用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 過度活躍症
go

過度活躍症 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我個小朋友 鍾意四圍走, 無時停. 唔鍾意就發脾氣. 玩lego人地砌, 佢就唔砌放晒入袋. 是否過度活躍症嗎??真令我擔心
   0    0    0    0
;-)

不用太擔心,他還是年紀很少,但要注意啊!可以與他玩遊戲,puzzles、很簡單的填色都可以訓練耐性。試試吧。

原帖由 常歡笑 於 08-10-6 22:06 發表

我個小朋友 鍾意四圍走, 無時停. 唔鍾意就發脾氣. 玩lego人地砌, 佢就唔砌放晒入袋. 是否過度活躍症嗎??真令我擔心

我個女除佐無時停, 鍾意週圍走之外, 重好 like 攀爬同跳上跳落, 另外, 手亦無停, 乜都攪一餐, 口唔停 (唔係口多多, 就係不停咁發問, 最鍾意 disturb 人地嘅 conversation)   皮氣差, 講極都唔聽之餘, 勁 like 駁咀 排唔到隊, 搭巴士明明排頭位, 往往變佐最後上車, 可能滿位上唔到 timm    健康院剛剛轉介佐去做評估

醒目開學勳章

chroma-shine,

我想請問你女女係學校0既情況又係點樣呢?
會唔會都係坐唔定周圍走,老師有老師講,佢自己玩自己的?!

原帖由 chroma-shine 於 08-10-10 15:32 發表
我個女除佐無時停, 鍾意週圍走之外, 重好 like 攀爬同跳上跳落, 另外, 手亦無停, 乜都攪一餐, 口唔停 (唔係口多多, 就係不停咁發問, 最鍾意 disturb 人地嘅 conversation)   皮氣差, 講極都唔聽之餘, 勁 like ...

chroma-shine

我囡囡同你囡囡一樣HYPER, 佢唔停得, 一停就訓著,
想問健康院轉介去邊度CHECK呀, 唔係6YEARS先可以CHECK嗎?
你囡囡返學OK嗎?

utopian,

如果係新鮮或者係佢比較有興趣嘅環節, 佢專注力會好 d, 但都唔會 last 得好耐, 對於無興趣 or 經常做嘅野, 就一定坐唔定周圍走, 老師有老師講, 佢有佢周圍攪 or 搔擾同學.

响學校嘅情況比在家 and 出外好些, 因為佢對學校環境 and 人物仍未十分熟絡.

女女同我講, 老師叫佢唔好成日尖叫, 大哎, 又辦埋老師嘅語氣, 話老師 always叫佢 "坐低, 坐低, 坐低" (我聽過佢發夢大哎"我唔坐低呀").  每日接佢放學, 都見老師 remind 佢拍番好張凳, 老師話佢好多時呢頭講/教完,果頭問返佢,都可以答錯.

原帖由 utopian 於 08-10-14 07:44 發表

我想請問你女女係學校0既情況又係點樣呢?
會唔會都係坐唔定周圍走,老師有老師講,佢自己玩自己的?!

tcbobo,

我女女由出世到宜家都唔駛點瞓, 所以真係好疲累

健康院轉介佐去尤德夫人兒童體能智力測驗中心.  佢要我 pass 一份問卷比班主任填(有回郵信封的), 收回後會交比醫生做評估, 6個月內會再約見.

老師話佢比較活躍, 但比起初入學時已有些改進.  佢响學校嘅情緒同行為比响屋企同室外好些, 可能環境同人物仍未摸熟.

原帖由 tcbobo 於 08-10-14 22:41 發表
chroma-shine

我囡囡同你囡囡一樣HYPER, 佢唔停得, 一停就訓著,
想問健康院轉介去邊度CHECK呀, 唔係6YEARS先可以CHECK嗎?
你囡囡返學OK嗎?

人人見到我囡囡都話我一定好累, 成隻duracell bunny咁

佢同你囡囡好似, 老師話初初都以為佢係過度活躍, 但而家覺得佢只係非常活躍, 但佢好好記性, 學嘢好快

唔知佢地一齊玩會點呢?

我個囡都係好活躍,而家先讀緊nursery,每星期老師都會打電話同我講你個囡又周圍走,最多可以坐到5分鐘,跟住就會起身攪玩具,叫佢個名,我個囡就會扮老師講"唔好周圍走呀嗎","唔好攪玩具呀嗎"老師話佢知道人地會同佢講咩,不過都照做.

而家我個囡鐘意係課室張chair玩sir落地下,又會將無人坐d chair推落地.都係返左一個半月學已經咁,唔知遲d有咩新野.

我成日都諗唔知會唔會係我拕bb個陣用babyplus有影響,不過佢學野好快,記性又好好,身手又好,又係唔使點瞓,所以湊佢真係幾辛苦.

不過個個見到我個囡都會好開心,因為佢成日都笑,個樣成日都唔知諗緊咩整估人.

醒目開學勳章

感謝你的回覆!
我囡囡三歲,係屋企情況同你囡囡差唔多,係咁跳,無時停,好多說話,脾氣差,叫佢唔好佢越要做!佢仲多樣煩就係唔肯食飯!!响街唔肯拖手,試過過緊馬路fing甩我隻手,好在當時無車...

但係學校佢都算合作,唔知係唔係老師教學吸引到佢注意,還是環境未好熟悉唔敢作反....我多次問老師佢都話無周圍走,除非有同學走先佢先跟住走....咁樣又唔似係過度活躍,但係屋企就令我非常煩惱!!!!!

至於你話呢頭講完,果頭問返佢都答錯,可能係專注力問題,但亦可能係佢故意答錯.....我個女就兩個情況都有!

其實想請教你在家中會點樣應付囡囡? 打罵/懲罰/勸告?

原帖由 chroma-shine 於 08-10-15 00:38 發表
utopian,

如果係新鮮或者係佢比較有興趣嘅環節, 佢專注力會好 d, 但都唔會 last 得好耐, 對於無興趣 or 經常做嘅野, 就一定坐唔定周圍走, 老師有老師講, 佢有佢周圍攪 or 搔擾同學.

响學校嘅情況比在家 and 出外好 ...

tcbobo, utopian,

睇到你地0既post, 真係會心微笑,
因為我個囡亦都有齊晒大家個囡0既症狀,
所以好有同感呀! 感覺大家係同道中人!!

我個囡而家 30個月,
佢由bb幾個月大起, 已經成日周身move,
手腳不斷FING, 個頭仔要轉來轉去不斷睇野!
就算大人抱住佢, 係吾可以坐低or停留,
一定要比眼見到吾同0既野佢先吾會褸計,
訓得少, 又活躍, 細個真係好難湊, 好倦!
(chroma-shine : 吾知係吾係大家陀bb時都有用胎教0既原因?? 不過我無用baby plus, 只係用個大headphone, cover個肚皮, 每日定時比d 胎教music比佢聽0既關係?)

不過佢學野又真係好快, 好多野睇一次就記得,
記憶力好強, 好識在適當0既時候運用番出0黎.

而家剛開左學番n1 個幾月啦!
老師0既comment同大家0既都係差不多,
好奇心非常, 非常活躍好動, 聰明,
都會聽老師講, 老師叫佢坐好d, 佢會聽,
不過可能幾分鐘後已經忍受吾住,
又要move 來move去啦..

不過大家吾需要0甘灰心,
未上一個training前,我真係好懷疑阿囡係吾係ADHD,
後來TRAINING 老師比左D 問卷我做,
我做落發覺其實吾係ADHD,
只係專注力問題,
0甘我都放心好多.
堂上老師教左D 令專注力提升0既玩意,
跟左佢半年0甘玩, 阿囡明顯改善左, 雖然而家都係好活躍,
不過比起之前'不受控'時期已經好攪好多啦!
(可能0向好多人眼中, 阿囡仲係一隻青春期0既MONKEY)

TRAINING 有 :
1. 每日定時落街'放狗', 發放太過好動的小朋友的精力.
(SORRY,我係0甘形容0既,我相信大家都好同意呢個用字..哈)
我之前每日1-2次, 每次1.5小時任佢狂跑, 跑到佢夠為止.
當然追死果個係我囉@@

2. 玩多D分類GAME,
如幾款豆放在一齊, 要小朋友分開紅豆,黃豆,綠豆等
一定要佢地玩完一個回合先比走開.

3. 玩穿珠仔, 排序GAME等等.

4. 每日限定時間睇TV, 最好每日不多過1小時,
電視呢樣野係最毒0架, 可以令你小朋友勁勁勁活躍!
大家小心呀!!

建議大家去借/買D 有關專注力0既書0黎睇,
了解多D先幫到小朋友. 以下幾本我睇晒啦,
覺得真係可以了解佢多, 識教左D!
對於呢D人 打/罵 吾係0甘WORK 0架!!

分心不是我的錯
正確診療注意力缺失症,重建有計畫的生活方式
作者:Edward M. Hallowell,John J. Ratey/著 原文作者:Edward M. Hallowell 譯者:丁凡 出版社:遠流 出版日期:2000年09月01日

分心也有好成績
-克服注意力缺陷,追求成功的人生
Delivered from Distraction
作者:愛德華.哈洛威爾、約翰.瑞提
譯者:丁凡
出版社:遠流

過動兒食譜
作者:曾綺華
出版社:二魚文化
出版日期:2007年09月05日

專心一點 - 兒童專注力提升手冊
出版 : 星島

我個心仲0向度諗,
如果大家帶個囡出0黎,
吾知會變成點呢? 哈哈哈..諗起都恐怖!!

I just want to know why too much TV will so active.  My baby watch at least  hr TV for each meals.  One day 2 hrs at least.
每日限定時間睇TV, 最好每日不多過1小時,
電視呢樣野係最毒0架, 可以令你小朋友勁勁勁活躍!

cylee_hk
睇TV節目係單向0既,
小朋友吾需要付出就有又快又大量資訊輸入腦內,
個腦吾需要用就可以好快知道好多野,
對於腦部發展係好大阻礙.
會養成吾中意動腦筋的習慣.

既然睇慣TV,  D資料信息接收又快又多,
畫面不斷轉,
所以令佢行為上都會跟隨著,
咩都好快好急吾專注,事事要求夠快夠新鮮,
無一秒會停下來,
亦有可能令佢地行為上變成多動.

你TRY下一日最多只睇1小時,
由其是玩緊野時更加吾好睇.
其他時間只播MUSIC比佢地,
我TRY左幾個月, 明顯專注左,
行為上亦比較可以稍為靜下來.

仲有玩玩具都係,
吾好同時有幾樣野攤晒出0黎任玩,
0甘樣會連玩玩具都會吾專注.
要玩完一樣收好, 先再拿另一樣.

Thanks 3X.

But howabout she watchs the news only.

Or only watch the Children DVD (assume not over 10 in rotate) only?

She can 玩完一樣收好, 先再拿另一樣 but she can will pay for a while then ask for another one???
原帖由 3X 於 08-10-17 14:06 發表
cylee_hk
睇TV節目係單向0既,
小朋友吾需要付出就有又快又大量資訊輸入腦內,
個腦吾需要用就可以好快知道好多野,
對於腦部發展係好大阻礙.
會養成吾中意動腦筋的習慣.

既然睇慣TV,  D資料信息接收又快又多,
畫面不 ...

cylee_hk;

She can 玩完一樣收好, 先再拿另一樣 but she can will pay for a while then ask for another one???
===>
OK呀, ONE BY ONE就OK,
玩一陣就要玩第二樣,
只要肯自己TIDY UP 都可以.
只不過吾好同時間玩2樣或以上0既TOYS

至於睇NEWS 同 兒童DVD,畫面都係一樣0甘快,
信息都係一樣0甘多,
我相信同其他節目沒有什麼分別,
最好都係1日睇1小時或更少時間為佳.

為左小朋友好, 大人要忍下啦!!

Thanks 3X!

我無胎教嫁, 真係唔知佢點解勁HYPER, 老師有叫我安排課外活動等佢發洩吓D精力, 但唔係成日得閒去放狗, 有次放咗一分鍾就唔見咗, 叫D管理員幫手先找到, 重要給D C9勁丙, 話我好唔睇住佢, 差D拉倒張枱

佢响學校都有自己走咗去, 第一日返學就自己去咗樓下玩, 要2個校工夾住返來, 前年啟思有學生走失, 學校好緊張

而家3YEARS好少少啦, TERRIBLE TWO真係想死呀

唔睇電視真係好難, 佢睇電視=大人休息, 大人要每日12小時同佢玩, 真係死得, 佢唔使午睡, 睌上10-11時先訓

tcbobo & all:

仲有一樣野,
朱古力 同 可樂千萬吾好比hyper 小朋友食/飲,
因為有咖啡因, 食左會仲嚴重@@

tchbobo, 放狗都走失? 哈哈哈..
你功力吾係好夠呀! (講笑),
我成日放都怕走失, 所以我會好似傻婆0甘勁吊佢尾,
真係跟佢走完一身汗, 當減肥呀!!

至於無時間放狗, 同吾可以吾睇tv,
如果你想小朋友有好轉,
或吾想佢以後專注力都係0甘差,
讀高年班d時你就知~
有排辛苦果個係大人炸,
自己考慮或者安排下啦!!

開頭係辛苦0架, 不過見到有成績會覺得好值得,
"出頭天"好似比較近自己小小囉!..哈哈哈

p.s. 0甘0岩, 我個件又係介左午睡啦@@..唉!

原帖由 tcbobo 於 08-10-17 23:45 發表
Thanks 3X!

我無胎教嫁, 真係唔知佢點解勁HYPER, 老師有叫我安排課外活動等佢發洩吓D精力, 但唔係成日得閒去放狗, 有次放咗一分鍾就唔見咗, 叫D管理員幫手先找到, 重要給D C9勁丙, 話我好唔睇住佢, 差D拉倒張枱

佢 ...

醒目開學勳章

3X,多謝你的資料!!

我無胎教,甚少俾個女睇電視,有叫佢將積木分顏色,穿珠仔....不過平日真係好少同佢出街,就係怕自己追佢唔到!!我都覺得有需要俾個女發放多D精力,無奈暫時做唔到!

前兩日有位朋友俾咗個希望我,話小朋友返咗學半年,會學識一些規矩,到時就唔會咁"馬騮"....想知道各位點睇呢?

平時放狗由daddy做, 第一次由我放就出事, 原來daddy一直由得佢跑, 响後面追住佢, 有一次佢跑出馬路, 好彩daddy跑得快.... 有時馬路d paving 同行人路一樣, 都幾危險, 婆婆放有走失過, 佢驚到血壓急升!

人哋d小朋友都勁睇電視, 但又定一定喎

其實我哋時否大肚時食咗咩, 小朋友會咁? 我可能大肚時飲咗魚湯同食燕窩, 太多水銀... 之後又用膠奶樽, 有雙芬a, 您吔有冇食d咩呀?

uptopian, 小朋友到3 years 返咗學會好少少, 會知驚, 但佢會pick up新嘢, 我b就學會喊同尖叫, 仲會lur地, 返學之前冇的, 以前真系成日笑

佢而家成日都叫佢唔做的就即刻做, 真係火都來嫁, 又喊同尖叫, 要好惡同佢講先收聲, 我哋已經由好心都教, 變到失去耐性(理性!), 加上返學後又成日帶d病菌返來, 佢病一日就ok, 大人同小b就病唔停

同事的親友買了一個小型彈床給小朋友, 如果屋企大都可考慮吓, 不過我就唔得啦

‹ 上一主題|下一主題