用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官塘區幾間中學 banding?
go

官塘區幾間中學 banding?

我仔仔今次呈分試成績如下:
小學:藍循
中 68, 英 90, 數 84, 常 76 操行 A
我想選基督教中學
1) 羅陳楚思
2) 梁季彝
3) 呂郭碧鳳
4) 基考
5) 五邑
以上幾間邊間較好, OR 有冇其他中學可以選呢?
好開心加入這個大家庭............

RE u:
福建中學也是不錯的選擇=)可以考慮

1) 呂郭碧鳳(有70% band 1 生)
2) 梁季彝
3) 羅陳楚思
4) 基考
5) 五邑

原帖由 beauty-wife 於 08-12-11 17:24 發表
我想選基督教中學
1) 羅陳楚思
2) 梁季彝
3) 呂郭碧鳳
4) 基考
5) 五邑
以上幾間邊間較好, OR 有冇其他中學可以選呢? ...

按照你囝囝的成績,應該屬於band 1中至尾,而且英文科成績亦唔錯,可以嘗試進取,選擇英文中學,不過如果你一定要選基督教中學,就無喇!因為觀塘區band 1英中,除觀塘官立(無宗教)外,男仔讀全部都係天主教。
或者考慮基督教蒙民偉書院,須然係中中,但係就100% band 1學生,成績及校風會好過你列出的五間學校

基督教蒙民偉書院 我同仔仔去過聽中一講座, 但真的有點令我失望, 校長回答問題時太大口氣了, 原本全禮堂坐滿, 最後得返1/3係到, 我同個仔對佢地印象唔係幾好.

原帖由 beauty-wife 於 08-12-11 17:24 發表
我想選基督教中學
1) 羅陳楚思
2) 梁季彝
3) 呂郭碧鳳
4) 基考
5) 五邑

呂郭碧鳳最好, 其次係梁季彝. 黃乾亨同匯基都可以考慮.

以下係觀塘區學校既資料, 可以參考下:
聖傑靈女子中學                         band 1
聖言中學
                                  band 1
藍田聖保祿中學
                         band 1
觀塘瑪利諾書院
                         band 1
梁式芝書院        
                         band 1
順利天主教中學
                         band 1
中華基督教會蒙民偉書院
             band 1
觀塘官立中學
                            band 1
新生命教育協會呂郭碧鳳中學
       band 1-2
滙基書院(東九龍)
                   band 1-2
福建中學
                                  band 1-2
基督教聖約教會堅樂中學
             band 2-3
聖安當女書院
                            band 2
聖若瑟英文中學
                         band 2
聖公會梁季彝中學
                      band 2
聖公會基孝中學                         band 2
仁濟醫院羅陳楚思中學
                 band 2
基督教臻美黃乾亨小學暨初中學校  band 1-2
五邑司徒浩中學
                         band 2        
基督教中國佈道會聖道迦南書院
    band 2-3
中華基督教會基智中學
                 band 2
寧波第二中學
                             band 2
寧波公學
                                   band 2
天主教普照中學
                         band 3
觀塘功樂官立中學
                     band 3
瑪利諾中學
                              band 3
香港道教聯合會青松中學
            band 3
香港聖公會何明華會督中學
         band 3
地利亞修女紀念學校(月華)
      band 3
九龍利瑪竇書院
                         band 3
地利亞修女紀念學校(協和)
      band 3
香港布廠商會朱石麟中學
            band 3
佛教何南金中學
                         band 3
慕光英文書院
                            band 3
高雷中學                                  band 3

以我個仔的成績, 係未好難入呂郭碧鳳?
因聽其他家長講總分均分90都好難入,
我個仔只得 80分.
另外聖公會梁季彝中學    band 2 (頭,中,尾)?

聖公會梁季彝中學    band 2中

原帖由 beauty-wife 於 08-12-13 12:02 發表
我個仔只得 80分.

呈分唔係睇分數, 最緊要係名次, 你仔仔係band1定band2?策略會唔同.

原帖由 beauty-wife 於 08-12-13 10:05 發表
基督教蒙民偉書院 我同仔仔去過聽中一講座, 但真的有點令我失望, 校長回答問題時太大口氣了, 原本全禮堂坐滿, 最後得返1/3係到, 我同個仔對佢地印象唔係幾好. ...

beauty-wife :
       請問可否舉例校長回答問題時太大口氣,我沒有去聽中一講座,謝謝!

beauty-wife,

請問你囝仔的成績在藍循排名全級約多少?
我想選基督教中學
1) 羅陳楚思
2) 梁季彝
3) 呂郭碧鳳
4) 基考
5) 五邑

原帖由 ytpeople 於 08-12-14 17:49 發表
beauty-wife,

請問你囝仔的成績在藍循排名全級約多少?

我想約60-80吧, 因老師係唔會講的

原帖由 IVANYOYOMA 於 08-12-13 22:11 發表

請問可否舉例校長回答問題時太大口氣,我沒有去聽中一講座,謝謝!

開頭都好好的, 但一到答問時間, 有家長問學校會收 band 幾的學生. 校長開始便一輪咀說學校好的方面, 最重要係佢
話我地只係收band 1生, 如你地不是, 最好唔好報佢地間
學校, 佢地想轉為英中第一個要考慮係中一收生要85%以上都係 band 1的學生, 所以佢叫唔係的不要入來.
當時好多人係因為佢係中中, 入來聽下, 點知個校長咁講
所以好多人都即刻走. 因為每次校長回答緊都會再講唔會
收band 2的學生, 又話收中一生全部都係選第1,2自願,
一定唔會有第3自願的學生. 起初我都想走, 佢咁大口氣,
間學校都好殘舊, 咁我都好有禮貌咁聽晒全部, 最後,有一位家長的問題問到校長口啞啞, 好彩冇走到.
問題如下: 家長:
我小朋友的成績都幾好 band 1, 但學校老師說叫佢地
band 1的同學, 唔好選你地間學校, 因為按佢地有
band 1的成績, 緊係選英中, 點會選你地中中呢?
校長只係輕輕回答, 如你小朋友英文能力可以入英文
班的 .
之後本來係冇參觀學校的, 當走了2/3人後便叫我地可以
留下來參觀, 最差係個個課室全部鎖上, 當時已5:30,好
多家長話唔睇了, 咁麻煩, 要返去買餸.
以上只係分享, 純粹個人意見,絕無說學校教學理念.

回覆 # 的文章

你有無參觀順利天主教?
又殘,又舊,又細
見到都唔開心
不過無計.
佢係英中.

學校教學理念是騙人
有幾多人選中學是睇理念既
只睇英中

原帖由 swlee 於 08-12-15 14:44 發表
你有無參觀順利天主教?
又殘,又舊,又細
見到都唔開心
不過無計.
佢係英中.

學校教學理念是騙人
只睇英中
不只只看是否英中,還要看公開試成績,好像中中梁式芝書    
蒙民偉書院
比英中
順利天主教中  &觀塘官立中學還要好..梁式芝
會考14分有66%蒙民偉14分有58%

Swlee,

如果妳有聽學校簡介都知校長講,我不能給你一個五星級的校舍,但學校可給你一個五星給的家. 學校就是小朋友的第二個家. 而且學校都好民主, 學生是可以透過投票去決定學校部分決定, 如學生會代表, 早上何時才可開冷氣等等. 而中一級的軍訓真是令小朋友成長不小.小朋友要宿營和露營.他們要自己動手煮飯,搭營,舖牀單等等. 真有小朋友花20分鐘才可完成. 這個活動可以給學生一個好經驗.
所以如果你不認同學校的理念,我想你要好好考慮一下.另外觀塘區其他英中校舍大部分都不太大和比較殘舊,因為這些學校都有多年月曆

Ying

原帖由 swlee 於 08-12-15 14:44 發表
你有無參觀順利天主教?
又殘,又舊,又細
見到都唔開心
不過無計.
佢係英中.

學校教學理念是騙人
只睇英中

我女兒的學校會講她全級考第幾,根據往年資料,大約考幾多會係band幾都講埋喎。如果唔講,咪好難揀中學?
原帖由 beauty-wife 於 08-12-15 10:19 發表

我想約60-80吧, 因老師係唔會講的

原帖由 beauty-wife 於 08-12-15 10:50 發表

開頭都好好的, 但一到答問時間, 有家長問學校會收 band 幾的學生. 校長開始便一輪咀說學校好的方面, 最重要係佢
話我地只係收band 1生, 如你地不是, 最好唔好報佢地間
學校, 佢地想轉為英中第一個要考慮係中一收生 ...

咁真係令人反感
請問有冇人問校長學校會留反d位比課外活動表演出色,係點計

原帖由 beauty-wife 於 08-12-13 12:02 發表
我個仔只得 80分.

:idea: 如果呂郭碧鳳真的,總平均分有90分都難入的話,佢可能係觀塘區好高程度嘅學校喇,因為五年級以後的平均分成績計算,係包括所有科目,例如音樂、視覺藝術、資訊科技都要計入總分,(一般小學在小一至小四時,只會將普通學科,中、英、數、常)作考試總分,有時攪到好多家長會覺得升上小五後,仔、女啲平均分好似差咗,所以有總平均90分係好勁呀!咁都唔收?唔係掛?不過已近兩年在自行收生時,呂郭碧鳳真係觀塘區首三名內最多人報嘅學校。但到目前,佢重未收得到100% band 1學生,亦還未稱得上band 1學校。
至於你話在聽講座時覺得蒙民偉個校長大口氣,其實我認為間學校屬band 1邊緣,(因為觀塘區的英中位,實在僧多粥少,區內英中係收唔晒band 1學生),已band 1學校計始終輸在中文中學,為咗爭取自行收生時,多啲band 1學生報名,想盡辦法 show quality,所以作出過激嘅表現,我都見過好多校長級人馬,在這樣的場合講嘢都會語無倫次。
:( 如果已經派咗六年級上學期的成績表,學校無理由重未講個學生大約係band 幾,因為啲家長要部署考中學,名次在六十至八十之間,有啲學校可能係band 2,有啲學校會係band1至 band 2,估估吓!點攪呀!

蒙民偉 vs 呂郭碧鳳 vs 梁式芝 那間會好D呀,如果是BAND 1尾,應點排那30間呢 ?