用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖羅撒 和 創價 誰優勝
go

聖羅撒 和 創價 誰優勝 [複製鏈接]

小學派位???
教學方法!!!
誰優勝!!!!
小女較為好動!!!
   0    0    0    0

一定簡st rose la
原文章由 cn1310 於 08-8-11 16:33 發表
小學派位???
教學方法!!!
誰優勝!!!!
小女較為好動!!!

原文章由 ShinTeresa 於 08-8-11 22:56 發表
一定簡st rose la  

點解?我就覺得創價好D喇!:;pppp:

原文章由 cn1310 於 08-8-11 16:33 發表
小學派位???
教學方法!!!
誰優勝!!!!
小女較為好動!!!

I would also want to know these info. too.

Ialso choose 創價。  I have just given up the seat of K2, because no 普通話 lesson and the english is weak, only 30 min in a week, no phonics.  The staff of 創價 are very nice.  

原文章由 Matthew.Yim 於 08-8-12 21:59 發表

點解?我就覺得創價好D喇!:;pppp:

但係好似上聖羅撒小學好d!唔知係唔係呢?

回覆 #6 cn1310 的文章

聖羅撒小學是津貼學校, 其中50%的學生是經政府派位, 基本上與幼稚園沒有直到關係.

`FaTPaNdA﹏

XD` XP` Xb`   -3-VV

哪所沒有普通話?分享一下.
聖羅撒和創價我都想同囡囡考的.
原帖由 happy188 於 08-8-13 21:35 發表
Ialso choose 創價。  I have just given up the seat of K2, because no 普通話 lesson and the english is weak, only 30 min in a week, no phonics.  The staff of 創價 are very nice.  

聖羅撒

原帖由 sallychs 於 08-9-13 00:19 發表
哪所沒有普通話?分享一下.
聖羅撒和創價我都想同囡囡考的.

所指既優勝係from邊個angle呢?
一般人都會覺得st. rose好一點, 名一點, 傳統一點, 收生難一點, 亦多人爭一點.
但創價就愉快學習.

原帖由 cn1310 於 08-8-11 16:33 發表
小學派位???
教學方法!!!
誰優勝!!!!
小女較為好動!!!

兩間都係男女校, 不能作比較呀, 都唔同類型!

原帖由 girl_girl_email 於 08-9-17 22:59 發表
Are both kindergarden only for girl?
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

我都想知依兩間學校的課程係點?
有無普通話同英文學呀??
K1會唔會寫字?
[img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/37157/ticker1.png[/img]

我朋友仔仔讀創價, 佢地校長都話如果佢地學生去考傳統小學就難d, 因為佢地會鼓勵小朋友creative。

咁睇樓主鐘意傳統定活動既小學啦!

聽人講創價宗教係拜日本觀音, 係唔係呢?

係喇係喇, 全香港係得創價最好喇, 其他全部係垃圾! 唔知你仔女係咪創價學生, 就算係, 我都唔覺得創價有咩特別好, 因為出左個咁既家長, 好可憐哦(係你, 唔係創價)!

原帖由 hongchung 於 08-9-29 23:42 發表
創價幼稚園是全港極好學校之一。

Not exactly like you said.  Although St. Rose of Lima is an co-ed kindergarten but the proportion of girls is much higher than boys.  May be 1/4 of the students out of 30 in the class are boys.  

Most of the students in SRL would pick SRL primary school.   For girls, I would pick SRL and they have native English teacher to teach English this year.

原帖由 Nov 於 08-9-18 09:10 發表
兩間都係男女校, 不能作比較呀, 都唔同類型!

創價係無宗教科的, 同普通無宗教既幼稚園一樣

原帖由 bb007 於 08-9-29 22:28 發表
聽人講創價宗教係拜日本觀音, 係唔係呢?

‹ 上一主題|下一主題