用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘天主教華德學校 華德下午小一功課量有多少?
go

華德下午小一功課量有多少? [複製鏈接]

你們好!

請問華德下午小一既功課平均一日有多少樣?
吃力嗎? 要多久才可以完成到?

平時我比我兒幼稚園有2樣功課, 我仲會比多4樣exercise比做, 平均佢要做1個鐘多些.

謝謝解答!
   0    0    0    0

唔太多...大約3-4様到.....

原帖由 CF 於 08-11-12 12:36 發表
你們好!

請問華德下午小一既功課平均一日有多少樣?
吃力嗎? 要多久才可以完成到?

平時我比我兒幼稚園有2樣功課, 我仲會比多4樣exercise比做, 平均佢要做1個鐘多些.

謝謝解答! ...

如是這樣, 應該上學壓力不會太大嗎? 3-4樣的話真是不算多了, 我有朋友的兒子, 一年班, 每日有7-8樣, 星期五仲有11樣添呀, 好辛苦呀

大約要花一小時.  另外每星期都有中英默書, 所以會花多其他時間和他們溫習.
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

請問知不知道上午班功課是否會較多?
我有意替囡囡選這校(不是下年入學),想知多些!
daddy是舊生,他說以前上午班好嚴,我怕囡囡應付不到!

原帖由 Uncle-DOS 於 08-11-24 23:17 發表
大約要花一小時.  另外每星期都有中英默書, 所以會花多其他時間和他們溫習.
‹ 上一主題|下一主題