用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Kentville vs St.Rose of Lima
go

Kentville vs St.Rose of Lima [複製鏈接]

IF both of them accept your daughter which one will you choose?
   0    0    0    0

原帖由 HebeMama630 於 08-11-18 17:40 發表
IF both of them accept your daughter which one will you choose?

Of cos, St.Rose of Lima's! According to my freind. Kentville 係一間好填鴨, 好悶好辛苦的. 如果媽咪唔洗番工都好d, 如果要番工...千其唔好喇. 我個囡囡今年係st.rose of lima's 番k1, 我見左好開心. homework 都係一星期一次. 上學期只係做coloring. 而kentville 每日都有中.英. 數. 你唔怕呀. 番工都已經辛苦到死喇...番屋企又要做. 怕怕.

KV每日中、英、數嘅係K2嘅功課(專心做的話,半小時內完工),唔係K1。K1上學期都係填下色連下線,亦唔係日日有功課。

我識d要番工嘅媽咪,係放工返屋企check功課,因KV從K1開始已教小朋友,功課係自己做嘅,爹D媽咪係check,唔會陪做。

原帖由 star2005 於 08-11-19 17:33 發表

Of cos, St.Rose of Lima's! According to my freind. Kentville 係一間好填鴨, 好悶好辛苦的. 如果媽咪唔洗番工都好d, 如果要番工...千其唔好喇. 我個囡囡今年係st.rose of lima's 番k1, 我見左好開心. homework  ...

我都有報呢 2 間, 都好想知點揀好 !!

之前睇 POST ST ROSE OF LIMA 會輕鬆 D ,
不過去到 K 3 要追小一既課程到時就辛苦
D LOR !!   

原帖由 HebeMama630 於 08-11-18 17:40 發表

i will choose kentville

唔....我唔係要大家鐘意kv. 不果事實係佢並唔係大家想像中咁填鴨. 我囝囝今年9月開始係kv讀k1, 2.5月黎, 除左間唔中油吓顏色, 無其他功課做, not even 揸筆連線. 上到k2可能真係會多d功課. 不果除非大家打算比小朋友讀國際學校/出國讀書, otherwise, 香港的傳統小學, 不論名校予否, 都係要做功課, 都係填鴨. 我朋友ge女女係讀維多利亞, 今年小一考上Maryknoll, 佢話開學以黎日日都做功課做到夜晚11點幾12點先有得瞓. 當然, 當中有好多原因, 係小朋友做得慢呀? 太多功課呀? 定係太遲先開始做? 我估除左當時人無人知. 不果無論咩原因, 都係話比大家知, 小一even上學期, 都係會有功課做. 小朋友返開太free ge幼稚園. 上小一pick up可能比較辛苦, 或者需時.

另外, 返kv都唔係傳聞中咁悶ge, 我囝囝成日都話有得餵魚, 'sir'滑梯. 佢仲會扮小老師, 話比我知老師點教佢記字, 揸筆等, 我因而得知老師ge 學方法都幾生動, 有趣.
原帖由 star2005 於 08-11-19 17:33 發表

Of cos, St.Rose of Lima's! According to my freind. Kentville 係一間好填鴨, 好悶好辛苦的. 如果媽咪唔洗番工都好d, 如果要番工...千其唔好喇. 我個囡囡今年係st.rose of lima's 番k1, 我見左好開心. homework  ...

Thanks 雙子媽媽 to share the info of KV, actually I'm (We,re) now waiting for the result of KV and in these few weeks I heard a lot bad reputation about KV (especially one of my friend said her daughter is not happy at school) so I just think about 'do we need to choose a KG which will give our kids a very happy environment' thats why I will ask this question KV or St.Rose of Lima? because they're my 1 & 2 choices!
原帖由 雙子媽媽 於 08-11-20 11:28 發表
唔....我唔係要大家鐘意kv. 不果事實係佢並唔係大家想像中咁填鴨. 我囝囝今年9月開始係kv讀k1, 2.5月黎, 除左間唔中油吓顏色, 無其他功課做, not even 揸筆連線. 上到k2可能真係會多d功課. 不果除非大家打算比小朋友 ...

HebeMama630

明白ge. 其實最緊要搵間妳認為最適合妳小朋友ge學校, 因為始終個個小朋友係唔同架, 人地講咩都只係個人感受同分享.

其實我係睇左3年, 年年都係咁, 通常after interview都有好多negative comments, 但同時d人又會話好緊張, 希望快d有result. 到出左result, 又好多人話收到唔讀, 好得意. 我估好多人都kv都係又愛又恨.

原帖由 HebeMama630 於 08-11-20 18:15 發表
Thanks 雙子媽媽 to share the info of KV, actually I'm (We,re) now waiting for the result of KV and in these few weeks I heard a lot bad reputation about KV (especially one of my friend said her daught ...

這個題目很有趣.

我的一位小朋友之前唸一所比KV更困難更傳統的教會幼稚園. 而另一位今年唸SRL.

個人經驗: 看看小朋友能力如何(籠統是看他是大女定細女). 有朋友是能力遲點發力的小朋友的家長, 給KV收了太過高興, 但小朋友每天返學卻甚不願意, 磨滅了他童年的自信, 對將來影響甚大.

當然有能力早點發力的小朋友, 返KV甚愉快.

SRL比我剛進去時想像中教學內容豐富得多, 今個星期收到一本學校圖書館的國語有聲圖書. 比傳統小學的閱讀計劃更難.

至於若升上MCSP1, P1功課多但課程不太深, 無論那所幼稚園派入的, 都要做到10點, .... 因p1小朋友們寫字很慢....

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-21 10:22 發表
HebeMama630

明白ge. 其實最緊要搵間妳認為最適合妳小朋友ge學校, 因為始終個個小朋友係唔同架, 人地講咩都只係個人感受同分享.

其實我係睇左3年, 年年都係咁, 通常after interview都有好多negative comme ...

‹ 上一主題|下一主題