用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 9月中先插隊排番S位, 剛剛社工通知有位啦, 咁快.... ...
go

9月中先插隊排番S位, 剛剛社工通知有位啦, 咁快.... [複製鏈接]

9月中先插隊排番大口環協康S位, 剛剛社工通知有位啦.
嘩, 我都估唔到咁快, 冇心理準備, 有D唔係咁開心添...

1. 亞仔剛剛適應Joyful, 又要重新黎過

2. S位返足全日, 食飯,瞓覺都係學校, 亞仔杯都未肯用, 又偏食, 都唔知亞仔點過

3. 亞仔瞓覺一定要奶咀同"亞童木"枕頭, 比唔比帶返學嫁
4. 我想比亞仔返多幾個月Joyful先返S位, 唔知會唔會留位呢

各位有返Joyful既媽咪, 見到我老公千其唔好提起有S位呢單野, 我唔想比佢知住, 否則一定要亞仔立即入學:;pppp:
   0    0    0    0

遲早都要適應過大口環協康的啦.. 點解唔早d 開始呀... 我覺得s位返全日好過係joyful, 俾我一定即刻去呀.

係s位的老師好有經驗, 佢地一定會搞掂你個仔的自理呀. 而家個仔的自理咁差, 一定要呀. 唔好再拖啦.

原帖由 owl_2046 於 08-11-12 14:07 發表
9月中先插隊排番大口環協康S位, 剛剛社工通知有位啦.
嘩, 我都估唔到咁快, 冇心理準備, 有D唔係咁開心添...

1. 亞仔剛剛適應Joyful, 又要重新黎過

2. S位返足全日, 食飯,瞓覺都係學校, 亞仔杯都未肯用, 又 ...

但我就兩睇喇....

如果要訓練自理,當然S位好d喇,因為返全日嘛...情況同正常細路返全日既,都獨立過返半日果d喇...
但如果想追程度先呢,咁私人既S位就一定好好多,因為政府S位最多兩星期先一次個別訓練,如果咁啱個小朋友正上位途中,咁少個別訓練係唔夠的...我識好多返開私人S位的,轉左去政府S位後都要自己另響外面加私人個別訓練(不論ST,OT,PST或社交)...當然,錢係一個問題喇...7千5同3佰5既分別真係好大...但係如果返3佰5既,而另加幾千蚊響私人個別訓練度,咁條數埋單都係一樣....

原帖由 cecilau 於 08-11-12 14:46 發表
遲早都要適應過大口環協康的啦.. 點解唔早d 開始呀... 我覺得s位返全日好過係joyful, 俾我一定即刻去呀.

係s位的老師好有經驗, 佢地一定會搞掂你個仔的自理呀. 而家個仔的自理咁差, 一定要呀. 唔好再拖啦.

...

someoneelse,
你好呀... 我個仔返左差不多兩個月s 位, 我覺得進步仲快過係joyful 呀. 可能我個間s位好呀, 佢地3t 的服務真係好足呀. 雖然2個星期一次的個別, 但係治療師有好多唔同的功課要我跟呀. 仲有個個老師都識得引度小朋友講野, 真係好唔同呀.

我無再係出面上ot 呀. 而家得返st 呀. 其實我覺得都可以唔上出面的st 的, 不過係為左安心呀.

原帖由 someoneelse 於 08-11-12 16:13 發表
但我就兩睇喇....

如果要訓練自理,當然S位好d喇,因為返全日嘛...情況同正常細路返全日既,都獨立過返半日果d喇...
但如果想追程度先呢,咁私人既S位就一定好好多,因為政府S位最多兩星期先一次個別訓練,如果咁啱個小朋友正上 ...

cecilau,

請問妳囝囝返緊邊間centre.
我個仔都係在9月中入左S位.但未見到好大進步(少少進步就有).所以仲係keep住外面既training.

dada5

原帖由 cecilau 於 08-11-12 16:45 發表
你好呀... 我個仔返左差不多兩個月s 位, 我覺得進步仲快過係joyful 呀. 可能我個間s位好呀, 佢地3t 的服務真係好足呀. 雖然2個星期一次的個別, 但係治療師有好多唔同的功課要我跟呀. 仲有個個老師都識 ...

返緊灣仔協康. 我諗我地的小朋友都係要慢慢進步. 我個仔都係慢的, 不過身體協調真係比入學之前好好多呀.

你仔仔返緊邊度呀?

原帖由 dada5 於 08-11-12 17:14 發表
cecilau,

請問妳囝囝返緊邊間centre.
我個仔都係在9月中入左S位.但未見到好大進步(少少進步就有).所以仲係keep住外面既training.

dada5

cecilau,

我都估係灣仔協康架啦,口碑最好!
我個仔讀緊將軍澳裕明中心,始終係新校,我覺得D導師同3T唔係咁夠經驗.但點都好過I位/E位既.唯有加私人training啦.
但就算俾我囝返灣協都唔係咁想.始終太遠了,因為我住在將軍澳,我情願個仔有多D時間休息,去公園玩.

dada5

原帖由 cecilau 於 08-11-12 17:17 發表
返緊灣仔協康. 我諗我地的小朋友都係要慢慢進步. 我個仔都係慢的, 不過身體協調真係比入學之前好好多呀.

你仔仔返緊邊度呀?

Sandy Bay

我閱讀家個topic, 好有親切感,因為認識你地/blogger,或大家曾經PM,交換意見.

owl_2046, 你住香港仔,咁好方便.我個女進步得好快,廣東話叻了好多.老師,ST及OT好有經驗.老師好嚴格,會幫戒奶嘴,戒片等,她們會安排希望小朋友嘗試不同小食,協助改偏食習慣.

學校會俾我帶奶嘴返學嫁.老師會盡量唔俾,逐步同佢戒,放心,老師好專業.

hi hi...

政府S位當然有佢一定既價值,否則都唔會咁多人等住入,政府又肯比咁多錢落去攪...可能我囝case不一樣啩...記得曾經有一位政府S位學校主任(協康的)對我說,政府S位是雞湯;私人S位是雞精...邊樣好或邊款對自己個小朋友較合適,真係見仁見智,又或者只有孩子自己父母才清楚...所以唔可以話一排到政府S位就一定要即刻入呢....在我而言,我囝被派了兩次政府S位,最後我也拒絕了,改為上私人S位+政府E位....當然,錢方面真的很重要,亦是做父母的要考慮得很清楚...

原帖由 cecilau 於 08-11-12 16:45 發表
你好呀... 我個仔返左差不多兩個月s 位, 我覺得進步仲快過係joyful 呀. 可能我個間s位好呀, 佢地3t 的服務真係好足呀. 雖然2個星期一次的個別, 但係治療師有好多唔同的功課要我跟呀. 仲有個個老師都識 ...

nice to see you here...

原帖由 hellokitty1101 於 08-11-12 18:00 發表
我閱讀家個topic, 好有親切感,因為認識你地/blogger,或大家曾經PM,交換意見.

owl_2046, 你住香港仔,咁好方便.我個女進步得好快,廣東話叻了好多.老師,ST及OT好有經驗.老師好嚴格,會幫戒奶嘴,戒片等,她們會安排希望小朋友嘗試不同 ...

咁灣仔協康真係最出名, 所以個時我只係排呢一間.
大家一齊努力啦.

原帖由 dada5 於 08-11-12 17:25 發表
cecilau,

我都估係灣仔協康架啦,口碑最好!
我個仔讀緊將軍澳裕明中心,始終係新校,我覺得D導師同3T唔係咁夠經驗.但點都好過I位/E位既.唯有加私人training啦.
但就算俾我囝返灣協都唔係咁想.始終太遠了,因為我住在將 ...

我阿仔讀左s位1年幾,睇得出有好多地方都有進步,不過學校人手好似好緊張咁,唔係成日得閒帶阿仔去廁所,所以有時都會賴尿o架....

無錯,協康s位係好,不過都要睇下你遇到果個係一個有冇經驗,有冇愛心o既老師o既...

你仔仔而家幾大呀? 佢識唔識得主動話要去toilet 呀?
我仔仔就來3歲, 都唔係好識得主動話要去toilet 呀.

原帖由 annaanna 於 08-11-13 09:41 發表
我阿仔讀左s位1年幾,睇得出有好多地方都有進步,不過學校人手好似好緊張咁,唔係成日得閒帶阿仔去廁所,所以有時都會賴尿o架....

無錯,協康s位係好,不過都要睇下你遇到果個係一個有冇經驗,有冇愛心o既老師o既... ...

佢識講野,不過唔係好識講要去廁所,十次有一次會自己話去o既...

阿仔3歲多d,番左學1年幾,係前2個月先開始話同佢戒片咋﹗人手唔夠,得閒先同你去下廁所,o係戒片方面唔多積極囉...

1-1.5 個鐘帶佢去一次,次次都有o既,不過如果冇人帶去廁所咪賴尿囉﹗

我仔返學第一日已經要同佢介片, 唔著片褲上堂啦. 老師20-25 mins 就會帶佢去一次toilet 啦. 而家好少失手啦. 失手都係濕少少.

原帖由 annaanna 於 08-11-13 10:45 發表
佢識講野,不過唔係好識講要去廁所,十次有一次會自己話去o既...

阿仔3歲多d,番左學1年幾,係前2個月先開始話同佢戒片咋﹗人手唔夠,得閒先同你去下廁所,o係戒片方面唔多積極囉...

1-1.5 個鐘帶佢去一次,次次都有o既,不過如果冇 ...

Hi, Hellokitty,

你個女都返緊JSandy bay協康?聽到你咁講我都安心D.

Cecilia 講得o岩, 我亞仔自理真係勁差, 工人又真係太錫亞仔, 所以都係比佢返住日S位全天侯軍訓較好.

Joyful唔係唔好, 佢地都好比心機教亞仔, 但始終都係用黎過渡, 已經有S位, 又係一間唔錯既機構, 我一定比佢入學.
如有須要可以出去C人訓練.

Cecilia, 謝謝你由9月中起提點我.........無言感激

原帖由 hellokitty1101 於 08-11-12 18:00 發表

owl_2046, 你住香港仔,咁好方便.我個女進步得好快,廣東話叻了好多.老師,ST及OT好有經驗.老師好嚴格,會幫戒奶嘴,戒片等,她們會安排希望小朋友嘗試不同 ...

唔駛客氣啦.. 而家咁快排得返s位真係好好彩的.
你要惡d 對仔仔啦... 努力呀.

原帖由 owl_2046 於 08-11-13 11:55 發表
Hi, Hellokitty,

你個女都返緊JSandy bay協康?聽到你咁講我都安心D.

Cecilia 講得o岩, 我亞仔自理真係勁差, 工人又真係太錫亞仔, 所以都係比佢返住日S位全天侯軍訓較好.

Joyful唔係唔好, 佢地都好比心機教亞仔,  ...

Annaanna

我深深感受你講嘅""都要睇下你遇到果個係一個有冇經驗,有冇愛心o既老師o既" .. my son starts for 2 months at Heep Hong "S"..I found my son 既老師 is just an employee. She dont like the rest of teacher having passion and love kid.
She is bit passive and only 報喜不報憂....唉..唉....
what can i do !

其實我都覺得快d入s位好d, 我地d小朋友返全日, 各方面都可以多d刺激, 尢其係工人湊, 佢地係學校又可以學多d自理又可以多d群體生活. 果度d姊姊, 姑娘都好有經驗. 好快就可以另小朋友適應. 而且s位平好多. 不過我自己就覺得如果經濟許可, 最好自己再加私人st或ot....
至於樂天, 我相信你只返左一間小組未有得冇比較, 趁而家只係剛起步早d轉去s位快d適應仲好啦.
努力呀!

原帖由 ahjoechan 於 08-11-15 22:06 發表
Annaanna

我深深感受你講嘅""都要睇下你遇到果個係一個有冇經驗,有冇愛心o既老師o既" .. my son starts for 2 months at Heep Hong "S"..I found my son 既老師 is just an employee. She dont like the rest of tea ...
nil

Owl,

想問吓點樣可以突然轉排S位,我仔上在兩個幾月早期訓練,但冇乜進展,排緊I位,我自己都唔知應唔應該轉S位,想知係咪要再見e生評估先可轉S位。
‹ 上一主題|下一主題