後都okay啦.

原帖由 jocola 於 08-9-2 13:57 發表
今日開學啦

我都驚我個仔會喊,因為佢都係搭校車,好彩又無扭計,到放學姐姐接,又話佢好開心,我估今日ok掛,你地小朋友呢?

作者: jocola    時間: 08-9-2 15:47

我都有打電話問佢,佢話開心,但無講貼紙呀,等我返去再問下先!

原帖由 stliu 於 08-9-2 14:19 發表
jocola,

佢今朝上校車時個樣有少少驚, 但冇喊, 放學落車都okay. 我打電話俾佢, 佢話好開心, 老師送左張貼紙俾佢. 我問佢隔籬同學仔叫咩名, 佢就話我都唔知喎. 希望佢遲D識下D同學仔啦!

希望之後都okay啦.

...

作者: stliu    時間: 08-9-2 17:11

jocola,

我仔淨係講倒老師俾左超人貼紙佢, 同埋坐校車見倒以前N班的同學仔...

我又問佢有冇食晒D茶點, 佢就話有...
唔知佢幾時先至知道隔籬位個同學叫咩名呢?

原帖由 jocola 於 08-9-2 15:47 發表
我都有打電話問佢,佢話開心,但無講貼紙呀,等我返去再問下先!

作者: jocola    時間: 08-9-2 21:20

stliu

last night i ask my son to give some snacks for classmates, dont eat himself.....today he told me.....teacher said cannot let others eat woo.............dont know whether it is true or not....or he just want to eat all of them himself.....

my son said today they watched TV and drawing woo............is that true?
作者: amymitpro    時間: 08-9-2 21:43

Hi K1F mami,
Arthur 今日放學返到屋企好多野講, 好開心, 佢都有超人貼紙, 仲話有介紹自己, 玩lego, 睇tv, 好happy.

佢今日搭校車, 我都怕佢喊, 好彩無, 我仲偷偷哋跟去KV裝佢, 見到落校車時有個高台樓梯比小朋友落車, 見D小朋友個個都定定地,慢慢地落車, 幾得意。

好啦, 希望每個小朋友都可以响KV開開心心.

Arthur 媽媽
作者: little_chit    時間: 08-9-2 22:47

各位K1F媽咪,

昨晚還很担心阿仔唔肯上校車,因為佢講話要搭地鉄返學,我亦扮到好想好想搭校車咁,阿仔竟話"咁我比妳坐啦!"

好在阿仔上校車沒有哭,坐在車上眼定定望著我哋,我都唔敢揮手太多,驚佢會喊. 咪不停豎起手指公讚佢叻.

佢話放學坐校車時瞓著咗. 又話校車沒有安全帶.唔知係咪真,會唔會好危險呢?

佢話學校好好玩,老師好好, 又話好開心!

希望大家的孩子都可以愉快投入校園生活!
作者: stliu    時間: 08-9-3 08:38

jocola,

我仔都食晒佢的茶點, 姐姐話個食物盒一粒都冇剩.
我估老師真係會叫小朋友唔好share食物... 因為呢個似KV風格.
我仔仔話有睇noddy電視, 我唔知真定假.
問佢做左乜, 佢又係答D唔答D囉...

原帖由 jocola 於 08-9-2 21:20 發表
stliu

last night i ask my son to give some snacks for classmates, dont eat himself.....today he told me.....teacher said cannot let others eat woo.............dont know whether it is true or not....o ...

作者: stliu    時間: 08-9-3 08:43

amymitpro,

我都要搵日去學校睇下D小朋友係點落校車,有mami都係話老師們嚴陣以待, 場面好壯觀咁呀.
尋晚放工, 我返去, 阿仔已經將超人貼紙貼左響個玩具櫃桶度, 之前佢響電話同我講話老師送左貼紙俾佢, 我以為係細細張, 點知, 原來咁大張! 哈哈!

little_chit,

係呀, 校車冇安全帶架, 不過, 有老師跟車應該冇問題呱... 同埋, 佢地個書包仔可以放響膝頭哥上面, 起碼唔使揹住響背度, 坐得唔舒服. 因為我見好多小朋友坐校車, 都唔除書包, 揹住, 變左坐得唔好同危險.

原帖由 amymitpro 於 08-9-2 21:43 發表
Hi K1F mami,
Arthur 今日放學返到屋企好多野講, 好開心, 佢都有超人貼紙, 仲話有介紹自己, 玩lego, 睇tv, 好happy.

佢今日搭校車, 我都怕佢喊, 好彩無, 我仲偷偷哋跟去KV裝佢, 見到落校車時有個高台樓梯比小朋友落 ...

作者: jocola    時間: 08-9-3 10:39

amymitro, little_chit, stliu,

我今朝先見到張貼紙,大到暈
hahahaha

我個仔都有話睇noddy ar...佢仲話有畫花花添呀!

今朝換校服,佢話要著體育衫
我話唔係,佢insist, 我再話今日同學仔唔著體育衫架,會俾同學仔笑,佢先換校服咋

作者: winniellc    時間: 08-9-3 11:08

原帖由 stliu 於 08-9-2 09:45 發表
winniellc,

你好呀, 咁下午班K1M有幾多學生呀?

Hi!Stliu,

我地有29個學生呀,我覺得幾多,因為個課室好細.
作者: amymitpro    時間: 08-9-3 11:24

Dear K1F Mami,
好開心, 似乎我哋呢班多message. 希望大家keep住多contact.

今日Arthur 搭校車都好開心, 無喊.

係呢little_chit, jocola,
妳哋個小朋友叫咩名? 我問亞囝邊個同佢坐, 佢話唔記得. 我今日比咗個責任佢, 要佢記一個同學仔既名比我知, 唔知佢記唔記得呢?

Arthur 媽媽
作者: jocola    時間: 08-9-3 11:33

Arthur 媽媽

我個仔叫Ian ar

Ian 媽媽
作者: stliu    時間: 08-9-3 11:55

jocola,

可能你仔仔唔鍾意個bow tie箍住條頸呀.

All,

係啊, 呢度K1F都有幾個家長上BK, 都好, 希望大家可以keep 住傾.
我尋日都有問仔仔邊個坐佢隔籬, 佢as usual答"我都唔知!" 我就話, 叫佢試下今日識下同學仔. 同埋我都有問, 佢隔籬果D係咪叫arthur / Ian / cyrus等... 但呢D名佢全部擰頭呢!

佢淨係講倒佢隔籬一邊係男仔一邊係女仔! 係咁多!

原帖由 jocola 於 08-9-3 10:39 發表
amymitro, little_chit, stliu,

我今朝先見到張貼紙,大到暈
hahahaha

我個仔都有話睇noddy ar...佢仲話有畫花花添呀!

今朝換校服,佢話要著體育衫
我話唔係,佢insist, 我再話今日同學仔唔著體育衫架 ...

作者: stliu    時間: 08-9-3 12:10

winniellc,

29個學生真係幾多喎, 我同意, 班房唔算大啊. 我以為下午班會少D人添!
我唔知K1F有幾多人, 好似係20幾, 但實際唔知.

原帖由 winniellc 於 08-9-3 11:08 發表

Hi!Stliu,

我地有29個學生呀,我覺得幾多,因為個課室好細.

作者: little_chit    時間: 08-9-3 13:13

Hi, amymitpro 和K1F Mami

我個仔叫Jaden. 多多指敎.

quote]原帖由 amymitpro 於 08-9-3 11:24 發表
好開心, 似乎我哋呢班多message. 希望大家keep住多contact.

今日Arthur 搭校車都好開心, 無喊.

係呢little_chit, jocola,
妳哋個小朋友叫咩名? 我問亞囝邊個同佢坐, 佢話唔記得. 我今日比咗個責 ... [/quote]
作者: stliu    時間: 08-9-3 13:17

我仔仔叫jonathan.  
等我今晚返去問下我仔, 佢隔籬位個男孩子係咪叫jaden先   ... 似乎而家上BK的K1F mami仔仔都係搭校車(保母車)為主, 好難睇倒大家小朋友的座位安排...

我今個禮拜五會去接放學, 唔知接放學係咪都可以睇倒佢地坐邊...

原帖由 little_chit 於 08-9-3 13:13 發表
Hi, amymitpro 和K1F Mami

我個仔叫Jaden. 多多指敎.

quote]原帖由 amymitpro 於 08-9-3 11:24 發表
好開心, 似乎我哋呢班多message. 希望大 ...

作者: little_chit    時間: 08-9-3 13:27

Hi, Stliu & Jocola

唔怪之得,阿仔午睡完要睇Noddy啦. 原來係學校睇過.
係bk,我哋可以更了解佢哋係學校的情況. :

我都要趕住去揾件細雨衣比阿仔.
作者: stliu    時間: 08-9-3 13:37

我自己仔仔又係講D唔講D, 可信程度60%
所以係靠上BK來砌返成幅圖囉! 我仔成日都吽吽咁架! 哈哈!
原先以為雨季已過, 點知今朝都好大雨. 搭校車前, 我本來係俾仔仔著住件雨褸架(入面已經著左冷外套, 因為天氣有D涼 ), 後來見冇乜雨, 先除左件雨褸, 若不然, 我真係驚仔仔響車度焗桑拿呀! 因為佢坐成個鐘校車架. 校車老師今朝都話, 唔使著住啦, 如果落車有雨會同佢地著..

係呢度要讚下同多謝老師 , 之前未返學, 我成日好擔心KV要小朋友好獨立, 無論係去廁所 / 著外套等,我仔又唔算大仔, 怕佢搞唔掂.開學後, 我所接觸的老師都好好, 好細心, 尋日第一日返學上左校車後, 老師都第一時間幫仔仔著左件外套了.. 唔使驚車上D冷氣太勁.

原帖由 little_chit 於 08-9-3 13:27 發表
Hi, Stliu & Jocola

唔怪之得,阿仔午睡完要睇Noddy啦. 原來係學校睇過.
係bk,我哋可以更了解佢哋係學校的情況. ::" />

我都要趕住去揾件細雨衣比阿仔.

作者: 雙子媽媽    時間: 08-9-3 14:11

stliu,

接放學係唔可以睇到jonathan坐邊架, 因為ms. tam會安排佢地係隔離間房等. 家長係門口排隊. 不果係排隊時妳可以莊係佢做緊咩. 我尋日莊到佢, 好得意, 時坐時企, 仲有d唔耐煩咁, 好攪笑.

我都希望間唔中可以比個surprise佢, 接佢放學, 可惜我今年已經無咩假lor
原帖由 stliu 於 08-9-3 13:17 發表

我仔仔叫jonathan.  
等我今晚返去問下我仔, 佢隔籬位個男孩子係咪叫jaden先   ... 似乎而家上BK的K1F mami仔仔都係搭校車(保母車)為主, 好難睇倒大家小朋友的座位安排...

我今個禮拜五會去 ...

作者: stliu    時間: 08-9-3 14:17

雙子媽媽,

原來係咁, 咁如果我11:05先到學校, 都趕得切接佢, 係嘛? 因為我10:30先響公司過去, 有D趕.

其實我都係呢兩個禮拜的放學時間可以接佢咋... 因為佢地早放, 如果佢放12:10, 我係接唔倒架.
之前佢返N班, 我係一次都冇接過, 因為時間就唔倒. 其實我真係好想自己接送佢, 不過要返工, 冇法啦!
而家學校適應週, 我就安排接佢一次囉.
我見張校車時間表寫左, 生日會都係放早D的, 咁或者到時生日會我都可以去接下佢...
但生日會好似係兩個月一次, 唔知有冇記錯...

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-3 14:11 發表
stliu,

接放學係唔可以睇到jonathan坐邊架, 因為ms. tam會安排佢地係隔離間房等. 家長係門口排隊. 不果係排隊時妳可以莊係佢做緊咩. 我尋日莊到佢, 好得意, 時坐時企, 仲有d唔耐煩咁, 好攪笑.

我都希望間唔中可 ...

作者: 雙子媽媽    時間: 08-9-3 14:50

11:05去到係ok架. 我依家送埋佢上褓母車先再搭車返工, 其實都好趕, 因為平時我習慣早d出門口, 無咁多人. 但送完亞囝啱啱踏正繁忙時間, 小巴等左半個鐘, MTR又要等幾架先迫到上車. 我今日都係just on time. 遲吓等佢習慣左, 我可能唔會送佢上車, 等婆婆陪佢羅. 其實我都好enjoy可以湊佢返/放學, 但無辦法啦.

e.....我返而係留意幾時有生日會tim. 我都要認真mark底佢的放假時間表係公司先得.
原帖由 stliu 於 08-9-3 14:17 發表
雙子媽媽,

原來係咁, 咁如果我11:05先到學校, 都趕得切接佢, 係嘛? 因為我10:30先響公司過去, 有D趕.

其實我都係呢兩個禮拜的放學時間可以接佢咋... 因為佢地早放, 如果佢放12:10, 我係接唔倒架.
之前佢返N班,  ...

作者: stliu    時間: 08-9-3 15:10

雙子媽媽,

我同你剛相反, 送完仔仔搭校車, 比我平時出門口的時間係早左15分鐘有多. 所以我搭車都okay, 返到公司亦都好早, 最衰公司彈性上班只係count 8:30-9:00, 如果唔係, 我咁早返咪可以早D放工囉.

我將佢個校車時間表同埋學校假期影印左放左份響公司, 以備不時之需囉.

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-3 14:50 發表
11:05去到係ok架. 我依家送埋佢上褓母車先再搭車返工, 其實都好趕, 因為平時我習慣早d出門口, 無咁多人. 但送完亞囝啱啱踏正繁忙時間, 小巴等左半個鐘, MTR又要等幾架先迫到上車. 我今日都係just on time. 遲吓等佢 ...

作者: amymitpro    時間: 08-9-3 21:52

今日又有禮物, seahourse keychain. 亞囝好開心呀.
不過佢始終未知同學叫咩名. 不過, 佢話今日教"人"字同其他字, 但其他字深d, 佢唔記得.

仲有呀, 今日班校車(放學時)早到差不多8分鐘, 好彩婆婆早咗到湊佢, 如果唔係都唔知點算.

Arthur 媽媽

原帖由 stliu 於 08-9-3 15:10 發表
雙子媽媽,

我同你剛相反, 送完仔仔搭校車, 比我平時出門口的時間係早左15分鐘有多. 所以我搭車都okay, 返到公司亦都好早, 最衰公司彈性上班只係count 8:30-9:00, 如果唔係, 我咁早返咪可以早D放工囉.

我將佢個校車 ...

作者: stliu    時間: 08-9-4 10:20

amymitpro,

係呀, 我仔尋日都有個狗仔key chain. 不過佢都唔係好講響學校做乜, 但就好開心.
尋日校車早左十幾分鐘, 搞到老師要打返我屋企, 搵人去接佢呀... 哈哈..

原帖由 amymitpro 於 08-9-3 21:52 發表
今日又有禮物, seahourse keychain. 亞囝好開心呀.
不過佢始終未知同學叫咩名. 不過, 佢話今日教"人"字同其他字, 但其他字深d, 佢唔記得.

仲有呀, 今日班校車(放學時)早到差不多8分鐘, 好彩婆婆早咗到湊佢, 如果 ...

作者: 雙子媽媽    時間: 08-9-4 10:56

Cyrus 個都係狗仔key chain. Arthur咁醒識得講老師教"人"字. 我問Cyrus 係學校做咩, 佢即係話比我聽睇barney.

佢今朝好扭計, 唔肯起身. 又唔肯刷牙. 扭完一輪食早餐時又話要睇電影 . 不果上褓母車時就好醒, 只係不停remind我放學時記得去車站接佢.

原帖由 stliu 於 08-9-4 10:20 發表
amymitpro,

係呀, 我仔尋日都有個狗仔key chain. 不過佢都唔係好講響學校做乜, 但就好開心.
尋日校車早左十幾分鐘, 搞到老師要打返我屋企, 搵人去接佢呀... 哈哈..

...

作者: stliu    時間: 08-9-4 11:12

雙子媽媽,

我家jonathan連睇Barney都係我響BK八左, 返去問佢咋, 佢好似乜都唔知 / 唔記得, 如果佢唔係讀K1, 我會懷疑佢有冇返學呀 ! 哈哈!

我今朝要上大陸, 所以出門口仲早過我仔呀, 唔知佢返學搭校車點樣... 暫時我響站頭都未識倒同學仔媽咪呀... 希望明天會見倒...

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-4 10:56 發表
Cyrus 個都係狗仔key chain. Arthur咁醒識得講老師教"人"字. 我問Cyrus 係學校做咩, 佢即係話比我聽睇barney.

佢今朝好扭計, 唔肯起身. 又唔肯刷牙. 扭完一輪食早餐時又話要睇電影 . 不果上褓母車時就好 ...

作者: 雙子媽媽    時間: 08-9-4 11:22

講吓講吓, 我地家的小爺仔又放學羅. 一陣睇吓佢有無update 先
作者: amymitpro    時間: 08-9-4 11:28

亞囝都係話我知睇Barney, 果然係堅既.

佢地依家(11:28)放咗學搭緊校車, 唔知今日佢哋玩d咩呢?

Arthur媽媽
作者: 雙子媽媽    時間: 08-9-4 11:43

講時講, 我尋日問亞囝點痾珠珠, 佢話d e e 教佢係褲腳羅出黎. 仲有要揸住'雀雀' 如果唔係會痾到週圍到係
作者: amymitpro    時間: 08-9-4 12:03

婆婆啱啱接咗Arthur (校車都係早咗7-10分鐘到). 亞囝好開心喎, 話米奇老鼠識得變魔術, ~~詳細未知, 遲D會報.
作者: 雙子媽媽    時間: 08-9-4 12:29

Cyrus 都已經返左屋企, 但唔知點解唔肯同我講電話, 所以唔知佢今日做左d咩. 淨係知佢食唔晒我預備比佢的荼點 .
原帖由 amymitpro 於 08-9-4 12:03 發表
婆婆啱啱接咗Arthur (校車都係早咗7-10分鐘到). 亞囝好開心喎, 話米奇老鼠識得變魔術, ~~詳細未知, 遲D會報.

作者: 雙子媽媽    時間: 08-9-4 13:31

佢話睇左怪獸公司. 跟住我問佢老師係唔係變魔術, 佢話唔係老師變, 係米奇變 . 問佢仲有做咩, 佢話都係玩玩具羅
作者: amymitpro    時間: 08-9-4 21:14

我問囝囝有無睇怪獸公司, 但佢無答我. 但係佢今日又唱"一閃一閃小星星, 一晁一閃小星星..." 我問佢係唔係學校教, 佢話唔係, 都唔知真定假.

又收到張貼紙呀,Arthur好開心呀!  

聽日開始k3返學啦, 校車應該多好多人, 會熱鬧d, 但又可能會遲d先返到學校.

Arthur媽媽

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-4 13:31 發表
佢話睇左怪獸公司. 跟住我問佢老師係唔係變魔術, 佢話唔係老師變, 係米奇變 . 問佢仲有做咩, 佢話都係玩玩具羅

作者: little_chit    時間: 08-9-4 22:23

各位媽咪

而家先有時間上BK, 等我講吓問到阿仔D咩..

昨天唱"London Bridge".
今天唱"Twinkle, Twinkle, Little Star"
Mickey Mouse變本書比老師, 故事關於"返學"

不過以上有幾成真,就要自行判斷.:

佢仲話課室好安靜, 校車都好安靜.
作者: pollykayee    時間: 08-9-4 23:09

作者: jocola    時間: 08-9-5 08:31

ai.........rainning again la

my son didn't say anything....
just say have sticker je...he is so greddy...hahahahhahahaha
作者: stliu    時間: 08-9-5 08:31

all,

我仔都係, 講D 唔講D咁, 可能真係好似另一個thread的媽咪講, 響學校的事係秘密來... 所以就算問佢地都係講少少咁. 但總的來說, 佢地都係開心... 因為我仔仔放學返到家都係好cheerful咁.

今朝我地個站只係多左一個K3哥哥咋... 睇來我地個站唔係咁多人搭校車 / 讀KV....

原帖由 little_chit 於 08-9-4 22:23 發表
各位媽咪

今天唱"Twinkle, Twinkle, Little Star"

不過以上有幾成真,就要自行判斷.::" />

佢仲話 ...

作者: stliu    時間: 08-9-5 08:33

pollykayee,

歡迎你呀, 多個家長真係好, K1F呢度都算熱鬧, 有好幾位家長一齊傾, 大家報下料, 我仔又係架, 講D又唔講D, 我地要估估下. 但大致佢返學都開心.

jocola,

係啦, 又落雨了, 我仲諗住陣間去接佢放學呢! 希望落一陣唔好落啦...

原帖由 pollykayee 於 08-9-4 23:09 發表
咁多位k1f的家長好..我係新加入的.
我個囡叫芷晴. 希望可以响呢度知道多啲佢响學校嘅動向. 因為我問佢學咗啲咩, 佢都答啲唔答啲.

作者: little_chit    時間: 08-9-5 08:48

stliu

今日K3返學,我個站都多咗好多人.d k3同學仔比我的印象係"好定",唔似我個仔周身郁.  希望佢遲d會定D啦!

原帖由 stliu 於 08-9-5 08:31 發表
all,

我仔都係, 講D 唔講D咁, 可能真係好似另一個thread的媽咪講, 響學校的事係秘密來... 所以就算問佢地都係講少少咁. 但總的來說, 佢地都係開心... 因為我仔仔放學返到家都係好cheerful咁.

今朝我地個站只係多左 ...

作者: 雙子媽媽    時間: 08-9-5 11:46

尋日我問亞囝有係唱歌, 佢話無 , 呢個我唔係好信佢, 因為佢一向唔鍾意唱歌. 佢答"無"可能係佢自己無唱. 另我個囝都話米奇變左本書書出黎.

原來k3今日先開始返開, 唔怪得我發現亞囝架褓母車多幾2-3個正襟危坐的小朋友

stliu,

接完jonathan返黎講吓妳有咩分享呀
原帖由 little_chit 於 08-9-4 22:23 發表
各位媽咪

不過以上有幾成真,就要自行判斷.::" />

佢仲話 ...

作者: amymitpro    時間: 08-9-5 12:17

歡迎芷晴媽媽既加入~

今日我個站都係多咗1個K3哥哥. 但校車又唔算多人.

唔覺唔覺今日星期五, 有D驚佢放咗個星期六/日, 會唔想返學. 係唔係有D杞人憂天呢 !
作者: little_chit    時間: 08-9-5 12:54

雙子媽媽

我想老師為吸引小朋友集中注意力聽故事,先玩變本書出嚟.
老師都好有辦法!

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-5 11:46 發表
尋日我問亞囝有係唱歌, 佢話無 , 呢個我唔係好信佢, 因為佢一向唔鍾意唱歌. 佢答"無"可能係佢自己無唱. 另我個囝都話米奇變左本書書出黎.

原來k3今日先開始返開, 唔怪得我發現亞囝架褓母車多幾2-3個正襟危 ...

作者: 雙子媽媽    時間: 08-9-5 13:41

頭先問亞囝, 佢話老師今日又有變魔術, 變左咩我唔記得左tim . 另外仲有睇電視, 淨係話有飛機羅. o係其他班, 我見有d家長話有得出去餵魚, 我問過亞囝幾次, 佢日日都話無
原帖由 little_chit 於 08-9-5 12:54 發表
雙子媽媽

我想老師為吸引小朋友集中注意力聽故事,先玩變本書出嚟.
老師都好有辦法!

作者: stliu    時間: 08-9-5 14:20

All,

今日有D趕, 接仔仔時, 我老公無端端又出現埋一份, 所以變左, 我原本想問問班主任仔仔的上課情況, 都怕我老公響外面等(一個家長進學接放學), 而冇問到.

正如雙子媽媽所講, 接放學係響隔籬課室, 我裝入去時見唔倒我仔, 仲以為唔係果個課室呢, 如果佢縮左響門口附近, 所以見唔倒佢. 佢好搞笑, 老師未叫佢已經想衝出來咁呀...

我未問佢今日做乜, 不過, 佢應該都係講D唔講D了.

今朝搭校車, 我個站只係多左一個K3哥哥咋. 佢都係好淡定, 不過都算多野講, 都okay, 唔會太cool.  

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-5 13:41 發表
頭先問亞囝, 佢話老師今日又有變魔術, 變左咩我唔記得左tim . 另外仲有睇電視, 淨係話有飛機羅. o係其他班, 我見有d家長話有得出去餵魚, 我問過亞囝幾次, 佢日日都話無  ...

作者: angellychan    時間: 08-9-5 17:11     標題: K1F kent road 張智傑報到

張智傑媽媽報到, please let me know any activities for joining!!
作者: stliu    時間: 08-9-5 17:24

智傑媽媽, 歡迎你呀. 我係jonathan 媽媽.

或者可以諗下搞個秋季旅行.

原帖由 angellychan 於 08-9-5 17:11 發表
張智傑媽媽報到, please let me know any activities for joining!!

作者: angellychan    時間: 08-9-5 17:43     標題: 秋季旅行好呀!

您好, jonathan媽媽! 以前傑傑讀迦南時我都有問老師攞班上人名表, 咁先同傑傑有話題, 而家未敢問住, KV 又好似 formal D,  睇來都係要靠自己家長們攪作一吓親子活動!
作者: amymitpro    時間: 08-9-5 21:55

歡迎 張智傑媽媽加入, 希望可以攪個秋季旅行, 等大家相認吓, 等小朋友開心吓.

今日Arthur有粟米條攞返屋企, 仲有, 佢今日話識咗芷晴喎, 仲有個同學叫"浩鈞",
作者: pollykayee    時間: 08-9-5 23:58

作者: amymitpro    時間: 08-9-7 11:58

芷晴媽咪,
我有問Arthur:芷晴有咩講, 佢又無出聲, 佢話芷晴姓"梁", 叫梁芷晴. 係唔係呢?
作者: stliu    時間: 08-9-8 08:57

All,

我都有問我仔有冇識倒咩同學仔D名, 佢就話冇... 可能要等老師叫多D同學D名佢先會記得. 佢之前淨係話我知, 佢隔籬位一個係男仔一邊係女仔咋... 咁我問佢對面有冇人坐, 佢又話有... 希望遲d可以搵下有冇坐佢隔籬的同學仔. 我問唔中問下佢識唔識邊個邊個, 但佢完全冇反應呢!

angellychan,
我估KV都未必會俾人名表呢, 要靠響BK呢度八先得喇!
我都好想搞秋季旅行呀, 我諗11月可以諗諗日期同地點.
keep updated啦!

原帖由 angellychan 於 08-9-5 17:43 發表
您好, jonathan媽媽! 以前傑傑讀迦南時我都有問老師攞班上人名表, 咁先同傑傑有話題, 而家未敢問住, KV 又好似 formal D,  睇來都係要靠自己家長們攪作一吓親子活動! ...

作者: angellychan    時間: 08-9-8 09:57     標題: 好呀!!十一月去旅行好呀!!

Dear stliu,

我諗呢度起碼有8個家長: stliu, Jonathan 媽媽, 芷晴, Arthur, Cyrus家長, 皓霖家長雙子媽媽, have I missed anybody?? can go visit farm/ bbq ah!
作者: 雙子媽媽    時間: 08-9-8 10:04

Cyrus家長會唔會係=我呀 . 我係雙子媽媽, 我個囝囝叫Cyrus.

唉......我今日有d唔開心. 因為Cyrus今朝好扭計, 起身就話唔想返學, 唔肯換校服, 仲唔肯上褓母車tim, 仲衰過第1 日返學 . 唔知係唔係星期六/日玩得太癲

想問吓妳地的小朋友有無話出去餵魚呀? 我見其他班d家長話佢的小朋友都有安排. 不果問左Cyrus幾次佢都話無
原帖由 angellychan 於 08-9-8 09:57 發表
Dear stliu,

我諗呢度起碼有8個家長: stliu, Jonathan 媽媽, 芷晴, Arthur, Cyrus家長, 皓霖家長雙子媽媽, have I missed anybody?? can go visit farm/ bbq ah!

作者: stliu    時間: 08-9-8 10:29

All,

哈哈, 我地每人都有個雙重身份... 我整左張mini list for K1F. 如有遺漏, 請加名啦. 我唔記得左little_chit個小朋友叫咩名呀... 請幫忙話我知啦.
另, 我就係jonathan媽媽了... 嘻嘻!

pollykayee ~ 芷晴
Amymitpro ~ Arthur
stliu ~ Jonathan
雙子媽媽 ~ Cyrus
angellychan ~ 智傑
little_chit
jocola ~ Ian

皓霖係多實街K1F, 所以呢度冇包括佢呀.
仲有冇呀其他同學仔係K1F (Kent Rd)呀?  

原帖由 angellychan 於 08-9-8 09:57 發表
Dear stliu,

作者: stliu    時間: 08-9-8 10:32

雙子媽媽,

可能Cyrus放完假要適應呀. 我都好怕我仔有monday sickness呀, 佢之前幾個禮拜一起身都係有情緒架, 好在今日冇事咋. 我地都儘量禮拜日唔去街去咁夜呀, 免得佢唔夠瞓, 唔開心.

我今日問我仔仔, 佢話今日有餵魚, 但問佢用咩餵, 佢就叫我收線(電話). 哈, 俾佢激c

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-8 10:04 發表
Cyrus家長會唔會係=我呀 . 我係雙子媽媽, 我個囝囝叫Cyrus.

唉......我今日有d唔開心. 因為Cyrus今朝好扭計, 起身就話唔想返學, 唔肯換校服, 仲唔肯上褓母車tim, 仲衰過第1 日返學 . 唔知係唔係星期六 ...

作者: amymitpro    時間: 08-9-8 12:18

我今日都驚Arthur扭計,好彩無事, 上校車返學都好開心.

**好開心聽到話今日餵魚, 等我晏d問卟亞囝先 **
作者: stliu    時間: 08-9-8 13:02

amymitpro,

我今朝都好驚, 因為阿仔真係好似大人禮拜一唔想返咁架! 好在佢冇事, 反而幾開心, 食晒早餐.

我都唔知我仔講餵魚真定假. 你地小朋友週末有冇提你地要簽手冊呀? 我見另一班mami個女女有叫佢簽名. 但我仔係提都冇提呀. 不過, 我check手冊, 見倒就自己簽左囉.

原帖由 amymitpro 於 08-9-8 12:18 發表
我今日都驚Arthur扭計,好彩無事, 上校車返學都好開心.

**好開心聽到話今日餵魚, 等我晏d問卟亞囝先 **

作者: 雙子媽媽    時間: 08-9-8 14:13

我個囝都無提我簽手冊, 都係我自己見到就簽羅 . 其實如果我唔問, 佢係完全唔會講佢係學校度的野. 希望佢聽日唔好再扭啦, 煩死......
原帖由 stliu 於 08-9-8 13:02 發表
amymitpro,

我今朝都好驚, 因為阿仔真係好似大人禮拜一唔想返咁架! 好在佢冇事, 反而幾開心, 食晒早餐.

我都唔知我仔講餵魚真定假. 你地小朋友週末有冇提你地要簽手冊呀? 我見另一班mami個女女有叫佢簽名 ...

作者: little_chit    時間: 08-9-8 14:17

Hello,

我的仔叫Jaden. 我都好希望大家認識吓. 小朋友一齊玩吓!

原帖由 stliu 於 08-9-8 10:29 發表
All,

哈哈, 我地每人都有個雙重身份... 我整左張mini list for K1F. 如有遺漏, 請加名啦. 我唔記得左little_chit個小朋友叫咩名呀... 請幫忙話我知啦.
另, 我就係jonathan媽媽了... 嘻嘻!

A ...

作者: stliu    時間: 08-9-8 15:24

雙子媽媽,

Cyrus聽日應該好D架喇! 放心啦!

係喇, 你一講我又記返Jaden個名喇! he..he..

Amymitpro ~ Arthur
stliu ~ Jonathan
雙子媽媽 ~ Cyrus
angellychan ~ 智傑
little_chit~Jaden
jocola ~ Ian

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-8 14:13 發表
我個囝都無提我簽手冊, 都係我自己見到就簽羅 . 其實如果我唔問, 佢係完全唔會講佢係學校度的野. 希望佢聽日唔好再扭啦, 煩死......

作者: amymitpro    時間: 08-9-8 21:18

係呀, 今日真係餵魚, 仲有Hello Kitty貼紙送, 我諗d小朋友好開心.

KV真係有一套教學方法, 今日Arthur話"响車到講野唔好咁大聲","食野時侯唔好講野", 呢d我哋平日都有教, 但佢唔上心, 我相信KV有教佢哋.
作者: little_chit    時間: 08-9-8 22:11

Jaden 唔會主動話比我聽有禮物,唔係妳講我都唔知.:-|

佢又話今日影相,同老師一齊影.  妳哋小朋友有冇題起?

問佢今日係唔係餵魚,佢先話係!其實阿仔都唔係好講學校發生的事比我聽.
原帖由 amymitpro 於 08-9-8 21:18 發表
係呀, 今日真係餵魚, 仲有Hello Kitty貼紙送, 我諗d小朋友好開心.

KV真係有一套教學方法, 今日Arthur話"响車到講野唔好咁大聲","食野時侯唔好講野", 呢d我哋平日都有教, 但佢唔上心, 我相信KV有教佢哋. ...

作者: pollykayee    時間: 08-9-8 23:01

作者: stliu    時間: 08-9-9 08:52

amymitpro & all,

我尋晚問佢, 點解佢係男仔, 但老師俾左hello kitty貼紙佢? 因為佢成日都話hello kitty係女仔... 佢居然好sweet咁話, 咁我攞左hello kitty 送俾媽媽!
我又問佢係咩組, 因為見其他mami有講起小朋友分組, 問左一陣佢話係蘋果組, 不過唔知係咪真, 然後, 我問佢果組有冇同學仔叫Arthur呀?佢話有, 咁我問佢, 佢坐邊架? 我仔居然話係坐佢個位! 總之, 我都係一頭霧水啦!

你地小朋友有冇講係邊組呀?

原帖由 amymitpro 於 08-9-8 21:18 發表

KV真係有一套教學方法, 今日Arthur話"响車到講野唔好咁大聲","食野時侯唔好講野", 呢d我哋平日都有教, 但佢唔上心, 我相信KV有教佢哋. ...

作者: jocola    時間: 08-9-9 14:25

我個仔昨晚將d hello kitty 貼紙 貼曬上身

仲痴2個o係我塊面上面

佢都有同我講餵魚,

今日唔知有乜攪呢!
作者: 雙子媽媽    時間: 08-9-9 15:02

stliu,

多謝妳關心(係茶點個post), 今日心情好d啦 . 亞囝今朝起身返學都有扭計, 問佢係唔係唔想返學, 佢話唔係. 不果可唔可以唔咁早呀 ? 之後喊左10分鐘, 跟住擦牙, 食早餐到上褓母車都ok. 不果放學打電話比佢, 佢都係唔聽我電話. 唔知係唔係我成日講住佢返學的野, 佢覺我煩.....
原帖由 stliu 於 08-9-9 08:52 發表
amymitpro & all,

我尋晚問佢, 點解佢係男仔, 但老師俾左hello kitty貼紙佢? 因為佢成日都話hello kitty係女仔... 佢居然好sweet咁話, 咁我攞左hello kitty 送俾媽媽!
我又問佢係咩組, 因為見其他mami有講起小朋友 ...

作者: stliu    時間: 08-9-9 15:08

jocola,

你仔仔好得意呀! 我仔原本都話要痴響個lego盒上面, 後來玩第二D野唔記得左... 佢地一有點紙就好鍾意週圍貼...

今日老師送左餅餅佢食(不過唔知係校車老師定係學校老師), 佢一放學打俾我就問我可唔可以食.

呀, 係喇, 佢尋日話, 課室仲有一個老師呀, 我問佢叫咩名, 佢話叫miss cha , 唔知係咪真, 咁我問佢, 即係有三個老師? 佢話係, 我問咁miss cha靚唔靚架? , 佢話: 好靚! 哈哈!  

原帖由 jocola 於 08-9-9 14:25 發表
我個仔昨晚將d hello kitty 貼紙 貼曬上身

仲痴2個o係我塊面上面

佢都有同我講餵魚,

今日唔知有乜攪呢!

作者: stliu    時間: 08-9-9 15:11

雙子媽媽,

唔使客氣啦.

咁可能係Cyrus唔慣咁早起身, 係嘛? 冇辦法, 鬼叫要返學咩. 我仔而家每朝都6:30前起身, 連帶我地大人都早左起身呀, 因為想送佢搭校車... 我自己夜晚就早左瞓呀. 如果唔係真係唔夠瞓.

哈, 如果佢真係嫌你煩, 惟有"扮"問少D囉, 唉, 你上多D BK八下其他mami...

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-9 15:02 發表
stliu,

多謝妳關心(係茶點個post), 今日心情好d啦 . 亞囝今朝起身返學都有扭計, 問佢係唔係唔想返學, 佢話唔係. 不果可唔可以唔咁早呀 ? 之後喊左10分鐘, 跟住擦牙, 食早餐到上褓母車都ok. 不果放 ...

作者: MOONEYE    時間: 08-9-9 17:32     標題: 08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!!

my son was so happy to feed fish last week.
Do you know the teacher's name?
How many students in the class?
作者: 雙子媽媽    時間: 08-9-9 17:59

Ms. Tam and the assistant is Ms. Man. 我地個班好似20+人, exactly 唔知呀.
原帖由 MOONEYE 於 08-9-9 17:32 發表
my son was so happy to feed fish last week.
Do you know the teacher's name?
How many students in the class?

作者: amymitpro    時間: 08-9-9 21:20

哈哈,
我同Ms Tam 傾過, K1F 有27人.

仲有Arthur 話今日行天橋(應該係學校遊樂場).
作者: amymitpro    時間: 08-9-9 21:39

芷晴媽咪,
哈哈, 原來芷晴姓"黎" ,Arthur 可能聽錯咗姓"梁".

原帖由 pollykayee 於 08-9-8 23:01 發表
arthur媽咪

你好..哈哈..唔係呀,我哋姓黎的. 佢今日無話俾我知佢去餵魚呀, 日日問親佢有咩嘢學, 佢只係答我"伸腳尖, "咬"腳踭(但我知一定唔係, 因為呢啲係佢學跳舞時學的), 但佢日日就同我咁講..激死我呀

...

作者: little_chit    時間: 08-9-9 22:49

我個仔都唔鐘意聽電話,要三催四請先聽. 很多時候,佢玩梗或睇VCD,所以唔肯講電話.

Jaden剛開始識打電話比我時,佢成日主動打我手提電話,要和我講電話,話掛住我.  哎!而家冇E支歌仔唱.

妳個仔會唔會唔夠瞓?我個仔都不算太早睡,大概十時先睡得著.

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-9 15:02 發表
stliu,

多謝妳關心(係茶點個post), 今日心情好d啦 . 亞囝今朝起身返學都有扭計, 問佢係唔係唔想返學, 佢話唔係. 不果可唔可以唔咁早呀 ? 之後喊左10分鐘, 跟住擦牙, 食早餐到上褓母車都ok. 不果放 ...

作者: pollykayee    時間: 08-9-9 23:55

作者: 雙子媽媽    時間: 08-9-10 10:55

係呀, 我估佢係唔夠瞓羅. 因為佢夜晚唔願瞓, 見到我地未瞓佢就死都唔肯瞓. 仲有, 死都要等埋婆婆(婆婆同佢同一間房). 但婆婆要睇家好月圓, 所以最早都10:30上床, 通常要成11:00先瞓著. 由尋晚開始, 我地全家人10:30就熄燈瞓覺 .

Amy,

Cyrus都話尋日玩獨木橋, 佢仲有個女仔打尖, 唔肯排隊. 咁我問ms. tam有無鬧佢, 佢話無, 不果有話比佢聽要排隊羅. 咁我問ms. tam 有無扶住佢地玩, 佢答無, 不果係側邊睇住佢地玩羅. 另外, 佢話老師無送貼紙, 不果送左餅餅(旺旺先貝) , 佢仲同我講佢係提子組, 我問佢有幾多人一組, 佢話有2粒提子 , 都唔知真定假.

不果, 今朝同佢著襪時, 佢話尋日對襪整到佢一橫一橫(其實係條痕)咁佢就同老師講, 叫老師幫佢整吓, 點知佢話老師話佢咁麻煩, 仲話唔整啦, 要趕住上堂 . 我希望唔係真架嘞, 因為如果係咁, 老師都好無愛心姐.
原帖由 little_chit 於 08-9-9 22:49 發表
我個仔都唔鐘意聽電話,要三催四請先聽. 很多時候,佢玩梗或睇VCD,所以唔肯講電話.

Jaden剛開始識打電話比我時,佢成日主動打我手提電話,要和我講電話,話掛住我.  哎!而家冇E支歌仔唱.
...

作者: stliu    時間: 08-9-10 11:55

All,

我尋日問阿仔, 佢都仲係話自己係蘋果組, 我諗佢真係蘋果組. 咁你地小朋友有冇話自己咩組呀? 我仔冇講到. 佢連尋日玩平衡木都冇提到啊!
作者: amymitpro    時間: 08-9-10 12:06

芷晴媽媽,
亞仔話d Miss 有時叫英文名, 有時叫中文名, 佢中文名叫 梁肇麟 (係唔係好多筆畫呢?罰抄就慘0羅) 妳可以問吓芷晴識唔識佢.

我好奇怪妳話芷晴無落校車, 但有miss 跟住, 點解佢哋會咁大意0家 ?

原帖由 pollykayee 於 08-9-9 23:55 發表
arthur媽咪,

你個仔响學校都係用英文名的嗎, 我問芷晴佢又話唔知呢個名..

今日芷晴話俾我知佢搭校車時唔記得落車, 點知去咗大根德園, 我諗係另一個校舍, 後嚟佢話有個嬸嬸帶返佢去細根德園喎..

...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5