用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真正英文小學?
go

真正英文小學? [複製鏈接]

很多英文小學(包括直資)裡面的科目很多雖然係用英文教, 但其實並不是該校的'官方語言'又或者是對學生的要求

請問有邊間真係可以提供到全英文的語境呢?我不會考慮國際學校, 因為我想我的小朋友有好的中文底子

我心目中係'蔡繼有', 但學費實在太$$$
   1    0    0    0

DPS
http://www.dps.edu.hk/schoolweb/

原帖由 kschow 於 08-11-11 14:07 發表
很多英文小學(包括直資)裡面的科目很多雖然係用英文教, 但其實並不是該校的'官方語言'又或者是對學生的要求

請問有邊間真係可以提供到全英文的語境呢?我不會考慮國際學校, 因為我想我的小朋友有好的中文底子

我心 ...

多謝回覆

但最好有埋直屬/聯繫中學, 咁就唔駛煩多次考中學,

我其實都有d偏向直資學校, 但質數真的很參差, 太top(dbs, st paul)的我就唔考慮, 最緊要英文好

仲有冇其他選擇?  我要求係未太多?

陳守仁、聖瑪加利、聖方濟各又得唔得?

弘立、維記的學費仲貴過蔡繼有。

TSL, 學費 HK$1,500.-

原帖由 kschow 於 08-11-11 14:07 發表

我心 ...

但以上直資學校英文語境如何, 我有朋友的兒子是讀播道, 但課堂外始終都用中文溝通, 未能鼓勵到講英語, 唔知其他如何?

how about SMC?
Many say it's really a EMI school,
is it true? Please advice. TQ

係呀, 我都有朋友的女兒讀播道, 小息及課外堂都係可以講中文, 咁算唔算英小呀?

iwff

原帖由 kschow 於 08-11-11 17:40 發表
但以上直資學校英文語境如何, 我有朋友的兒子是讀播道, 但課堂外始終都用中文溝通, 未能鼓勵到講英語, 唔知其他如何?

"課堂外始終都用中文溝通, 未能鼓勵到講英語"
但小朋友對住中國人的同學點用中文係好正常.

DPS, DBSPD 就有機會在課堂外用英文, 因為有些小朋友是不講中文的, 所以小朋友玩時也用英文.

Hi kschow,

請問你心儀那一區?  
天水圍 "激活英文小學"都ok.  因為此學校在舊年已開始鼓勵課堂外用英語或普通話作溝通語言.  而我小朋友去面試 時校長已說今年已強制實行課堂外用英語或普通話作溝通語言, 如老師發現有小朋友沒有執行就會罰坐閱讀室睇書而冇得小息.  當然p.1一定會有一個適應期.   

希望幫到你.

我心 ...

Hi ymama,

我住將軍澳, 本區和九龍都會考慮, 但天水圍真的太遠了

不過我就是想要你所介紹個種

tsl都可以考慮, 但冇直升中學

smc我都想知多d呢間學校的資料, 有冇家長提供?

對唔住, 睇錯人!

應該係dlh 525, 多謝你的資料!

若果連課堂外也用英語, 即食飯、去廁所也用英語的, 到時你想佢肯多看中文書、寫句子通順D,會幾吃力。

原帖由 kschow 於 08-11-11 17:40 發表

SSCPC , three subjects in English, three subjects in Putonghua. P.E., bible in Cantonese.

kschow
You may take a look

http://www.smcesps.edu.hk/

我心 ...

Dear All,

Have you chose this Gov't school : Sir Ellis Kadoorie (s) Primary School in Causeway Bay.

Most of the students are 'non-Chinese' but will you choose?

原帖由 xavier 於 08-11-19 00:29 發表
Dear All,

Have you chose this Gov't school : Sir Ellis Kadoorie (s) Primary School in Causeway Bay.

TSL is probably is the most affordable EMI DSS school which also has a good reputation.  We are anxiously waiting for the outcome which will be released next Monday!

sorry, i am a passing by only.
what is TSL?

原帖由 kaifu 於 08-11-19 18:10 發表
TSL is probably is the most affordable EMI DSS school which also has a good reputation.  We are anxiously waiting for the outcome which will be released next Monday!

I have visited this school on September,2008. I feel very comfortable for the enviroment. 有個家長立刻要求校長,將大仔(小1)轉去讀1a精英班,功課小,但英文要求很高,很開心。

原帖由 xavier 於 08-11-19 00:29 發表
Dear All,

‹ 上一主題|下一主題