用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Anyone in FS1V [複製鏈接]

家課經常有”溫故知新”,大家知不知是什麼?是否默書,背書之類呢?
   0    0    0    0

我個仔都係讀V班. 所謂溫故知新, 即係默書. 阿仔放學回家告訴我知, 今日默書, 可能有小小唔識, 事先講定成績可能不好.

您好!唔該晒!
係呀!原來昨天已經做了,阿囡回家告訴我,大家不准談話,完成張工作紙--填充同圈字喎.

I AM ALSO FS1V

Hi all FS1v and Logos parents, I am newly join on today, hope shareing more Logos life in the future.

After I join the parents meeting yesterday night. I feel very good in studying Logos.

咁多位1V家長好呀?
我係新家長,因為我個仔6/10先入真道1V班,希望大家多多提點!

Hi FS1 parents,

The membership number and password has been sent out to your registered member's email address la.  If you still have not received it, please send the following information to [email protected] for checking.

1. Your name and phone number (filled in the application form)
2. Your email address (both the registered member and the couple's filled in the application form)
3. Your child's english name, class and number.

Hope to see your message at PA web site soon.

請問今天17/10 有什麼功課,因為亞仔將daily log 寫功課位置油晒顏色(深藍色),所以都唔知有咩功課!希望大家可以幫忙! THX

原帖由 maylui 於 08-10-17 21:38 發表
請問今天17/10 有什麼功課,因為亞仔將daily log 寫功課位置油晒顏色(深藍色),所以都唔知有咩功課!希望大家可以幫忙! THX

Oh!剛看到你的問題,可能太遲,但都希望幫到你:
(只憑記憶)
中文ws20/10交
數學ws20/10交,評估1B-3B 21/10
心靈加油站ws20/10交
社會ws20/10交
Reading Log
Spelling Wizard
Oral Quiz 20/10-23/10
溫故知新(小小白船)23/10 (not sure the date)

CnLola唔該晒你先,其實星期6我打左電話比林老師,佢一聽到就笑了,老師話會叫其他小朋友係寫功課既範圍唔好油顏色!
原帖由 CnLola 於 08-10-20 09:32 發表

Oh!剛看到你的問題,可能太遲,但都希望幫到你:
(只憑記憶)
中文ws20/10交
數學ws20/10交,評估1B-3B 21/10
心靈加油站ws20/10交
社會ws20/10交
Reading Log
Spelling Wizard
Oral Quiz 20/10-23/10
溫故知新(小小白船)23/10 (not su ...

kychu132

Have replied your PM la.  Please check PM.

Cheers!

Hi PS-1V家長,

仔仔昨天第一日返學, 大家好!

今日收到5本Houghton Mifflin Reading
啲書唔平,不過真係好正....好正!

1) Let's be friends
2) Here we go!
3) Surprises
4) Treasures
5) Wonders

請問第一學期教咗邊本呀?

原帖由 Benson 於 08-10-28 00:36 發表
Hi PS-1V家長,

仔仔昨天第一日返學, 大家好!

今日收到5本Houghton Mifflin Reading
啲書唔平,不過真係好正....好正!

1) Let's be friends
2) Here we go!
3) Surprises
4) Treasures
5) Wonders

請問第一學期教 ...

第一學段教了部份1.1 Here we go.
昨天囡囡放學回家說鄰座有位新同學,老師吩咐她幫忙照顧他,真巧!

真係要幫我唔該妳囡囡同讚吓佢至得.

昨天第一日返學, 仔仔喺daily log畫咗一個喊樣 寫住"不開心"。

擔心死我....

問清楚原來因為啲同學門太熱情, 好想幫手照顧他, 成日問他很多問題。仔仔屬於慢熱的人, 覺得很不自在, 所以不開心。

同班主任溝通過後, 今日班主任指派咗兩個同學幫手照顧仔仔.

今晚daily log畫咗一個笑樣, 寫咗"開心! HAPPY!".
佢話要用感歎號同大寫字母, 因為很開心
今日冇仔仔最鐘意嘅體育堂, 科學堂, 美勞堂, 都可以返得開開心心, 漸入佳境了!

唔洗客氣,佢被委派任務,覺得好叻
係呀,個個小朋友好熱情想幫手.囡囡話:亞xxx同學,老師都冇叫佢照顧新同學,佢又爭住講.....好好笑.
放心啦,小朋友好快適應.

原帖由 CnLola 於 08-10-29 09:42 發表
唔洗客氣,佢被委派任務,覺得好叻
係呀,個個小朋友好熱情想幫手 ... 好好笑 ... 放心啦,小朋友好快適應 ...

係呀,真道的學生、家長的熱情,往往令到大家唔會感到孤身上路 ( quote 自 Thomas23 語錄 )。當年 Ken仔插班,多得班同學及老師唔少呀。當然,都要自己開放自己,虛心求教先得。我就好喜歡趁早會未開始之前,跟班同學仔認識聊天,好多 ken仔的同學,我都認識,甚至可以向佢地問功課及瞭解仔仔在校近況咖。

星期一帶"健康檢查通知書",
請問喺乜嚟架? 唔該。

The "健康檢查通知書" was delivered to students in mid Oct 08. Don't you have that? Did you ever submit "身體及牙科保健申請表" before? I remember that the forms are in pink colour. The application was in early Sept through the school......

唔該哂Saiyans。
囝囝剛插班, 所以應該冇"健康檢查通知書".

如果請家長會攪次FS1聚會,比班家長互相認識,又揾啲舊家長協助,解答吓啲疑問,唔知大家點睇呢?

請踴躍在家長會上回應
真道書院家長會討論區 首頁 -> 愛與誠 -> 2008-09 FS1
http://www.logosparents.org/forum/viewtopic.php?t=300

早上參加咗公開觀課, 社會堂教有關不同的社區. 老師發問時同學大部份也很主動舉手回答, 有很好的互動. 我覺得啲問題都不算簡單, 學生有時會答錯, 很欣賞老師多能正面的回應, 學生答錯了也不會唔開心.
分組創作社區畫時, 同學都很投入, 學習社區設施時又可以訓練合作和面對群眾present的能力. 這些能力對孩子將來很重要.
我覺得吳老師很smart. 特別係最後和家長Q&A的時候, 那些是冇得預備的, 她表現很出色, 很開心囝囝能有這樣的老師.
‹ 上一主題|下一主題