用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生08-09 K2 一齊傾
go

民生08-09 K2 一齊傾 [複製鏈接]

Hi...大家讀完k1升上k2啦...
會讀邊一班呢,一齊傾吓啦
我仔仔由k1c升上k2c...唔知有無同阿仔一班既朋友呢

[ 本文章最後由 ritaor66 於 08-8-12 19:26 編輯 ]
   0    0    0    0

hihi~ritaor66~

我黎報到喇
我呀仔由K1F上K2A
努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~

原文章由 chunchunbb 於 08-7-6 22:03 發表
hihi~ritaor66~

我黎報到喇
我呀仔由K1F上K2A

hi,

大家好!我囡囡升k2G , 以後多D上黎傾計先, 好似無咩人氣!
K2開始功課會深好多, 要再努力D先得~
Stephanie

回覆 #1 little_hiway 的文章

HI, 我呀仔都係升 K2G, 都有小小膽心, 我覺得佢大小肌肉唔得, 寫字好差, 好似好辛苦. 有人一齊同班, 大家得閒交流吓.

hi MKY,

你好!我囡囡佢ok架,個日返去見老師拎成績,老師話佢執筆好叻,摺紙全班最叻,所以寫字方面我無擔心佢,我係擔心佢粗心大意,d細微地方做得唔好,成日分心唔得專心做野!

我住官塘架,你住邊架? 多d上黎傾計呀
Stephanie

原文章由 little_hiway 於 08-7-8 16:00 發表
hi MKY,

你好!我囡囡佢ok架,個日返去見老師拎成績,老師話佢執筆好叻,摺紙全班最叻,所以寫字方面我無擔心佢,我係擔心佢粗心大意,d細微地方做得唔好,成日分心唔得專心做野!

我住官塘架,你住邊架? 多d上黎傾計呀 :fun ...

你地搵到同班真係好啦...我仲未搵到同我仔仔一班既朋友呀...
我仔仔係細仔黎,初初寫字真係好唔掂,後尾都ok,我都唔理佢出界,只要佢寫岩個字型就照交功課,事實佢地咁細唔可以要求太高ga

HI ritaor66,

我囡囡係大女,而且讀多一年K1, 佢之前讀個架幼稚園K1下學期已經寫中文字, 民生都唔使寫中文寫, 所以佢寫字咪OK囉, 其實小朋友咁細個, 做功課只是培養佢寫字習慣, 佢肯寫已經好好!

呢度人氣唔係好夠, 無咩人上黎傾計既, 我真係好好彩遇到有同班媽咪~ 希望遲D多返D媽咪上黎傾下計啦!

老師話K2開始功課會深好多, 你地有無比小朋友學其他興趣班?
Stephanie

原文章由 little_hiway 於 08-7-9 12:43 發表
HI ritaor66,

我囡囡係大女,而且讀多一年K1, 佢之前讀個架幼稚園K1下學期已經寫中文字, 民生都唔使寫中文寫, 所以佢寫字咪OK囉, 其實小朋友咁細個, 做功課只是培養佢寫字習慣, 佢肯寫已經好好!

呢度人氣唔係 ...

hihi...我仔仔果班都有幾個係超大仔...即係同你囡囡咁係第2間先讀一年k1再係民幼讀,所以我老公成日話點解其他小朋友咁大個?但係我解釋完比佢知佢都係嫌自己仔仔細粒...唉
其實據我所知今年學習進度已經快咗...下學期都日日有功課做,我朋友仔仔讀早一年都唔係咁ga...不過中文就真係慢咗d low..相對起黎...
我都仲未搵到同阿仔同班朋友仔呀

醒目開學勳章

rita,
你搬左去 kln tong ar....吾系西九咩.....

原文章由 ritaor66 於 08-7-10 11:54 發表

hihi...我仔仔果班都有幾個係超大仔...即係同你囡囡咁係第2間先讀一年k1再係民幼讀,所以我老公成日話點解其他小朋友咁大個?但係我解釋完比佢知佢都係嫌自己仔仔細粒...唉
其實據我所知今年學習進度已經快咗...下學 ...

原文章由 twins214wy 於 08-7-11 10:58 發表
rita,
你搬左去 kln tong ar....吾系西九咩.....

西九攞唔到呀

回覆 #6 little_hiway 的文章

HI,
我住何文田區, 其實呀仔都係已經係大仔, 讀多左一年k1, 但係都係一樣差, 可能佢發音講野有問題, 某些音講唔清, 會有小小影響佢手腳唔協調, 好煩. 頭一年佢唔係好敢講野, 成日驚人地聽唔明佢講野, 無哂自信心.

HI MKY,

我之前都係住何文田架

你有無同老師傾過, 老師應該會教你一些改善方法! 以前我囡囡有咩問題都會同老師講, 返到學校老師就會搵囡囡傾下計, 真係會有改善架!
Stephanie

HI RITOR66,

我囡囡個班好多大仔大女, 好少細既小朋友, 我囡囡個班有7個小朋友同開生日會既, 好多人都話民生呢D幼稚園係鍾意收大小朋友!

以前民幼D家長話功課淺, 上到小學會好辛苦, 依家為左追小學課程, 所以叫做加深左, 咁都好比小朋友打好個底, 第時無咁辛苦!
Stephanie

我仔仔9月插班K2,暫時未知邊班。佢係12月出世既細仔,我都擔心唔知跟唔跟到!

各位媽咪可否告知學校透明度高唔高?老師會否常常聯絡家長呢?因家住將軍澳要搭校車,有無咩要特別注意?謝謝指教!
銀羔多士焗爐:
http://blog.uncledos.com

原文章由 little_hiway 於 08-7-14 15:02 發表
HI RITOR66,

我囡囡個班好多大仔大女, 好少細既小朋友, 我囡囡個班有7個小朋友同開生日會既, 好多人都話民生呢D幼稚園係鍾意收大小朋友!

以前民幼D家長話功課淺, 上到小學會好辛苦, 依家為左追小學課程, 所以叫做 ...

我個仔十一月先夠4歲...係班度男仔係最細果個,不過佢就幾多口,老師話佢表達能力幾好,唔似咁細,不過大小肌肉方面就差d...同埋佢比較懶散,又慢條絲理,真係淨係得把口low,希望上到k2會唔會好d

原文章由 Auntie-DOS 於 08-7-14 17:32 發表
我仔仔9月插班K2,暫時未知邊班。佢係12月出世既細仔,我都擔心唔知跟唔跟到!

各位媽咪可否告知學校透明度高唔高?老師會否常常聯絡家長呢?因家住將軍澳要搭校車,有無咩要特別注意?謝謝指教! ...

hihi~~唔知我仔有無機會同你仔仔同班呢...如果係就會有小朋友細過我仔仔啦...哈...係咪好衰呢
老師會否常常聯絡家長真係要睇個別老師啦...我仔仔k1時個老師都算幾好,有好多時都主動聯絡我講阿仔係學校某d特別情況,好似有次佢跌親撞到小小...老師直情早午晚3次聯絡我交待同問情況,但係我朋友個仔個老師就好似靜小小啦...成個學期都無幾次搵我朋友傾.....唔知係咪佢個仔無乜事發生所以小聯絡就唔清楚啦...你亦可以主動找老師傾吓ga

thanks you for your information ...ritaor66。

我都知佢地鐘意收大仔,都唔知點解會收我個仔,可能佢生得大隻啦!我地住將軍澳,以前佢讀屋企附近幼稚園,現在要搭長途車。亦好擔心佢跟唔上,因唔知民生既程度會唔會比以前間學校深好多。或者要考慮比佢重讀!總之就好多野擔心啦!希望無選擇錯啦!
銀羔多士焗爐:
http://blog.uncledos.com

原文章由 Auntie-DOS 於 08-7-16 10:50 發表
thanks you for your information ...ritaor66。

我都知佢地鐘意收大仔,都唔知點解會收我個仔,可能佢生得大隻啦!我地住將軍澳,以前佢讀屋企附近幼稚園,現在要搭長途車。亦好擔心佢跟唔上,因唔知民生既程度會唔會比以前間 ...

我仔仔就細粒d...所以一眼就知佢係細仔
我地岩岩搬出黎九龍...之前係比你更遠呀...上水呀陰公
阿仔讀咗十個月幾乎個個月都病,係最尾2個月先叫好d
佢返學用連埋搭車用成6個hrs...剩係搭車都要成3個鐘, 所以幾大都要搬呀

原文章由 Auntie-DOS 於 08-7-16 10:50 發表

我都知佢地鐘意收大仔,都唔知點解會收我個仔,可能佢生得大隻啦!我地住將軍澳,以前佢讀屋企附近幼稚園,現在要搭長途車。亦好擔心佢跟唔上,因唔知民生既程度會唔會比以前間 ...

hi~~Auntie_DOS,
我又係住將軍澳架~我個仔都係大仔,之前都係响保良局方王讀完K1再轉民生repeat
努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~
‹ 上一主題|下一主題