用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 08/09 Nursery 齊齊傾
go

08/09 Nursery 齊齊傾 [複製鏈接]

各位N班媽咪你地好, 見Lower同Upper都有開topic傾得好開心, N班淨係得class specific嘅topic, 不如我地N班都開返個全級topic交流吓好唔好?  

大家知唔知呢個星期係咪要帶燈籠? 等校車時見有小朋友帶燈籠, 問呀囝又講到一舊舊 , 究竟係咪要帶呢??
   0    0    0    0

hi, 你好!
我無聽到我個女講呀,又唔見有小朋友帶住喎,其他家長知唔知呀?

好開心見妳開這topic

我其實好想接觸一下Nursery的家長,但我之前開了兩個topics,都是睇的人就多,覆的人少,我覺得它們好cool同自私.

妳們有冇覺得SC的老師關心學生的情度不足?尤其是中文班主任.

點解你咁講呀??我囝囝老師都有寫便條畀我呀!可能剛剛開學,所以忙d...

我諗唔駛帶掛,orientation果日好似聽班主任話SC無咩節日慶祝wor~

原帖由 mermaidmom 於 08-9-11 13:04 發表
各位N班媽咪你地好, 見Lower同Upper都有開topic傾得好開心, N班淨係得class specific嘅topic, 不如我地N班都開返個全級topic交流吓好唔好?  

大家知唔知呢個星期係咪要帶燈籠? 等校車時見有小朋友帶燈籠, ...

各位媽咪,你地班小朋友果班,一班有幾人呀?我個女係一班18人呀!

回覆 # 的文章

是有過一張(d字寫到好像打風, 又中又英)

我見到小朋友咳得很厲害,老師都無幫他戴口罩.

我朋友個女放學後,條內褲發現有尿積.

我仔仔班都有19人.  佢好鐘意返學bor.

通常如果唔係全校慶祝ge, 都唔會有通告架, 多數都係老師同小朋友講, 如果小朋友返屋企冇講而又冇帶ge,老師都唔會話ge, 所以如果大家報料老師講d mug, 甘就可以返去問下囝囝lor!

原帖由 cheungoli 於 08-9-11 23:24 發表
我諗唔駛帶掛,orientation果日好似聽班主任話SC無咩節日慶祝wor~

多謝你支持我開topic

之前冇留意你有問topic, 唔係都會去回應.
今年家長可能慢熱d啦, 又冇人帶頭, 所以一路冇統一ge topic, 我忍唔住開因為我呀囝返嚟mei都冇講呀! 我大囡果陣有時靠bk媽咪報料, 再返去引導呀囡講吓, 宜家阿囡k3搵小學又可以互相報料,  我覺得支援好緊要. 希望大家多d入嚟傾啦!

原帖由 Asu 於 08-9-11 18:20 發表
我其實好想接觸一下Nursery的家長,但我之前開了兩個topics,都是睇的人就多,覆的人少,我覺得它們好cool同自私.

妳們有冇覺得SC的老師關心學生的情度不足?尤其是中文班主任. ...

我個女坐school bus返學的...
等車時見到有其他小朋友(Lower class)帶燈籠...咁問阿女老師有沒有話今天要帶燈籠返學校? 佢話無...咁算啦...可能有些班要帶/有些不用帶?!

hi mermaidmom,

我搭地鐵有見到高班小朋友帶燈籠呀,但同佢同校車的小朋友又無帶喎!

我個女星期一話我知畫圖,畫燈籠呀,星期二到四都係話畫自己個樣,想問吓你地小朋友係咪咁講呢?

仲有昨晚佢有提過話有功課,但書包又唔多覺呀,大家知唔知呀?唔知佢係講笑定係真.

Hello 各位, 希望你們會歡迎我加入. 我個女都係Nursery (N purple). 其實我有留意有媽咪出 post, 但因為唔同班, 所以無回應.

燈籠問題, 我見同一校車站的媽咪有提過 (她的女兒是Lower班), 但小朋友就無同我提, 網上通告亦無提, 但今天都放了一個紙的(可摺的)在她書包內以防萬一.

我係一個在職媽咪, 可能常有錯漏, 請各位媽咪提點.

係呀!  今日都見高年級同學仔有帶燈籠, 但n班同學仔就冇.  明早我地有學校講座, 咁就會知多d啦.

死啦,我果仔傻吓傻吓,今日要帶紅色嘢返學校又無講,第日都唔知會miss幾多嘢,真係要上嚟睇多d先得lar。

PoPoMom,
我記得班主任話10月先有功課wor,而家應該未有掛~

原帖由 mermaidmom 於 08-9-12 13:11 發表
通常如果唔係全校慶祝ge, 都唔會有通告架, 多數都係老師同小朋友講, 如果小朋友返屋企冇講而又冇帶ge,老師都唔會話ge, 所以如果大家報料老師講d mug, 甘就可以返去問下囝囝lor!

...

義工通告

你們參加嗎?如有,大家可見面.

hihi大家好,我日日都有過黎st cath到遊,不過都冇一個topic o岩入,等左好耐都冇阿女果班

義工小組

我會參加義工呀,不過我係working mom,所以只係參加少少,例如做教材咁。我個仔讀ND班,希望有機會同大家見面。

我都想做架, 但係自己又要番學同番工, 都係幫唔到手架啦...
‹ 上一主題|下一主題