用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 愛群道浸信會呂郭碧鳳幼稚園 有無讀緊既家長入黎傾下
go

有無讀緊既家長入黎傾下 [複製鏈接]

我個仔讀緊 K2 升 K3, 有無諗住小一揀邊間學校, 大家交流下
   0    0    0    0

我都plan緊個仔考呢間幼稚園,無唔明點解無家長上黎講吓呢?

原帖由 bb媽咪grace 於 08-7-15 16:19 發表
我都plan緊個仔考呢間幼稚園,無唔明點解無家長上黎講吓呢?

因為呢間學校比較唔方便, 同埋佢響大街後面, 所以無咩人知. 但佢真係幾好(我覺得).

Actually "呂郭" 係灣仔區都好出名, 好多家長都想入!

我仔仔前年畢業, e家讀軒官(AM) p.2, 女女就讀緊"呂郭"K2, 有乜可以幫到你?

现在报紧K1,唔知INTERVIEW 会考D乜?

原帖由 ybb 於 08-10-16 13:27 發表
现在报紧K1,唔知INTERVIEW 会考D乜?

冇乜特別, 由校長or主任一對一見小朋友同父母, 用廣東話溝通, 由老師同小朋友做評估....
唔知今年有冇變, 希望幫到你la

以下資料,睇下幫吾幫到你地 :
http://www.haomama.com/hmm/contentHP.htm?content_id=fcd03fd6-21b7-4c63-9601-dd0bc1d50fb3

Randjfung,
請問您大女係咪就咁派位就入到軒小上午?
我知道呢間學校好多%人都入到, 但我又諗係因為兄弟姊妹關係入, 定係因為讀左呂郭而入既機會大左呢?
grace

原帖由 bb媽咪grace 於 08-10-22 02:18 發表
Randjfung,
請問您大女係咪就咁派位就入到軒小上午?
我知道呢間學校好多%人都入到, 但我又諗係因為兄弟姊妹關係入, 定係因為讀左呂郭而入既機會大左呢?
grace ...

Hi Grace,
因為我係畢業生, 所以阿仔係第一輪入, 不過, 阿仔d同學都係大仔/女, 或得一個, 都係第二輪入到.
你係"軒官"接放學時, 你會見到好多前"呂郭"d家長.

Randjfung,
11月1日要interview啦! 好緊張!
我報左全日, 希望收我個仔啦!
我睇左好多學校資料, 應付面見家長部份, 但怕學校嫌我太長氣啦!

原帖由 bb媽咪grace 於 08-10-23 17:05 發表
Randjfung,
11月1日要interview啦! 好緊張!
我報左全日, 希望收我個仔啦!
我睇左好多學校資料, 應付面見家長部份, 但怕學校嫌我太長氣啦!

幾點見呀? 其實唔使咁緊張, 只要阿仔表現開心、活潑, 又肯講, 而家長又認同學校的教學方向, should be okay

不過, 你應該要預備下去sell 點解要比阿仔讀全日班, as全日班年年都好full, & 如果全日班冇位, AM or PM 你會唔會考慮..

祝你好運

Mdmfung,
我上午見呀.
緊張因為阿仔見到陌生人表現生硬, 又唔多肯講.........
唯一要家長認同學校的教學方向, 就應該無問題既.............  

預備下去sell 點解要比阿仔讀全日班-> 婆婆年紀大, 照顧阿仔已開始吃力. 全日班可減輕老人家負擔. 這原因充分嗎?(實際亦是如此!)

如果全日班冇位, AM 照殺!! PM 唔可以考慮啦! 因為照顧阿仔既婆婆好多時都係中午睇醫生, 實際配合唔到!

我都好希望順順利利!  謝謝您.

我個仔6月出世, 其實屬大/細仔呢?
定係"中"仔?  唔屬大仔, 禁係咪難d入軒小架呢?

今朝 in o左, 感覺覺得麻麻地......

一去到, 有好多小朋友玩 sir 滑梯, , 插針都插唔入, 但無其他玩具, eg 車車積木玩, 都唔明點解無其他玩具, 其實好多學校都會準備玩具比小朋友, 等小朋友可以warm up, 無咁怕陌生o麻.....

到我地 in 時 見 A老師, 入到班房, 有4張大枱, 同一時間有4位老師各自 in 緊小朋友, 我覺得好嘈好混亂.......小朋友又只可以玩自己張枱上面o既玩具, 我個仔都唔鍾意玩自己枱果 d, 一味望住人地架車車.........隔離張枱個小朋友都唔鍾意玩自己張枱果 d, 就走o黎搶走我仔手上果件, A老師見到又無覺得有問題喎, 睇住2個小朋友搶野玩都唔出聲, 真奇怪!!  A老師問親亞仔, 亞仔好多時都唔采A老師, 後來主任見到, 主任就 in 我地, 換過晒 d 玩具, 亞仔就有問有答, 仲玩得好開心.......

總之, 我覺得整個過程 in 得好求其, 好混亂, in in吓又有小朋友/家長過o黎拎呢樣拎果樣, 打斷家長同老師對話, 咁 in 果個又點專心到呢?? 呢間學校教學都出名, 我亦見過有家長彈老師唔好............校長成日講以小朋友為中心o既全面教育, 睇 interview o既安排一d 都睇唔出o羅, 佢地學校係咪應該唔好咁趕 1/11 in, 5/11 供布結果, 唔好4-6個小朋友o係同一個班房等 in/ in 緊, 做一個有質素o既 interview好過啦~~~

首先, 希望各位"In" 咗嘅家長都可以從心所欲, 一take ok 啦!
坦白講, 學校當然唔係完美, 佢有佢哋唔好嘅地方, (我d小朋友讀咗咁多年, 我都有唔滿意嘅地方).  但又有邊間係冇缺點, 傳统"英文"主打嘅, 又怕功課多, 壓力打; 以"活動教學"出名嘅, 又驚太自由, 上傳统小一比校辛苦, 追唔上; 總知, 每間都有"好"和"唔好"嘅地方.
作為家長嘅我哋, 唯有盡量揾一間同自己理念相同, 自已和小朋友都覺得開心、舒服, 有口碑, 而又有咁上吓"派位"成績嘅學校.
再次希望名位成功!!

Grace,
1, 入"軒小"係唔計"大仔"or"細仔"的
2, 如果只係收"PM", 你可以試吓同校長講你嘅難處. 校長 當年都係收阿仔讀"PM", 我都係交咗留位費後同校長轉"AM"; 再係"K2"轉"全日"

Hi,
我仔仔收左啦! 讀上午校 ~ 我好開心!
但我問下, 我住北角, 是否有校車? 而車費大約幾多呢?
Don't worry!Be happy![/color purple]

我想問下呢間學校d 課程, 深 or 淺 ? 我interview 時見到有個外籍老師喎, 咁有冇人知一星期有幾多英文堂?

恭禧!!!
上午有2架, 一個是校車班,你要想and選擇好到6月家長會同學校講.服務表上有北角校車,可以打電話給負責人Mr李問下,車費大約$600,要佢電話號碼吗?

原帖由 chingbb 於 08-11-25 16:32 發表
Hi,
我仔仔收左啦! 讀上午校 ~ 我好開心!
但我問下, 我住北角, 是否有校車? 而車費大約幾多呢?

Hi ~ 你好 ~

我而家煩緊呀, 下個 week 要交啦, 不過都是諗填軒官 (A.M.) 1st Choice.

請問你囝囝讀成點呀 ? 我個仔比較好動, 想問老師嚴唔嚴呢 ?

原帖由 MdmFung 於 08-10-15 17:35 發表
Actually "呂郭" 係灣仔區都好出名, 好多家長都想入!

我仔仔前年畢業, e家讀軒官(AM) p.2, 女女就讀緊"呂郭"K2, 有乜可以幫到你?

出讓呂郭幼稚園校服

‹ 上一主題|下一主題