用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 HKCWCC家長分享區
go

HKCWCC家長分享區 [複製鏈接]

HKCWCC家長, 得閒入黎傾下講下

阿仔係今年九月新丁之一
   1    0    0    0
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

阿仔九月都係新丁,可以交流吓意見

原文章由 mamawwe 於 08-8-1 11:20 發表
阿仔九月都係新丁,可以交流吓意見

Hi mamawwe,

好開心係呢度識到同學仔mami呀 !

唔知會唔會同班呢?

你仔借到做英文book report d 書未呀?我之前係圖書館預約左幾本, 尋日去拎左3本, 基本上可以用呢3本做架啦。
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

想問下HKCWCC係邊間?

原文章由 PCCW2319 於 08-8-1 13:25 發表

Hi mamawwe,

好開心係呢度識到同學仔mami呀 !

唔知會唔會同班呢?

你仔借到做英文book report d 書未呀?我之前係圖書館預約左幾本, 尋日去拎左3本, 基本上可以用呢3本做架啦。 ...

如果同班就真係有緣, book report D 書, 我冇根佢個List, 只係去圖書館借同類型,因為要預約, 買都未必買到

原文章由 mamawwe 於 08-8-1 14:00 發表

如果同班就真係有緣, book report D 書, 我冇根佢個List, 只係去圖書館借同類型,因為要預約, 買都未必買到

17/7果日,我都有問過校長,係可以借其他書做book report (因張list有寫可以睇其他書). 我都係諗住借唔到就用其他書做book report架啦。

原文章由 vespa 於 08-8-1 13:34 發表
想問下HKCWCC係邊間?

你覺得係邊呢? 比d貼士,係香港島。

原文章由 PCCW2319 於 08-8-1 18:38 發表

17/7果日,我都有問過校長,係可以借其他書做book report (因張list有寫可以睇其他書). 我都係諗住借唔到就用其他書做book report架啦。

您小朋友多唔多同學一齊入呢間, 我阿仔只有4-5個同學一齊咋

只要有恆心, 鐵柱磨成針....
我去左中學概覽度search, 俾我搵到啦...
婦女會, 係咪?

原文章由 PCCW2319 於 08-8-1 18:40 發表

你覺得係邊呢? 比d貼士,係香港島。

原文章由 mamawwe 於 08-8-1 19:52 發表

您小朋友多唔多同學一齊入呢間, 我阿仔只有4-5個同學一齊咋

我阿仔只有7個同學一齊 (包埋阿仔)

原文章由 vespa 於 08-8-1 19:53 發表
只要有恆心, 鐵柱磨成針....
我去左中學概覽度search, 俾我搵到啦...
婦女會, 係咪?

你好叻呀

原文章由 PCCW2319 於 08-8-1 20:07 發表

你好叻呀

好叻! 小小貼士就估中

mamawwe,

你係咪自行 & 搞珠都揀HKCWCC係第一志願呀 ?

原文章由 PCCW2319 於 08-8-1 20:55 發表
mamawwe,

你係咪自行 & 搞珠都揀HKCWCC係第一志願呀 ?

Hi PCCW2319,

我只係在自行時選HKCWCC及聖馬可, 搞珠就冇, 所以應在自行時之收咗, 咁您又如何呀!

Hi mamawwa,

我係在自行時選HKCWCC(1st choice) 及張祝珊 (2nd choice).

搞珠就揀HKCWCC(1st choice)及聖馬可 (2nd choice).

因搞珠揀張祝珊做2nd choice = no meaning, 而且張祝珊冇叩門位, 所以揀HKCWCC做1st choice, touch wood要叩門都比學校(HKCWCC)我搞珠揀佢做1st choice, 比較有誠意.

原文章由 PCCW2319 於 08-8-2 10:43 發表
Hi mamawwa,

我係在自行時選HKCWCC(1st choice) 及張祝珊 (2nd choice).

搞珠就揀HKCWCC(1st choice)及聖馬可 (2nd choice).

因搞珠揀張祝珊做2nd choice = no meaning, 而且張祝珊冇叩門位, 所以揀HKCWCC做1st  ...

最初諗住HKCWCC好D, 點知自行面試完,阿仔話聖馬可信心大d, 所以之後搞珠都係聖馬可第一志願, 如果派得唔好,扣門都比人覺得有誠意, 好彩HKCWCC最後都收咗先

原文章由 mamawwe 於 08-8-2 10:57 發表

最初諗住HKCWCC好D, 點知自行面試完,阿仔話聖馬可信心大d, 所以之後搞珠都係聖馬可第一志願, 如果派得唔好,扣門都比人覺得有誠意, 好彩HKCWCC最後都收咗先 ...

張祝珊就唔需要INTERVIEW, 而我仔IN完HKCWCC話自己表現好, 好有信心喎. 所以搞珠揀HKCWCC. 不過我個人都係鍾意HKCWCC多d .

原文章由 PCCW2319 於 08-8-2 11:03 發表

張祝珊就唔需要INTERVIEW, 而我仔IN完HKCWCC話自己表現好, 好有信心喎. 所以搞珠揀HKCWCC. 不過我個人都係鍾意HKCWCC多d .

其實都有D擔心入了HKCWCC會追唔上, 不過聽到人講HKCWCC會好照顧學生, 所以減少d擔心

原文章由 mamawwe 於 08-8-2 11:11 發表

其實都有D擔心入了HKCWCC會追唔上, 不過聽到人講HKCWCC會好照顧學生, 所以減少d擔心

之前都唔太擔心, 但見到佢D暑假功課既份量, 真係有D嚇人. 尤其是英文book report 'PRINT NON FICTION' d書成 1 - 1.5"厚, 我睇見到

原文章由 PCCW2319 於 08-8-2 11:16 發表

之前都唔太擔心, 但見到佢D暑假功課既份量, 真係有D嚇人. 尤其是英文book report 'PRINT NON FICTION' d書成 1 - 1.5"厚, 我睇見到

阿仔仲懶懶閒, 仲有一個月就開學了, 今年個暑假好似十分短, 定係佢地太多功課要做, 佢唔急,您急!
‹ 上一主題|下一主題