教育王國

標題: 有沒有家長已留位保良局林文燦英文小學? [打印本頁]

作者: chunheima    時間: 08-11-26 18:09     標題: 有沒有家長已留位保良局林文燦英文小學?

我要在28號前去註冊付留位費,不知去不去好?
請問這校好不好?
作者: EdithMom    時間: 08-11-28 22:52

我已註冊啦, 仲仲簽左放棄大抽獎.

原帖由 chunheima 於 08-11-26 18:09 發表
請問這校好不好?

作者: chunheima    時間: 08-12-1 10:57

請問你點解會選佢?
佢有什麼吸引你?
還是你有朋友讀過說好?

原帖由 EdithMom 於 08-11-28 10:52 PM 發表
我已註冊啦, 仲仲簽左放棄大抽獎.

作者: EdithMom    時間: 08-12-1 13:31

其實我除了依間外, 我仲有祟真, 所以會二選一, 當時考林文燦是睇過小一天書介紹過, 覺得好好, 同埋佢地係個website度寫得好清楚每科點教, 所以我覺得佢地對教學好有信心, 同埋英普環境, 每月學費$1000. 所以米去考.
上次去面試, 同個校長傾左一陣, 佢話d小朋友一年後係語言方面會唔同曬, 佢話唔會迫d小朋友學語言, 係要佢地愛語言, 同埋佢好有信心, 所以我都幾鐘意間學校. 但校舍同資源真係比較少.

原帖由 chunheima 於 08-12-1 10:57 發表
請問你點解會選佢?
佢有什麼吸引你?
還是你有朋友讀過說好?

作者: berthalai    時間: 08-12-2 23:46

原帖由 chunheima 於 08-11-26 18:09 發表
請問這校好不好?

小兒是今年林文燦小一學生, 上年也是放棄了大抽獎的機會而入這間學校, 想分享一些小兒這3個月來的改變, 覺得自己是沒有選錯. 1./ 在普通話改變最大, 之前幼稚園一星期只有2-3堂, 幼稚園老師也說他問非所答, 很擔心他小一應付不來, 但可能中文始終是母語, 很快他便一句一句說出來. 2./ 最大改變是因每日老師都要每個同學帶一本圖書回校, (星期一, 三 和五是英文, 三四是中文), 開始小兒對閱讀開始有興趣, 他會主動問我書內是什麼字, 很有學習的動機, 這就是我要找的一個學習方式, 因小兒是一個很活躍的孩子, 當天他讀的幼稚園也是活動教學的, 所以我也不想他讀一些只是死讀書的學校. 3./ 剛剛小兒的班主任也很好, 一問他已經很了解我仔仔的情況(可能是小班教學), 剛過去的家長面談,  班主任還說我仔仔有時會很親切的擁她的腰, 可想我仔仔真的很喜歡她, 我很開心第一年有這樣的老師教他.
雖然往後五年的小學生活很長, 但我很相信保良局和校長一定會使學校更加成功.  這是我小小的分享. 希望幫到你.
作者: chunheima    時間: 08-12-4 13:55

謝謝您的回應!
另外我想請問一下多外籍同學? 會否要用英語溝通?
除了普通話外,有英語進步?
其實小兒的英語不太好,一方面擔心他與外籍同學溝通不到,一方面又想他學好些英語,真是矛盾,請給意見.

原帖由 berthalai 於 08-12-2 11:46 PM 發表

小兒是今年林文燦小一學生, 上年也是放棄了大抽獎的機會而入這間學校, 想分享一些小兒這3個月來的改變, 覺得自己是沒有選錯. 1./ 在普通話改變最大, 之前幼稚園一星期只有2-3堂, 幼稚園老師也說他問非所答, 很擔心 ...

作者: berthalai    時間: 08-12-6 23:25

原帖由 chunheima 於 08-12-4 13:55 發表
謝謝您的回應!
另外我想請問一下多外籍同學? 會否要用英語溝通?
除了普通話外,有英語進步?
其實小兒的英語不太好,一方面擔心他與外籍同學溝通不到,一方面又想他學好些英語,真是矛盾,請給意見.

...

我知道仔仔也會和外籍同學玩, 相信要用英文, 但我知他比較要好的同學是本地人, 可能容易溝通.  剛見完老師, 老師都說仔仔在聽和講都ok, 但我個人覺得程度比較深, 因他們是不會叫你去默生字, 而是要你默句子, 對一個剛上小一的小朋友來說是很吃力, 我也有給老師反映, 但暫時未有默書測試.  不知道之後會怎樣, 因8號是教師日, 相信學校會更進,  但我很相信他在一個比較其他人多機會接觸英語的程況下, 那一定會有進步, 因他們現時的年紀就像一塊海棉, 吸收得好快.
作者: chunheima    時間: 08-12-9 10:17

berthala, 謝謝您!

原帖由 berthalai 於 08-12-6 11:25 PM 發表

我知道仔仔也會和外籍同學玩, 相信要用英文, 但我知他比較要好的同學是本地人, 可能容易溝通.  剛見完老師, 老師都說仔仔在聽和講都ok, 但我個人覺得程度比較深, 因他們是不會叫你去默生字, 而是要你默句子, 對一 ...

作者: mjuice    時間: 08-12-9 18:53

原帖由 berthalai 於 08-12-6 23:25 發表

我知道仔仔也會和外籍同學玩, 相信要用英文, 但我知他比較要好的同學是本地人, 可能容易溝通.  剛見完老師, 老師都說仔仔在聽和講都ok, 但我個人覺得程度比較深, 因他們是不會叫你去默生字, 而是要你默句子, 對一 ...

現在很多學校的小一英默都是默句子
作者: 竹葉青    時間: 08-12-10 16:44

Berthalai,

你好,請問你仔仔面試大約係咩形式架,係咪都住要用英文同小朋友面試,家長需要嗎?我仔仔現在讀k2中文只識講好少少唔識認中文字同字,因佢幼稚園係國際班.這樣會唔會好大影響呢?不好意思一輪咀係咁問,謝謝.

原帖由 berthalai 於 08-12-2 23:46 發表

小兒是今年林文燦小一學生, 上年也是放棄了大抽獎的機會而入這間學校, 想分享一些小兒這3個月來的改變, 覺得自己是沒有選錯. 1./ 在普通話改變最大, 之前幼稚園一星期只有2-3堂, 幼稚園老師也說他問非所答, 很擔心 ...

作者: berthalai    時間: 08-12-10 23:03

原帖由 竹葉青 於 08-12-10 16:44 發表
Berthalai,

你好,請問你仔仔面試大約係咩形式架,係咪都住要用英文同小朋友面試,家長需要嗎?我仔仔現在讀k2中文只識講好少少唔識認中文字同字,因佢幼稚園係國際班.這樣會唔會好大影響呢?不好意思一輪咀係咁問,謝謝.
...

HI 竹葉青,
面試先和小朋友見校長, 問小朋友一些簡單的問題, 並寫自己的中文名, 之後小朋友會和老師一起玩遊戲, 從中老師會考考他, 看他的回答, 不用怕, 老師都很好人, 那天仔仔還玩到不肯走呢! 應該面試沒有英文, 因為那時是新校,  面試的小朋友也不多, 所以學校在收生方面不是很嚴, 但今年好像多了很多學生apply,  加上現在的校長與之前的不同, 所以不知面試方式有無改變, 不過不用對自行和小朋友太大壓力, 開心面對就可以了.  祝你有好消息.
作者: 竹葉青    時間: 08-12-11 11:38

Hi Berthtalai,多謝你回覆.

原帖由 berthalai 於 08-12-10 23:03 發表

HI 竹葉青,
面試先和小朋友見校長, 問小朋友一些簡單的問題, 並寫自己的中文名, 之後小朋友會和老師一起玩遊戲, 從中老師會考考他, 看他的回答, 不用怕, 老師都很好人, 那天仔仔還玩到不肯走呢! 應該面試沒有英文, ...

作者: chunheima    時間: 08-12-11 14:15

But this year is different, is group test. Around 15 children group together in one classroom to test. Per my son told me, one by one to answer teacher's question. Have Chinese, English & Putonghua. But Putonghua is more. For example, the teacher ask my son for the pronunciation, such as "BALL, PAUL, MORE, FIVE…..". Also, ask for how to speak bus, taxi, mini-bus…..

原帖由 竹葉青 於 08-12-11 11:38 AM 發表
Hi Berthtalai,多謝你回覆.

作者: 竹葉青    時間: 08-12-11 16:12

Hi Chunheima,多謝你報料呀,要問咁多野呀,死囉,我仔只係英文掂,中文成日都講到倒轉晒,普只識唱下歌仔咋.死囉要快d 教下佢囉,真係多謝你呀!感謝.

原帖由 chunheima 於 08-12-11 14:15 發表
But this year is different, is group test. Around 15 children group together in one classroom to test. Per my son told me, one by one to answer teacher's question. Have Chinese, English & Putonghua. B ...

作者: Kitkit01    時間: 09-2-26 12:19

Final I decide to let my boy to study in this school and give up another offers from other DSS & private school. At the beginning time, I really concern abt the school size as its quite small. But after the visit, I change my mind, I pretty like the enviroment as most of the students are well speak English and their face is full of smile. Hopes I take the right choice
作者: berthalai    時間: 09-3-1 22:56

原帖由 Kitkit01 於 09-2-26 12:19 發表
Final I decide to let my boy to study in this school and give up another offers from other DSS & private school. At the beginning time, I really concern abt the school size as its quite small. But aft ...

Hi Kitkit01,

小兒現讀小一,  因是英文小學, 所以入英小的家長真的要幫一幫小朋友打好英文的底, 否則他們真的會很害怕, 仔仔最初的上半年, 真的很吃力, 但過了這上學期真的進步了很多 (雖然在幼稚園時的已在課餘時給他英文班), 但始終幼稚園寫字比較少, 所以如真的選英小, 家長真的要較多的幫助, 這是我小小的意見.

bl
作者: 召藥師    時間: 09-3-2 00:54

原帖由 berthalai 於 09-3-1 10:56 PM 發表

Hi Kitkit01,

小兒現讀小一,  因是英文小學, 所以入英小的家長真的要幫一幫小朋友打好英文的底, 否則他們真的會很害怕, 仔仔最初的上半年, 真的很吃力, 但過了這上學期真的進步了很多 (雖然在幼稚園時的已在課餘 ...

請問你覺得哪方面較吃力?聆聽?寫作?串字?詞彙數量?說話?
那麼你會建議在哪方面著手加強訓練?
作者: berthalai    時間: 09-3-9 21:56

原帖由 召藥師 於 09-3-2 00:54 發表

請問你覺得哪方面較吃力?聆聽?寫作?串字?詞彙數量?說話?
那麼你會建議在哪方面著手加強訓練?

其實每一方面也很重要, 小兒就比較在串字和文法方面比較弱,  所以如果家長覺得幼稚園內的程度太淺, 相信也要在外面幫一幫他, 否則小朋友和大人都很辛苦,  這只是我小小的意見, 希望幫到你.
作者: 召藥師    時間: 09-3-9 23:32

原帖由 berthalai 於 09-3-9 09:56 PM 發表

其實每一方面也很重要, 小兒就比較在串字和文法方面比較弱,  所以如果家長覺得幼稚園內的程度太淺, 相信也要在外面幫一幫他, 否則小朋友和大人都很辛苦,  這只是我小小的意見, 希望幫到你. ...

多謝建議!
我都覺得而家幼稚園英文程度比較低,我會平時train佢多d,好在我女有個小二哥哥,可能知道d程度,不過阿哥就做左開荒牛,讀普通官小都覺得幾吃力。
作者: 竹葉青    時間: 09-4-6 14:41

hi berthalai,

您好,請問係咪除左中文係普教,其他英數常及音,pe,art都係用英教架(因我打去問就話係),咁英文書係用邊本架,主唔主張多閱讀同多唔多測考,一班大約有幾多非華籍人架,我見你地轉左校長係文小姐在教學方面有冇轉變呢?同埋你地學校旅行好似同賈梅士小學一齊去,咁係咪通常都係同佢地一齊活動架,果間學校係for新來港學童喎.
唔好意思咁多問題,因為我對e間學校真係好有興趣好想了解多一點.感謝.

joey
作者: himcheung    時間: 09-4-6 15:31

請問你小朋友之前係邊間幼稚園讀,佢入學後是否可以明白老師教的,回家是否要同佢溫習(不停溫)。 我仔仔k2,同樣想讀此校。

很多謝你之前的分享
作者: berthalai    時間: 09-4-13 00:24

原帖由 himcheung 於 09-4-6 15:31 發表

請問你小朋友之前係邊間幼稚園讀,佢入學後是否可以明白老師教的,回家是否要同佢溫習(不停溫)。 我仔仔k2,同樣想讀此校。

很多謝你之前的分享 ...

Hi himcheung,

我小朋友是讀青衣宏福, 不是什麼名校, 只是我最基本要求每日都有外籍老師和懂一些普通話, 使他對普通話不會陌生, 而且對英文在聽講時上小學時比較容易理解.
在最初入學時仔仔也有說部份英文很深, 不明白, 因除了要聽得明, 他很多生字也不很常用, 在現在過了半年後, 他對英文看字上真的改善了很多, 但父母也要幫他, 而且給他額外的補習, 至於功課, 他們每天3-5樣不等,  假日會多一些,  完成功課後我已沒有和他溫習了, 因本人要上班, 回家後與他一起做回他不懂的功能已經差不多 9:00 了,  我不希望他太晚才睡, 因專家說充足睡眠使他上課時能集中精神更重要, 只是他考試前會幫他溫習.  如有問題, 可以再pm 給我.
作者: berthalai    時間: 09-4-13 00:37

原帖由 竹葉青 於 09-4-6 14:41 發表

您好,請問係咪除左中文係普教,其他英數常及音,pe,art都係用英教架(因我打去問就話係),咁英文書係用邊本架,主唔主張多閱讀同多唔多測考,一班大約有幾多非華籍人架,我見你地轉左校長係文小姐在教學方面 ...

HI 竹葉青,
對, 其實以我所知例如數, 常識這些科目老師知道有一些比較難明的他們會用廣東話解釋的, 而英文是用NEW MAGIC, 我見仔仔每日都有早謮班,  我想這樣比他死讀書好. 小一是2 考, 一測+一次ASSESSMENT, 一班大約各一半,  文校長是保良局方面選出來, 我也很相信保良局是一個作育英才的機構, 詳細內容你可以看我們學校的WEB SITE,有一樣是我發現他們不會和部份直資學校有很多的額外雜費. 希望幫到你.  BL
作者: 竹葉青    時間: 09-4-14 11:51

Hi Berthalai,

好多謝你回覆,請問小一中文會深嗎?我囝囝中文經唔得架,講都還可,但寫就唔識,我都會佢K3同佢轉番中英文班,因為現一個中文都唔識寫呀!真幣呀.

原帖由 berthalai 於 09-4-13 00:37 發表

HI 竹葉青,
對, 其實以我所知例如數, 常識這些科目老師知道有一些比較難明的他們會用廣東話解釋的, 而英文是用NEW MAGIC, 我見仔仔每日都有早謮班,  我想這樣比他死讀書好. 小一是2 考, 一測+一次ASSESSMENT, 一班 ...

作者: berthalai    時間: 09-4-15 22:33

原帖由 竹葉青 於 09-4-14 11:51 發表
Hi Berthalai,

好多謝你回覆,請問小一中文會深嗎?我囝囝中文經唔得架,講都還可,但寫就唔識,我都會佢K3同佢轉番中英文班,因為現一個中文都唔識寫呀!真幣呀.

...

HI 竹葉青 ,
除非你是選國際學校, 否則中文也很重要,  他們的中文不箅深, 但始終也要平時多看書和多做理解會好一些, 其實現在香港身為中國的一部份, 普通話是十分重要, 連我公司的鬼老都想學普通話.  而且學校有國語併音學, 要在外面學也要幾百元一個月啦!!
作者: yiu_mimi    時間: 09-4-16 13:56

原帖由 berthalai 於 09-4-15 22:33 發表

HI 竹葉青 ,
除非你是選國際學校, 否則中文也很重要,  他們的中文不箅深, 但始終也要平時多看書和多做理解會好一些, 其實現在香港身為中國的一部份, 普通話是十分重要, 連我公司的鬼老都想學普通話.  而且學校有國 ...

請問你囝囝返學開心嗎? 有沒有在學校上課外活動?
班內有1半是非華藉學生, 他習慣嗎? 你們好像住得很遠喎, 乘校車返學, 放學囝囝會不會很累呢?

其實我也有考慮這學校, 因為此校也近我家, 英,普始終會比其他官津強, 但考慮到小朋友適應及升中, 想問一下現正就讀此校家長的意見... 謝謝你
作者: berthalai    時間: 09-4-18 00:31

原帖由 yiu_mimi 於 09-4-16 13:56 發表

請問你囝囝返學開心嗎? 有沒有在學校上課外活動?
班內有1半是非華藉學生, 他習慣嗎? 你們好像住得很遠喎, 乘校車返學, 放學囝囝會不會很累呢?

其實我也有考慮這學校, 因為此校也近我家, 英,普始終會比其他官津強 ...

HI YIU_MIMI,

沒有小朋友返學不開心的, 加上我仔仔是一個比較活躍的人, 一般這種小朋友的求知比較強, 又比較鍾意玩, 返學可以和同學一起玩實開心, 只是唔多鍾意考試前要佢坐定定溫習而已(無時間比佢玩). 仔仔無上課外活動, 因為上完就無校車返屋企, 要家長接放學. 至於非華藉學生, 他在幼稚園已有這樣民族的同學, 他不會覺得陌生, 而且有些非華藉學生都懂得講廣東話. 家住九龍灣, 早上8:00 上車, 4:30前下車, ,佢7:30 起床已經很好了, 一般最初上小學都會比較累, 又要比幼稚園早一些起床, 又要應付那麼多新事物, 但小朋友很快可以習慣. 不用太擔心.

當日我決定讀這所學校的原因都是因為他們是英普上課.  但有一個問題是很多家長都說英文強了, 相反中文可能會比例上小看了中文字會使中文差了,  不過都會的,  你想想, 越用得多就一定會好一些, 唯有在家多給你做多一些中文閱讀理解幫一幫佢.
作者: 竹葉青    時間: 09-4-20 13:46

多謝你berthalai,
我都中文都跟重要,因我仲有個大女,佢中文都追得好辛苦,但因囝囝由小就只喜歡聽講英文,(強調我地兩公婆英文係唔得架又冇工人姐姐,我地都只同佢講中文同少少英咋)佢成兩歲都唔點識講野架,中文字真係一隻手數晒,但佢又認得d英文字母喎,咁當時都唔知揾咩學校好咪讀番家姐果間英文幼兒園先囉,點知返冇一星期佢巳講多好多不過係英文,咁先知原來佢只like英文,佢連係家睇tv都要求要英文,有時我地真係唔知佢講乜架,好在個家姐仔英文都ok咋,佢都係近年先識講多左好多中文,但寫就一步一步黎啦,我唔想太迫佢,不過都會k3同佢轉中英文班.
同埋我想問佢地上堂活唔活動教學架,老師又惡唔惡架,因囝囝較活躍,因佢學野都ok快不過就耐性唔夠,唔like重覆又重覆咁學野,佢會覺悶,佢最專心就係睇圖書同畫畫佢兩樣都可以坐一兩個鐘唔停咁睇同畫架.所以我要揾d又英文同普通話(因佢都like)多睇書同活動d學校比佢,唔係我諗我日日都要見家長都似.

原帖由 berthalai 於 09-4-15 22:33 發表

HI 竹葉青 ,
除非你是選國際學校, 否則中文也很重要,  他們的中文不箅深, 但始終也要平時多看書和多做理解會好一些, 其實現在香港身為中國的一部份, 普通話是十分重要, 連我公司的鬼老都想學普通話.  而且學校有國 ...

作者: berthalai    時間: 09-4-20 22:33

原帖由 竹葉青 於 09-4-20 13:46 發表
多謝你berthalai,
我都中文都跟重要,因我仲有個大女,佢中文都追得好辛苦,但因囝囝由小就只喜歡聽講英文,(強調我地兩公婆英文係唔得架又冇工人姐姐,我地都只同佢講中文同少少英咋)佢成兩歲都唔點識講野架,中文字真係 ...

竹葉青,
學校由仔仔今年轉了文校長開始就改為主題教學,  每1-2個月會轉不同題目, 好像剛完的assessment, 他們就用了animals, 所有科目都會是有關動物, 使小朋友可以更投入和增加學習的興趣,  我知道部份小學都是這樣方法, 我覺得不錯呢!
作者: 竹葉青    時間: 09-4-21 01:03

HI berthai,

遇到你真好呀,另我更了解此校,我愈覺得林文燦好合適我囝囝讀,希望佢可以考到啦!真係好多謝你分享,如你覺得人有d咩好與壞希望你都可以係度分享一吓呀!感謝.

原帖由 berthalai 於 09-4-20 22:33 發表

竹葉青,
學校由仔仔今年轉了文校長開始就改為主題教學,  每1-2個月會轉不同題目, 好像剛完的assessment, 他們就用了animals, 所有科目都會是有關動物, 使小朋友可以更投入和增加學習的興趣,  我知道部份小學都是這 ...

作者: berthalai    時間: 09-4-21 23:43

原帖由 竹葉青 於 09-4-21 01:03 發表
HI berthai,

遇到你真好呀,另我更了解此校,我愈覺得林文燦好合適我囝囝讀,希望佢可以考到啦!真係好多謝你分享,如你覺得人有d咩好與壞希望你都可以係度分享一吓呀!感謝.

...

如你仔仔今年考的話, 就是新校開始的第4年, 好的是學校的教學方式更加成熟, 但收生的機心率就細了, 好像上年申請的學生都比我仔仔的那一屆多呢!  競爭也大了,  如你真的很心儀這校, 那你事前就要多下功夫了,  希望你可以做到我仔仔的同學吧!! GOOD LUCK!! 加油!
作者: five    時間: 09-6-22 01:12

已交留位 p1,....

因學校新, 請問p2 & p3 家長對貴子女學習情況是否預期般....

請分享.

Thx
作者: mamang    時間: 09-7-8 03:01

原帖由 five 於 09-6-22 01:12 發表
已交留位 p1,....

因學校新, 請問p2 & p3 家長對貴子女學習情況是否預期般....

請分享.

Thx

我都想知!我個仔今年Maybe入讀,但未決定。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5