用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Cat,根德園,劍鳴,VICTORIA,浸大附屬,朗思,約克,宣道 ...
go

St. Cat,根德園,劍鳴,VICTORIA,浸大附屬,朗思,約克,宣道,聖羅撒 [複製鏈接]

0    0    0    0

10間o甘多!!!

可以分幾個groups:
1)最心儀
2)後備
我估你最心儀係前三間: St. Cat, 根德園,劍鳴;
尾後的是後備: 朗思, 約克;

其他浸大, 宣道不是你杯茶, 大可不用浪費時間, 就算有offer你都未必讀!

維記是指何文田?  因你集中選九龍學校, 所以估你打算報考這間, 但若你不是讀開這間的pn, 只能報pm 的k1 class, 好少能考入am 的k1.

心儀的三間集中去試, 不過最後都係要分析哪一間學校適合自己的孩子, 後備的兩間都重英文, 朗思(美孚)的口碑比較好, 麗港城一間有朋友的孩子讀完k1就轉了出來, 因為d NET走馬燈, 轉個不停.

名單中最後兩間我沒有認識, 不好加把口!

原帖由 prosperityyan 於 08-9-26 17:09 發表
我打算幫我小朋友考以下幼稚園, 不過in 唔哂咁多, 想請問可否比d 意見我, 邊間最好.

St. Cat, 根德園,劍鳴,VICTORIA,浸大附屬,朗思,約克,宣道, 聖羅撒,金巴倫

...

Wov Wov, enrol  10 school.  I prepare to enrol 3 school for my girl only.

我見劍鳴好似都幾受歡迎, 其實佢啲課程又係點GA?

St. Cat--我兩個細路都在那裹唸書。我認為它程度不算淺但講好深又未輪到佢。

英文老師前後遇見的幾個都好OK, Mrs Wu 更是難得。英語語景好。但唔好以為送個細路入去就會自動"loc Loc"聲。呢D嘢, 一半家庭, 一半學校啦。

我都好懶, 学校教的見冇大問題都少同佢温,故assessments 及功課並不特別高分(咁結果當然係小朋友認字--中文差D啦, 一分耕耘, 一分收獲)。但学校、老師從沒給我們壓力。見老師時大家只會從整體上談論: 如態度、個性...等方面去講, 不會只談成績。當然這亦可能同家長取向有關。 但我們感謝学校讓我們"自由行"。那些温習通告, 如你依足做會幾辛苦。但我們不多理會因校方早講明assessment前的功課(usu. Friday sheet)便是assessment的內容。assess前老師又會再同小朋友在校温過。

即係話, 学校為滿足市場及家長需要, 課程就有一套係度,小朋友的学校生活是充實而快樂的。是不是要100%記得哂呢,你自己决定。功課和assessment程度是合理的。K3 Fri. 功課,現在明顯是比以前增多了。冇計,市場同家長壓力;平日是合理的。你知啦,始終要照顧想入傳統名校的学生,太淺(如浸幼),D細路就算考到入去先知死。謹聲明, 本人認為浸幼課程內容很好; 只是如你信這套,就不要'恨 "人家女兒識多幾多幾多。

St. Cat, 進可攻,退可守啦, in my opinion。

Think--原來都好好, 校長一心一意辨學, 非常勤力; 一人管4間学校, 親力親為。九龍塘最多外籍老師。

劍鳴--事先警告,內容算好深;但你要知道,它有它的好處。

我見呢度好少人講劍鳴, 不知難不難入呢? 佢個位置係邊呀? 近不近MTR呀?

聖若望幼稚園又點呀?

我會咁排

宣道,
約克,
朗思,
浸大附屬

bk好多topic講約克, 不過似乎負面多過正面﹗
我唔識人讀呢間, 唔可以comment!
其實我發覺某間幼稚園同某間小學有大量負面評論,
當然唔可以盡信, 但家長們可以參考下再選擇﹗

原帖由 prosperityyan 於 08-10-1 00:11 發表
不過我上BK見到, 小D 人講宣道, 好似多d人講浸大附屬同約克. 請問重有無其他人可以排下以下4間既位呀? 因為我想out 2間唔去in 呀, 太多啦....

宣道,
約克,
朗思,
浸大附屬 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我小朋友讀THINK,係因為我同事個仔讀得好好.尤其英文能力,我覺得不遜ST.CAT的.我老公同我問左人YORK好唔好,結果是我老公叫我唔好報,我冇問詳細,因我都好似你咁考慮緊其他有名的學校.而浸會附屬我不考慮,因朋友話學校功課好少,成屋都係PROJECT,上小學就慘.唔係話咁唔好,不過不是我那杯中茶.

以上純粹個人意見.
:-P

如你小朋友已讀緊朗思, 可你對他語文有要求, 不用考慮浸幼了, 他們以做project和訓練孩子思考, 但雙語文的發展就.....
約克的負面評價太多, 事出有因, 找個有小朋友讀緊的告訴你就知道一清二楚....
宣道重視均衡培養, 但小學不是照單全收, 成積好的才有機會入小學.

已有朗思的k1會收, 你就不用考太多啦, 專心考最心儀的就算!

原帖由 prosperityyan 於 08-9-30 11:53 發表
咁如果浸大附屬,朗思,約克,宣道 又點排呀? 邊間最好? 其實我既情況係, 我小朋友已經入左朗思 既N1, 不過到幼稚園, 我就想再比多D 選擇. 如果 浸大附屬,約克,宣道 都唔夠朗思好既, 咁我就唔駛去IN 啦, 所以想問下你地 ...

Radiomama,
你好pro.呀,可否給予我一D意見呢?其實我個仔都係朗思讀緊N1(美孚),不過我自己又心多想試下考其他幼稚園,請你幫手俾D意見(排位),唔該晒!

Think,St. Cat,根德園,培正,民生

謝謝!!

請問劍鳴課程較深, 是否=好?? 與st. cat 或 樂基, 又怎樣排先後次序呢?

宣道小學好好好, 今年升中派位超強!  宣道幼稚園屬同一辦學團體, 理念應該相同, 學費及課程都屬中等, 但英語老師不及THINK, ST CAT多.

培正與民生都有直屬小學, 如無意外是可以直升的. (與宣道不同)  但培正只收大仔, 兩者的幼稚園課程我只知一二, 不太深, K2都會開始多功課及要寫字.  

THINK & ST CAT都重英語, 有外籍老師坐鎮, ST CAT是老字號, 產量多, 九龍區好多屋苑裏頭的小朋友都讀此校, 返放學企埋一齊觀察下, 就會知多D大概GE質素.

根德園是另一大名牌, 有自己一套TEACHING METHOD, 有D小朋友好受, 又自律又聽話, 但無驚喜--成個小學生o甘.

先此聲明, 對以上各校的評價只是聽回來or有朋友的小孩在就讀而知悉, 我仔仔無考過無讀過這幾間!

Radiomama,
想請教一下..
你對創價又有何評價呢?

首先想再講, 每間學校都有其特點, 沒有最好, 但就有最適合自己家庭和孩子的.

創價是不少朋友齊聲叫好的幼稚園, 連教育局都係o甘話(評核報告).  當然課程好, 活動佳, 家庭就更要多些語文配合(esp. 英文), 相輔相承, 對日後報考小學有幫助.

ps. 愉快學習好重要, 要迫才學, 好快玩完; 但愉快不是得個講, 不是只問孩子上課開心嗎? 因為在幼稚園階段, 十居其九會話開心, 如果有說不開心的, 就真是好差的學校了!

這樣家長要看清: 學校用什麼teaching method令學生開心?  是學習模式和活動? 是從學習得到滿足? 是因為老師送糖果餅乾? 是老師的關愛? 抑或過量的貼紙獎賞?  又抑或是最可憐的一種----因為在家不快樂, 渴望有朋輩相陪?
‹ 上一主題|下一主題