用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

李宗德面試 [複製鏈接]

想問吓各位小朋友讀李宗德媽咪, 小兒星期日interview, 但我要上班, 只有爸爸帶他去, 有沒有問題? 以及first in 要唔要見媽咪爹地, thanks
   0    0    0    0

我仔仔都係呀,我想問有經驗既媽咪, 你小朋友穿什麼衣服同鞋去面試架?

小囡現讀P.2, 當年都是只得我一人帶囡囡面試的, 只係穿著普通衣服, 帶著輕鬆心情會好一點的, 希望妳們都面試成功啦!

原帖由 CM008 於 08-9-22 22:47 發表
想問吓各位小朋友讀李宗德媽咪, 小兒星期日interview, 但我要上班, 只有爸爸帶他去, 有沒有問題? 以及first in 要唔要見媽咪爹地, thanks
[

原帖由 CM008 於 08-9-22 22:47 發表

Hi,

小囡是剛升上小一,上年面試時,小朋友和家長是分開的,小朋友會由老師帶上禮堂,然後好似是分6-8人一組,會一齊玩飛行棋、一齊聽老師講一個英文故事,再將其中一種動物畫出來,也有單獨由老師帶小朋友去一間房,問一下簡單的問題,好似是英文同普通話都有。大約是45分鐘。
至於家長,就被帶往地下另一個課室,要回答一份問題,有4條題目,大致是問家長對學校的理念的看法、如何配合子女就讀此校、家長認為怎樣才是一位好的老師、家長對現時幼稚園的評價,事隔已一年,希望無記錯
衣著反而整齊就ok,而是要訓練小朋友要應對及有禮貌,我囡囡被帶上禮堂時,因上一輪尚未完,坐在外面等,校長經過有坐下同佢和另一男孩傾計的

希望幫到你地,預祝面試順利!

晴晴的媽媽

My daugther is in P1. Basically, you and your child will be separated during the interview. Your child will be sent up to the hall and joined a play group with a teacher. And you will be sent to a classroom to finish a LONG questionaire. You can answer that with either english or chinese. They were all open questions. Be prepared!! and Good luck.

多謝你地入分享..

多謝你們的寶貴資料, 想問吓你們是否只有first in, 如果first in 成功有否second in或是first in 已知是否被取錄

原帖由 maywon 於 08-9-23 22:53 發表

They only have first in, no more second in^^

maywon, Thanks.

請問今年多唔多人考呀 ??  我見舊年情況好似好勢利.

原帖由 CM008 於 08-9-23 21:21 發表
多謝你們的寶貴資料, 想問吓你們是否只有first in, 如果first in 成功有否second in或是first in 已知是否被取錄

今日in 完李小...見到都幾多人in呀!  12個小朋友一組, 一個時間有3組.  唔知有幾多人考呢??

我估二百人左右.

原帖由 dlh525 於 08-9-28 18:03 發表
今日in 完李小...見到都幾多人in呀!  12個小朋友一組, 一個時間有3組.  唔知有幾多人考呢??

Hi Web,

SMC 係咪收左你小朋友, 你仲有冇去in 李小呀?

原帖由 Web 於 08-9-28 18:29 發表
我估二百人左右.

我見到王書祺個仔同我個女同一批in添呀!!!

雖然SMC 收左囡囡, 我今朝都有去李小 in.  

激小果邊幾時有消息?

原帖由 dlh525 於 08-9-28 18:32 發表
Hi Web,

SMC 係咪收左你小朋友, 你仲有冇去in 李小呀?

應該唔止二百,因為我係最尾個日下午三點交表時,己是二百六十號呢!

想問下, 其實佢今年收幾多人?
(我都見到王書棋 )

話兩個星期.  你仲有冇報其他直資/私小呀?  我仲有兩間未in.  

原帖由 Web 於 08-9-28 23:07 發表
雖然SMC 收左囡囡, 我今朝都有去李小 in.  

激小果邊幾時有消息?

各位以下是李小09/10小一入學家長要回答的手寫問題:

1.  How do the vision and mission of our school help you in the development of your child?

2. What are your expectations for your child in his/her learning process at school?

3.  Upon admission of your child, are you committed to co-operate with the school in the delivery of a quality education program to our student?

Wish you all the best!

我想問下, 係唔係有幾個唔同階段收生架??
‹ 上一主題|下一主題