用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 2009/10小一家長分享區
go

2009/10小一家長分享區 [複製鏈接]

唔洗太擔心既, 我囝而家小二, 小一時第一個學期係無測驗及考試, 連默書都無, 中文課本用現代, 英文無課本, 主要用工作紙, 數學(唔係好記得), 但會教深一個學期既野

中、英、數都真係幾深下, 同埋佢地係跳黎教, 有時會教小量高form既野, 例如分數, 質數, 合成數(我囡六年級都無學過質數同合成數)

但係佢地評估係根據所學既內容, 只要你溫曬範圍內野, 你一定識, 我個囝無靠我, 都係自己溫書, 佢都o.k., 係科英文失手

小一較為輕鬆, 但小二開始就會幾多野, 每個星期都會有中、英默, 每隔一個月度就會有評估(即係測驗, 每學期兩次), 大考就每學期一次, 另外數學會有數學比賽(即係連埋兩次, 數學係每一個學期都會有三次測驗)

即係差唔多隔個月就有測驗or考試, 每個星期中、英默(內容有時都幾深下)

父母都真係要幫好多架, 唔係就.......

但係, 好彩佢真係考番教既野, 你都叫做有得溫下, 唔似我囡間學校, 教得淺, 考得深, 小學時隨時大半班唔合格都夠膽死

原帖由 CSW 於 08-11-26 16:16 發表
我先生也是今早去register的, 一齊順利.
佢問過有關校車info, 但校務處職員說可能要到出年5月才能有較多info.不過已知從西九龍去學校要每月$1650.

唉, 其實我也想考慮kennedy road, 不過, 一來我大兒子返 ...

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

我囡咪就係聖心小學既學生囉, 今年升中學啦.....

中學同小學一樣, 都係教得淺, 考得深架, 咪唯有自己出去搵補習囉, 唉.....

我同你一樣, 大囡較心散, 小學時真係要比好多時間教佢, 細仔真係好自律, 自己讀書, 完全唔洗我地理, 但係因為重係細個, 所以要幫一幫佢, 見到佢有邊D弱既, 就要買少少練習幫下, 谷少少, 佢上次數學成績一般, 但係今次我比佢做少少練習, 即刻進步咗好多, 所以, 有時我覺得小朋友一次測考唔得, 最緊要係睇下佢邊度有問題, 對症下藥, 比番D信心佢, 下次佢就會做得好好架啦。

原帖由 CSW 於 08-11-26 17:25 發表
beaclem,

好多謝妳既分享。
如妳所講, 咁其實spcc既測考情況同我大仔間津校差唔多。所以, 我先要quit左份工來幫佢, 因大仔性格較心散; 不過, 我細仔就好自律, 所以, 希望佢讀得ok.

我也曾聽過有些學校(e.g. x心),  ...
‹ 上一主題|下一主題