用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可否諮詢大家寶貴的意見...?
go

可否諮詢大家寶貴的意見...?

BK家長大家好:
小兒在09~10年度小一面試中,有幸被6間學校取錄..

a.)優才(楊殷有娣)書院
b.)九龍禮賢學校
c.)聖芳濟各英文小學
d.)聖瑪加利英文男女中小學
e.)保良局陳守仁小學
f. )九龍灣聖若瑟英文小學

*保良局蔡繼有2nd interview未知result.
我們都當然非常高興 吧,但現在煩惱選擇那一間給小兒,而且害怕怕選錯...各位可以給予些寶貴意見嗎??

非常感激!!!
  L

It quite depends on your kid's personality and capability. You have to make sure yourself that you can fully understand your kid.
Should your kid be a active boy or girl, TSL is better.
Should your kid be a independent boy or girl, SFA seems to be better.
best regards
原帖由 研一 於 08-11-27 18:46 發表
BK家長大家好:

b.)九龍禮賢學校
c.)聖芳濟各英文小學
e.)保良局陳守仁小學

*保良局蔡 ...

你們會怎樣排位呢..?
BK家長大家好:

b.)九龍禮賢學校
c.)聖芳濟各英文小學
e.)保良局陳守仁小學

*保良局蔡 ...
  L

I prefer this one 聖芳濟各英文小學,
second 聖瑪加利英文男女中小學

原帖由 研一 於 08-11-28 00:39 發表
你們會怎樣排位呢..?

My opinion:
a --> e --> b

My choice:

First choice: GT
Second choice: SMC

原帖由 Bilobi 於 08-11-28 09:16 發表
My opinion:
a --> e --> b
:-D :-D :-D :-D

回覆 # 的文章

可以道出原因嗎?

tks
  L

I'll eliminate schools without secondary divisions.  I'm sure you don't want to have the headache again 6 years later.

My friend's son goes to GT and I am quite impressed by his all-round achievement.

For SMC, based on the briefing session, its language environment sounds pretty good and I guess the school fee is value for money.

BK家長大家好:

b.)九龍禮賢學校
c.)聖芳濟各英文小學
e.)保良局陳守仁小學

*保良局蔡 ...
:-D :-D :-D :-D

嘩你個仔好叻喎!
如果我揀我會揀有中學嘅同埋唔谷小朋友既(怕多功課自己同佢都辛苦), 唔駛6年後再烦多一次! 跟住係$$$!
cky 最理想但好貴
smc 都唔錯, 价中等
tsl 最平, 但無中學

我最喜歡都係smc 有法文, 英文又了得, 可惜我考唔到!

可以講下smc係一間點既學校嘛?因我比較少聽...thx!!!

原帖由 conniengor 於 08-11-28 13:34 發表
嘩你個仔好叻喎!
如果我揀我會揀有中學嘅同埋唔谷小朋友既(怕多功課自己同佢都辛苦), 唔駛6年後再烦多一次! 跟住係$$$!
cky 最理想但好貴
smc 都唔錯, 价中等
tsl 最平, 但無中學

我最喜歡都係smc 有法文, 英文又 ...

感謝各位意見!!
我們都很興幸有學校收囝囝,畢竟在這日子都非常緊張啊!!
請問各位可否再給點意見?
  L

原帖由 研一 於 08-11-28 18:22 發表
感謝各位意見!!
我們都很興幸有學校收囝囝,畢竟在這日子都非常緊張啊!!
請問各位可否再給點意見?

研一,

呢幾間學校既風格都分別好大. 外人眞係好難代你決定邊間好D; 其實你要清楚自由偏向邊種教學模式, 仲要考慮埋令郎既性格/能力, 其他因索, 如收費, 距離, 教學語言....等, 都要考慮埋至得。

我係優才家長, 如果你對優才有問題, 可以提出, 我知道既話, 一定回覆。

回覆 # 的文章

謝謝你中天英

首先如果說優才書院是最遠的(tko)車程超過1hrs...所以我想會放棄了!!
anyway thanks.
  L

hi! 中天英,
明年我小朋友要升小,我都對優才有興趣,但聽講優才係活動教學,冇咩功課做...但有好多課外活動,其他就知得好少...你可以介紹下嘛
原帖由 中天英 於 08-11-29 02:23 發表

研一,

呢幾間學校既風格都分別好大. 外人眞係好難代你決定邊間好D; 其實你要清楚自由偏向邊種教學模式, 仲要考慮埋令郎既性格/能力, 其他因索, 如收費, 距離, 教學語言....等, 都要考慮埋至得。

我係優才家長, 如 ...

原帖由 wongpsv 於 08-11-29 10:13 發表
明年我小朋友要升小,我都對優才有興趣,但聽講優才係活動教學,冇咩功課做...但有好多課外活動,其他就知得好少...你可以介紹下嘛

GT 係傳统教學既改革派, 目標係保留傳統學校既高學術水平, 同時又注入創意教學, 減輕功課/考試壓力, 令學生愉快學習 - 簡單咁講, 就係要做到  

{ 喜悦 } + { 卓越 }

GT 同傳统學校一樣, 有默書/測驗/考試, 但數量比較少、壓力比較低; 而每日都一定有功課做, 但通常會响一小時內完成, 學生會有很多空餘時間, 發展個人興趣。

GT 係香港 [ 小班教學 ] 既先驅, 從創校(1996)開始, 已經推行 24 學生一班, 至今累積超過10年既小班教學經驗, 領先全港。

GT注重學生 [ 兩文三語 ] 既發展, 全校有10名 NET 英文老師, P2開始以純通話教中文; 又積極推動 [ 多元智能 ], 設有大量/多元化既才能發展課程, 培育學科以外既才華; 此外, 設有 [ 資優教育 ] 課程, 提昇/豐富了資優生既學習經驗......等等

如果你想知多D, 可以睇吓依幾條link :
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1146695&extra=page%3D1
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1110520&extra=page%3D1
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1605401&extra=page%3D2

你亦可以上隔離 [ 小學一覧 ] 里面, 西貢區 [ 優才(楊殷有梯)書院睇吓/傾吓偈。

元朗一月升學講座

元朗一月升學講座
學生學習及升學發展委員會 主辦
二零零九年一月十日(星期六)
時間:下午二時至下午四時 (升小一講座)
時間:下午四時至下午六時 (升中一講座)
地點:天水圍天耀村天耀社區中心
查詢電話:3153 2448
網址:www.sedhk.org
內容:
講解 小一 / 中一 入學統籌法
各校特色、入學及面試要求
從各校老師的角度看小學升學面試及考試要點及技考
考試技考及學童面對考試及面試的心理狀
名師傳授考試溫習及管教秘技