用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 方方樂趣幼稚兒園
go

方方樂趣幼稚兒園 [複製鏈接]

我見好少人談論方方樂趣,想問問有冇人讀過九龍塘對衡道方方樂趣幼稚兒園n班?這間幼稚園好唔好?我bb報了對衡道方方n1,因為聽方方講讀了n班,可升上尖沙咀方方讀k1,聽聞尖沙咀方方是好出名,派位又好,所以報讀,其實另外都報了其他幼稚園
 - 迦南幼稚園
 - 啟思幼稚園
 - 基督教中心幼稚園
 - 方方樂趣幼稚兒園(九龍塘對衡道)
 - 九龍塘 朗思國際幼稚園
 - 德福幼稚園

請各位幫手想把這幾間排名和給我一些意見哪間好d
   1    0    1    1

我寄了留位費給方方(對衡道)啦!我問了很多次啦!這裡真的很少人提方方。就算有人提,我覺得也只是作參考呢!人地話好,自己讀的時候可能覺得不好呢!但我也問了一位在幼園工作的朋友,佢話方方(對衡道)不錯的。

而面試當日,我覺得間學校很大,我女好喜歡(特別是裡面的熊貓),而且老師好nice,又有註校護士(我不清楚是否間間幼園也有註校護士)。

面試時老師不是人人也考同一樣野,佢地係按住小朋友年紀來調節考什麼,例如一月出生的便考深DD,八月出生的可能會考簡單少少的野。所以我覺得佢地未必優先收大仔,佢地有睇小朋友的成長過程是否達標,這是我最欣賞的。而且面試完畢,和我們參觀學校的老師也很nice,又問我女可否抱抱?我女更主動給老師抱抱!我見女女也很喜歡這裡的校園和老師,所以佢地收,我便交留位費了。不過最大問題就是我住得遠,又唔想女女乘校車,所以未解決!

我是住尖咀方方附近,可惜尖咀方方無n班啦!如果不是,我一定會報尖咀方方。(因為近)

尖咀方方有中英文班嗎?小學派位、叩門有幾好?

方方樂趣幼稚兒園

我的仔仔今星期也到方方面試,老師很nice.起初我的小B只和自己玩,後來warm up 便很開心。他是細仔所以老師給他看書,問了些問題便完了。當老師帶我們參觀學校,小B十分高興。又見到一位外藉老師,小B出奇地自己走過去,這位老師便和他玩Give me five。如果方方收我小B,我的考慮也是車程因我不是往得很近。但我知方方有校車到我的屋苑。我也有朋友讀過方方也說不錯。希望有多些家長可給意見。小B這麼細自己坐校車會否不好?
elbb

原帖由 BBG1 於 08-11-22 07:27 發表
我寄了留位費給方方(對衡道)啦!我問了很多次啦!這裡真的很少人提方方。就算有人提,我覺得也只是作參考呢!人地話好,自己讀的時候可能覺得不好呢!但我也問了一位在幼園工作的朋友,佢話方方(對衡道)不錯的。

而面試當日,我覺得 ...

我就報了愉景方方,有同事囝囝讀過N1班,都話不錯噃,我囡囡下星期有得in,仲係第一次,真係既興奮又緊張呀   

我都是報了對衡道方方,15/11interview的,但到今日仲未收到通知啊!係咪即係唔得呢??

請問仲有冇媽咪係等緊消息??

我bb10月25日in,11月19(成個月)先收到信架!

你地個BB係大B定係細B! 我上星期報咗名, 但係佢話要一個月後先IN. BB8BB

我囡囡是0707bb呀!

有仔女在方方樂趣的媽咪,請入嚟發表意見啦

我B在15号interview對衡道 in 完即時说pass, 信会在1個月內有.但覺得間學校D嘢太舊,D地氈有味,D木框破裂括腳...所以感覺麻麻

原帖由 BigBoBo 於 08-11-26 09:59 發表
我B在15号interview對衡道 in 完即時说pass, 信会在1個月內有.但覺得間學校D嘢太舊,D地氈有味,D木框破裂括腳...所以感覺麻麻

Same situation, agree with you!

原帖由 BigBoBo 於 08-11-26 09:59 發表

其實我都覺得佢好舊,但我依然覺得最大問題是距離我家太遠了。

原帖由 SHERMEN 於 08-11-26 13:32 發表
My kid studying at Funful PN. She loves to go to school so much. I only not very happy with their extra holiday , like they will note me they have teacher development day, no need to go to school and  ...

校曆無寫的嗎?你有無投訴呀?

老師當時冇講pass唔pass, 只係話「都應該冇問題」,又係話一個月內會有信,如果成兩個月都冇就可以打電話返去問。

你係in international class定local class??

我就in international, 不過我地平時係同亞女講中文,諗住咁細個都唔會問得太深,例如簡單的hello,byebye, 水果名果d都會識,我亞女係初時怕醜,後來都有反應,大致上都做到老師講嘅野。

另外我都報左hkps,12月6日5:00pm interview,  我first choise會係佢,不過怕太多人報機會少d,所以都希望方方可以有個位做後補。

其實我對方方的認識唔係太多,呢度又少人講,搵到嘅一兩個post都係講到佢幾好,真係希望有多d媽媽可以俾到多少少意見呀!

我問過方方,佢地的國際班是全英語的,中英班是英文為主,只有一科用中文n1用廣東話(好似是常識),升上k1先用普通話教!所以我揀了中英文班。

Hello atmw,
你會不會去基督教幼兒園in啊,好似1月in,而下個月初就會in迦南及樂基,而且是同一天,不過迦南in早上,樂基in下午,同一天要去九龍塘兩次呢!

Same here, 迦南(金巴倫道) in早上,樂基in下午, 好忙!

窩打老道迦南同方方都已經收咗我個仔, 暫時我choose方方.

原帖由 MYGIFTMAMA 於 08-11-27 13:52 發表
Hello atmw,
你會不會去基督教幼兒園in啊,好似1月in,而下個月初就會in迦南及樂基,而且是同一天,不過迦南in早上,樂基in下午,同一天要去九龍塘兩次呢! ...

原帖由 Silverhawk 於 08-11-27 20:18 發表
Same here, 迦南(金巴倫道) in早上,樂基in下午, 好忙!

窩打老道迦南同方方都已經收咗我個仔, 暫時我choose方方.

點解你又會放棄迦南呢?迦南聽人講都很好的,而方方則不太清楚。

我係另一個topic都有講過我放棄迦南的原因, 大致如下:

方方唔係好top果d 學校, 不過佢都算係有d名,教師經驗好豐富, 以下係佢2007年的資料:

專業資格 Professional Qualification
幼兒教育證書或以上
C(ECE) or above
合格幼稚園教師
Qualified KG teachers

而以下就係迦南(窩打老道)嘅資料:

專業資格 Professional Qualification
幼兒教育證書或以上
C(ECE) or above
合格幼稚園教師
Qualified KG teachers

點睇都係方方好d.

另外就係我個人親身經驗, 由於我個仔只係識講英文, 所以要用英文interview, 方方每個interview desk 都有一個外藉老師 (雖然係indian), 一個本地老師, 佢地2個都用英文interview我個仔, 本地老師英文都好好, 迦南(窩打老道)得1個本地老師interview, 全間學校都見唔到外籍老師,個本地老師英文好差, 唔可以用一句完整英文問問題, 結果我個仔都唔知佢問嘜.

方方學校雖然殘, 但都算大, 窩打老道迦南學校就超細.

我唔係特別鐘意方方, 佢都係後備, 但你我個人認為佢比窩打老道迦南好.

原帖由 MYGIFTMAMA 於 08-11-27 20:52 發表

點解你又會放棄迦南呢?迦南聽人講都很好的,而方方則不太清楚。
‹ 上一主題|下一主題