用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唉﹗這樣的一個老師
go

唉﹗這樣的一個老師

我姨甥的老師今天打電話給我的姐姐,她說我姨甥的功課全對,這樣是不對的,應該有些錯才是對的。我姐姐聽完電話後,感到有少許莫名其妙,難道老師喜歡改正的小朋友﹖還有的是,這位老師說我姨甥的答案和教師用書的答案相若,那我也不明白,難道沒有人的答案可和教師用書的答案相同嗎﹖

原帖由 ualacinom 於 08-11-4 14:40 發表
我姨甥的老師今天打電話給我的姐姐,她說我姨甥的功課全對,這樣是不對的,應該有些錯才是對的。我姐姐聽完電話後,感到有少許莫名其妙,難道老師喜歡改正的小朋友﹖還有的是,這位老師說我姨甥的答案和教師用書的答案相若,那我也不 ...
懷疑佢抄答案,有就有,無就無,點解吾識答

醒目開學勳章

老師嘅意思好明顯係話, 你x甥嘅功課唔係自己做, 老師應該知道每位學生嘅程度, 功課做得好唔好應同佢o係學校嘅表現相符, 你明唔明我意思? 另外老師都希望功課盡量自己完成, 有錯絕對唔緊要, 因一定有改正, 如小朋友只係P.1-P.2, 家長可以待小朋友完成家課後check一次, 之後最加以教導。

原帖由 ualacinom 於 08-11-4 14:40 發表
我姨甥的老師今天打電話給我的姐姐,她說我姨甥的功課全對,這樣是不對的,應該有些錯才是對的。我姐姐聽完電話後,感到有少許莫名其妙,難道老師喜歡改正的小朋友﹖還有的是,這位老師說我姨甥的答案和教師用書的答案相若,那我也不 ...

原因很簡單, 是老師懷疑小朋友抄教師答案本, 希望你姐姐留意這一點, 其實是老師關心小朋友做功課的情況
我以前是小學老師, 所以可以肯定地告訴你, 老師的確可以看得出功課是否真的是學生自己做的
因為課堂不懂, 而功課卻全對, 明顯功課有人教
有人教不是問題, 但有些人 (補習社)會給小朋友抄答案
為什麼老師會知道小朋友抄答案本呢 ? 因為這個年代的作業多了很多創意題, 個人意見/例子, 或自己作句/延伸答案
這類題目出版社會給一個sample answer, 然後寫 or other acceptable answer
如果學生的答案次次和sample answer 一樣, 當然是有問題. 因為沒可能小朋友的想法每次跟出版社一樣
個人覺得你這個題目'唉! 這樣的一個老師' 似乎怪責老師, 老師只是盡責提醒家長
如果不想理, 每次改sample answer , 不是更舒服嗎 ???
不要少少事就覺得老師針對小朋友/對小朋友不平公等
這樣對小朋友會好些

我覺得老師咁做係好關心你既小朋友囉, 因為佢都想小朋友真係識而唔係抄, 而你亦應該清楚佢功課係自己做定補習社幫佢的.

Hi everyone:

I totally agree. I hope my daughter has a teacher like this one who is very responisble.

Oh,這樣的一個老師......真盡責

Yeah, you are so right!!

原帖由 701003 於 08-11-9 15:44 發表
Oh,這樣的一個老師......真盡責

回覆 # 的文章

好明顯樓主吾係家長,又或者被負面消息嚴重影響到樓主對教師的觀感.
另外,樓主的姐姐未能充份理解老師的意思,因而引發樓主發這主題.
同意各位mama見解,老師目的係要樓主的姐姐,要求小孩兒自己思考,抄功課係冇用架!
樓主話:"難道沒有人的答案可和教師用書的答案相同嗎﹖" 小學生真係好難做到model answer嗻,家長有咁嘅知識,都無咁嘅本事寫到一模一樣嘅答案啦!
老實講,這位老師不太懶!家長要多謝她呢!

這樣一位好老師,如果我是那個小朋友家長的話,一定會多謝他!

我都想我的小朋友有個咁好嘅老師呀!而家 d老師可能工作太多和壓力太大,已經很少有關心學生的老師了。

原帖由 kc 於 08-11-14 10:01 發表
我都想我的小朋友有個咁好嘅老師呀!而家 d老師可能工作太多和壓力太大,已經很少有關心學生的老師了。

贊成....