用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 20分有無機會入到德信小學?
go

20分有無機會入到德信小學? [複製鏈接]

我對德信呢間學校幾有興趣唔知廿分得唔得!
   0    0    0    0

佢幾乎冇人申請,只靠統一派位續命,0 分都得硬啦!

原帖由 SoochowSee 於 08-12-1 11:52 發表
我對德信呢間學校幾有興趣唔知廿分得唔得!

我吾知點解會有失實的留言, 不過我可以話你知, 我的孩子今年15分抽吾到, 有些德信幼的同學仔同是15分成功首輪入到。放榜那日, 共有52個落選名單, 絕不是沒有人選此校。你如有20分機會更大, 不過要預埋小朋友出生率。

Marians

我的侄仔由幼稚園讀到依家小四, 我都覺得呎間學校唔錯, 教得d小朋友好好 !

我就係覺得奇怪,B-7可以講到德信咁差嘅!不過睇完兩位所講,我對德信更加有興趣!

原帖由 Rabo 於 08-12-8 00:04 發表
這位名叫 B-7 的人所說的話大家可以不用理會,
此人與  Ananda 同屬一人, 只不過用多個名整蠱做怪,
喜歡縱傷德信, 我的孩子在德信讀到三年級, 我一點也沒有後悔, 不論是校長或老師都很盡責, 而且派位亦一年比一年好, ...

醒目開學勳章

我仔讀德幼, 15分抽唔到, 如果統一都抽唔到, 我一定會叩門~

嘩!原來德小真係咁難入?不如去申請兩間油天好過!     

但話時話,德小竟然有學生唔收,寧願年年縮班?你信?     

哦!學校縮班,有部份教書仔、教書妹就會被炒,唔怪得佢地爭先上網唱好學校,立番少少功勞,等老細炒第二個先!真係可憐夾可憫呀!

嘩....B-7,乜做老師係叫做教書仔/教書妹咩?你係咪做家長?你對德信有咩仇恨、不滿?拎出嚟大家聽吓,唔好齋鬧啦l、

原帖由 b-7 於 09-1-9 13:06 發表
嘩!原來德小真係咁難入?不如去申請兩間油天好過!     

但話時話,德小竟然有學生唔收,寧願年年縮班?你信?     

哦!學校縮班,有部份教書仔、教書妹就會被炒,唔怪得佢地爭先上網唱好學校,立番 ...

原帖由 Rabo 於 09-1-17 15:54 發表
人地轉全日制梗係要減四班先夠地方用,
有些人只學人睇數據, 但卻欠缺頭腦分析,
真的可悲!!!

德信家長們;

不用爭論,資料早就在校內年報中,派位比之前差了,而且TSA成績更低於全港水平,學校本身也公佈了出來(在31頁),家長們愛學校就要加倍努力才對,不是在這爭論的時候了!
實況德信2008年應該是22人入九華,下面的周年報告內第31頁列明http://www.taksun.edu.hk/information/report/0708sch_report.pdf

哦!歸咎於於轉全日制牙,以下一段文字看來真是有意思呢:〈轉載同版另一貼〉

欠缺能力的,就要降級,就要下台

當年油尖區和德信地位相近的學校,如油天和循道,在轉全日制時,都分配得最新式的,設備最佳的校舍,學生、家長、老師都皆大歡喜;德信也轉全日制了,又怎樣呢?大家有目共睹。( 我不敢多說了,恐怕會被抽掉 )

但我想提出一些問題:誰人要為事件負責呢?誰人不稱職?誰人的表現令眾多學生、家長、校友失望?

現在已不是私校林立,津校唔憂做的年代,哪間津校辦不好,哪間就要執笠!沒有能力、不懂為學校的發展作出貢獻,只會盤算著自己退休時,學校還未被殺校的人,如果盤踞在學校的管理層,這間學校還有前途嗎?

「欠缺能力的,就要降級,就要下台」,不止對德信,對所有用納稅人公帑的資助中小學也應如此!

原帖由 Rabo 於 09-1-17 15:54 發表
人地轉全日制梗係要減四班先夠地方用,
有些人只學人睇數據, 但卻欠缺頭腦分析,
真的可悲!!!

回覆 # 的文章

b-7:

請問這學校怎樣傷害了你呀?
分亨吓啦!

我只是希望其他家長知道她們應該知道的事實,認清油尖旺區的小學形勢,不要受那批德信網上打手」所哄騙!  :D :D :D :D

芳姑姐呀芳姑姐;
你又何不問問德信那批「網上打手」,受了老細什麼壓迫,要不斷散佈謊言,黑講成白。蒙蔽家長!

:loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness:

原帖由 芳姑姐 於 09-2-1 04:57 發表
b-7:

請問這學校怎樣傷害了你呀?
分亨吓啦!

醒目開學勳章 王國長老

請各位家長保持和諧,互相尊重,多謝合作!
現我會將此topic關閉.

Red2008
‹ 上一主題|下一主題