用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 08 / 1E 大紅花 園地
go

08 / 1E 大紅花 園地 [複製鏈接]

原帖由 小樹熊 於 08-9-3 10:54 發表
我囡囡 Christy 係 1E 大紅花班啊~

唔知呢度有冇同班同學仔的 Mami 呢??

Christy 返咗兩日學都好適應,只係朝早七點起身覺得早咗D,而送完家姐返學就要送細佬返學,咁又輪到細佬返幼兒園好早....

我係在職媽咪,依家覺得 ...

Hi 小樹熊,

我囡囡是Grace 也是讀1E 大紅花班呀!

我都是在職媽媽,也是自己駕車送囡囡返學,因為搭校車真係好早,而家10分鐘車就到,囡囡也是大約七點起床。

不過,我實在無你禁勇敢再生第二個小孩!

你要返工是否有姐姐接囡囡放學?

日後可以多些交流,互通消息!

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-3 12:56 發表

晴晴媽咪,

妳好呀! 絡於有 1E 班家長喇~

我情況都幾頭痛,我先生係外地做野唔係香港o架,姐姐都冇喇~ 剛走了,剛開學都係自己揍,但好在我公司都係向流浮山果邊,暫時放學就係 time-off 倍佢,呢個星期都係放半日。

下星期 ...

Hi 小樹熊,

禁真係幾煩喎!點解唔俾個囡在學校吃飯盒呢?
我就真係好怕係早上又要準備早餐、午餐,重要係趕時間 ,你間公司真係好好!我今年農曆新年帶我囡上公司做功課,只係一日禁多,都有微言!更唔好講話中途請假去接小朋友!

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-4 10:56 發表

晴晴媽媽,

因為我自己平時都係帶飯返工食o架,而囡囡係暑假期間都比佢晚飯時試咗好幾次用飯盒食,佢都好適應,我都係想佢試咗帶飯先,如果過一排佢覺得想試吓訂飯就會比佢試吓囉。

而公司就因為我 office 係 depot,文職叫 ...

hi 小樹熊,

早上駕車算ok啦!因我是間中才駕車送囡囡,主要是爸爸負責,而放學我就拜託了一位同樓的鄰居ee, 佢囝囝同校讀小二,我地早上車埋佢地,放學佢幫我接囡囡,6點我返到ee的家中接囡囡,真係好在呢位ee肯幫忙,如何唔係都唔知點算!

興趣班是否前天的通告呀? 是星期幾舉行?到幾多點呀?份通告好似無寫,只係叫選1.2.3 ?

晴晴的媽媽

原帖由 amychoi 於 08-9-4 11:45 發表
做媽咪幾咁偉大! 努力呀!

我囡囡昨日小息都同廖心悅一齊食野, 佢話唔見妳囡囡, 如妳囡囡暫未有同學仔一齊, 佢地可約埋一齊傾下計認識下學校.

hi amychoi,

你好!我囡囡是 grace (13), 你囡囡叫什麼名呀?

我都希望囡囡快d認識下其他同學!

晴晴的媽媽

原帖由 amychoi 於 08-9-4 13:58 發表
晴晴媽媽

我囡囡係讀P.2E 叫KELLY LUI , 同小樹熊囡囡係同一間幼稚園, 所以我們是相識的.

課外活動的資料是未派的, 多數係月尾左右啦!  如有咩問題, 日後大家可一同討論下.

祝一年班同學仔開開心心.

...

hi amychoi,

原來係禁!

我地一班一年級的家長大都係蒙查查,日後請多多指教!

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-5 10:17 發表

amychoi,

其實星期二、三 兩日 Christy 都有係小息時抎心悅玩o架,夏瑞芸仲有一個梁展諾係 1D 班呀,Christy 都有同佢地玩,咁我咪同佢講除咗要抎舊同學玩外其實都要識吓自己班的同學仔,第時分組做 project 時都容易同 ...

Hi 小樹熊,
我有睇過囡囡帶返屋企果份圖工,覺得好好亞!囡囡畫d圖畫,真係笑死人!仲畫埋校長添! 都是一個好方法加深佢地認識學校!

你囡囡有無話係邊位(幾多學號)?等我也叫囡囡小心d,因為囡囡在幼稚園時已遭過細過佢的小朋友欺凌,我怕佢會有陰影!

你一定要教囡囡點樣保護自己,一見控制唔到對方,真係要舉手,告知老師!之後一定叫囡囡去同呢個同學仔講以後唔可以禁樣。

我都好明白你的心情,因為而家有d 小孩真係被寵壞了!根本唔懂得什麼叫規舉、禮貌!

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-5 12:37 發表

晴晴媽媽,

邊位就唔知喇,因為 Christy 都唔記得佢叫乜野名,淨係話個女仔企係佢前面,咁個女仔前面仲有個男同學,就係咁一前一後o既都佢呢個妹妹整過......

講出嚟其實係想家長記得提一提自己的朋友小心自己個名牌會被 ...

小樹熊,

原來是禁!我返去屋企都有同囡囡講,佢話睇到christy頸上的痕都真係幾深!我都藉此機會教囡囡有什麼事發生要舉手讓老師知道。

今早你囡囡有沒有著PE衫?因為囡囡話以後學號 1-15 ,每個星期一(上學期)都要穿PE衫,你囡囡有無選小型網球呀?

晴晴媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-8 10:43 發表

晴晴媽媽,

我呢兩日好忙呀~ 都係忙住新開學要幫 Christy 準備D返學用品,仲有細囝果D咁,琴晚就攪到 2:30 am 先至瞓得,因為攪掂佢地瞓之後要做家務同埋執埋囝囝返學D床鋪。

今朝 6:15 起身都唔係幾夠時間用,因為要翻熱 ...

小樹熊,

一個人照顧兩個細路真係幾辛苦!努力加油!
你真係好勇敢呀!我生左小女一個都已經怕怕!

我本來替囡囡報了參考體操校隊選拔賽,後來佢爸爸話怕佢太辛苦,於是說服了囡囡,等佢今年適應了小學才再作打算!

我聽小二的家長講唔駛選喎,只要報了,老師沒有通知你囡囡所選的第一志願便是可以入選,不用再通知的。

晴晴媽媽

小樹熊,
昨天問了囡囡,佢話佢無得參加小型網球,要參加中國舞,因為小型網球太多人參加啦!而且上學期每個星期一都要帶技巧鞋上中國舞喎!你問一下christy 昨天老師有無同佢講?

昨天手冊前面校訓果度貼了一張紙是列出以後art堂要帶備的物品,你有看到嗎? 囡囡還說要背此8樣物品的名稱,是老師話的。

今天早上我囡囡已帶做好的燈籠回校啦! 明天是deadline啦!比心機呀!

至於教師日,我地準備左2張小心意卡送俾老師,明天會帶回校。

晴晴媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-10 21:00 發表

晴晴媽媽,

Christy 琴日同今日都冇返學,因為腸胃炎同發高燒 (103.4) 明天都會請假要比佢休息吓,呢兩日佢淨係瞓、飲水、食葯、嘔,跟住都係大昏迷......

星期一咪著体育衫o既! Christy 話老師要佢地拉荕,仲示範比我睇, ...

小樹熊:

昨天囡囡回家已經即刻話俾我知,christy無返到學,仲問我佢點呀?等我今晚返去話佢聽。  好好地讓christy休息下,食左藥,再休息多d,好快就會好呀啦!祝您(Christy)早日康復!

昨天有三份通告,一份是訂閱 "Hi Charlie"要交165元,星期五小息要落去操場佢地的counter交的,此訂閱需填寫一份form及支票,我在學校網又好似未見到有,或者你要打電話問一問學校。另外兩份通告就可以在網上查看。

至於功課,phonics k 已做到p.4-9啦!另外有兩張是中文科普通話拼音的工作紙。

晴晴的媽媽

原帖由 goodbaby 於 08-9-11 11:08 發表
你好, 我係1a班bantony媽咪呀, christy 係咪食學校o的飯o架?  我個仔呢兩日都係話好tired, 肚痛, 噚晚都冇o的燒呀... 唔知會唔會o的食物唔衛生...

你個女christy今日好返o的未呀?

...

Hi goodbaby,

我囡囡叫 Grace, 過去三日,我無聽過囡囡話有唔舒服,好疲倦就有,昨天返屋企做功課時就睡了半小時!

晴晴的媽媽

原帖由 goodbaby 於 08-9-11 12:18 發表
晴晴媽媽,

你個女放學後都會訓架... 咁都好, 可以到晚上夜小小訓, 但我個仔放學就唔訓, 要等到我返屋企, 做做吓功課就話好眼訓... 所以佢而家係超早就上床... 跟本都唔足夠時間用

...

hi goodbaby,

囡囡都係在做做下功課時睡著了!每晚10時左右睡覺,早上6:55分起床,每朝早都係話好眼訓

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-11 12:21 發表

晴晴媽媽,

多謝關心小囡啊~ Christy 叫做好返好多o架喇~ 不過今朝七點幾就起咗身話個肚好痛,不過係冇得痾果種痛,一陣 lunch 我佰返屋企睇睇佢點,依幾日都要麻煩婆婆照顧佢,因為琴日我都唔舒服......

其實琴日我都有 ...

小樹熊:

你果份是前日的功課,昨天的工作紙是另外3個音母,而且phonics k 兩天加埋要做p.4-9.

你要在學校的網頁中,有學生園地,一click入去有分班,你去1E,入去係9月份的月曆,你再每一天click入去便可看見。

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-12 11:17 發表
晴晴媽媽,

琴日睇到妳講 Phonics K 的功課係 Lunch 返屋企時已經即刻同佢做咗喇,唔該哂!

仲有都唔該哂妳教我點 check 功課資料,就係漏咗一個 step 仲以為有資料 upload 上去 tim~ 原來係我自己唔識用.....

琴晚同 C ...

hi 小樹熊,

我聽囡囡講話是技巧鞋(白色)而唔係粉紅色的芭蕾舞鞋喎?

唔知其他1e班家長知唔知呢?

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-13 01:36 發表

晴晴的媽媽,

唔~ 有估怪啊!! Christy 話係粉紅色技巧鞋,如果係咁我會過隔離問吓其他班老師叫帶乜野鞋,我知道 Christy 上過中國舞仲話要拉筋......

明天問咗先算~ 唔該哂 ...

小樹熊:

我上星期五返屋企再問一次囡囡,佢又話係粉紅色喎! 但我問佢為什麼上次又講話係白色技巧鞋呢?跟住佢又話好似兩樣都得!我唔理佢了!下星期先帶粉紅色芭蕾舞鞋,如果唔對,就等佢俾老師話啦!

另外,請問你知唔知呢間學校是否會代學生報校際音樂節比賽? 因為囡囡的鋼琴老師問。

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-16 12:24 發表
晴晴的媽媽,

請問今個星期究道邊日要著運動衫呢?? 淨係記得 17/9 係選拔,咁幾時仲要著運動衫呢??

其實有D堂淨係個time table都唔係好明......

仲有今朝我唔知醒起身,一扎醒已經 7:05 分,嘩~ 即刻彈起身整飯、又要開 ...

小樹熊:

應該是星期一上 Art Education (中國舞)及星期三上PE堂這兩天要著運動衫。

我都係準備兩個alarm, 一個是自己,一個是囡囡,我都怕自己有時太疲倦唔知醒!

原帖由 小樹熊 於 08-9-16 12:32 發表

晴晴的媽媽,

其實 Christy 都係話要粉紅色,不過如果冇o既就白色都得 我琴日同佢買咗對白色o既,都想買對粉紅色比佢,不過我去天瑞睇就冇粉紅色,請問知唔知邊度有粉紅色買?? 我想今日同佢過新北江睇睇有冇粉紅 ...

小樹熊:

我淨係會俾對粉紅色芭蕾舞鞋俾囡囡有返學校,唔會再去買,因為囡囡是跳開芭蕾舞。我其實都好似無見有粉紅色技巧鞋賣喎

校際我知道學校是有報名的,但我老公上星期問班主任,佢話唔知喎?要問下音樂老師,但又無回覆我地,所以問一下知唔知道,而家唯有等下學校的通知。

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-17 11:22 發表
晴晴的媽媽,

妳睇咗英默範圍未?? 我會今晚開始同 Christy 溫,續日溫一D希望佢易D記得啦~

唔同 Christy 做咗幾日功課,發覺佢 D 功課真係要家人倍住做O架,因為就算寫咗手冊都要同佢解題,佢以前 K3 時係可以自己完成家課 ...

小樹熊,

我有睇過張紙,d生字都係Look Around書中的生字,都比較淺,我問亞囡,佢話會識,唔駛禁快溫喎!
亞囡有在讀公交英文學Phonics,應該會無問題掛!

而家d功課係亞囡自己做的,但英文phonics k果本書就要教佢,因為囡囡話是佢地先睇direction做了,再返學時老師才教他們多一次!
基本上,我返到屋企囡囡都做好功課,我鼓勵佢要自己做,真係有唔明時才問接放學的姨姨或我。

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-19 10:15 發表

晴晴的媽媽,

呢兩日 Christy 放學都好開心話我知佢係學校做哂功課呀  我聽到直程 O 咗咀  又驚又喜果種,返到屋企幫佢 check 又真係做咗喎,不過都有做漏一頁或者係做錯咗少少咁,佢話係係飯前老師話有時間比佢地 ...

小樹熊:

其實我地做家長的,都好應該放手,鼓勵佢地做好自己的功課及讀好書,我相信除非有特別原因,否則應該是無問題 我地都要俾d信心佢地,佢地先至會有機會成長,做好自己的本份!

另外,昨天我看見囡囡有一本藍色薄,是 Eng Log, 我都唔係好記得個名,請問知唔知是要來做什麼? 綠色個本word bank係咪一定要日日帶返學?

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-19 10:18 發表

amychoi,

係啊~ 我都有留意小息時間都有 30 mins,不過 Christy 一放小息就o掛住走過去抎心悅或展諾玩,佢話好似捉人仔咁,抎到一個又到另一個走開咗....,我都係叫佢快D識多D自己班的同學仔,咁就唔駛走嚟走去可以抎自已班 ...

小樹熊:
昨天囡囡都有返屋企同我講話小息有同christy傾計,仲有問佢是否考入校隊?我想佢地一班小朋友會好快就熟,我囡囡而家都是一小息就走去1a 及小二上面找人玩

你囡囡選了什麼興趣班呀?我囡囡只是選了體操初班。
christy一番屋企就畫晝,佢一定好鍾意畫畫,禁晚上有無時間練琴呀? 我囡囡每晚都係練45分鐘,都已經無物時間剩,要急急上床睡覺

晴晴的媽媽
‹ 上一主題|下一主題