用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 幾時返n1...請教各位﹗
go

幾時返n1...請教各位﹗ [複製鏈接]

各位,我想問下我個仔而家1歲8個月,07年4月出世,如果出年開學佢先得2歲零五個月,咁係咪細得滯入學呢?但如果唔係到下一年佢3歲五個月又好似大左啲喎,咁應該係幾時報名幾時入讀會最適合呢?同埋要預早幾多時間去報名架?
   0    0    0    0

我個仔當年情况同你小朋友一样,所以我安排咗佢讀咗一年n1,當時佢都係2.5歲,跟住先再考k1,k1開學時,佢就3.5歲.

如要考n1,都要在一年前開始安排,参加interview.你應該開始幫佢安排下啦

我個仔都係0704架. 已經幫佢報左n1(不過仲未interview), 佢會係09年新學年返學啦. 我覺得2.5歲仲好啦. 唔係太細(好似無咁剛剛2歲咁辛苦), 又唔係最大(唔會係人地最老個嗰.

你都應該同 bb 去報名啦, 如果想讀n1.  如果唔讀n1, 你可以下一年先報 k1.
原帖由 pkpk_1125 於 08-11-15 02:10 發表
各位,我想問下我個仔而家1歲8個月,07年4月出世,如果出年開學佢先得2歲零五個月,咁係咪細得滯入學呢?但如果唔係到下一年佢3歲五個月又好似大左啲喎,咁應該係幾時報名幾時入讀會最適合呢?同埋要預早幾多時間去報名架? ...
:P歡迎各界好友交流意見, 多多指教:kiss:

2歲可插班

My girl went prenursary just when she reached 2.  She goes to school by school bus everyday and no problem.  I understand how the parents worried about that but it should be alright very soon and it would help the kid to grow up quickly.  That would help K1 school interview as well since teachers prefer students already in N1.
‹ 上一主題|下一主題