用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞出來的學生真的是很好嗎?
go

維多利亞出來的學生真的是很好嗎?

學校現在行trillingual,即是星期一全部是用英文授課,星期二用mandarin,星期三用回廣東話。如此類推。

人家說此校的學生很出眾(英文及普通話),大家認同嗎?

唔認同,我兩個朋友個仔同女都讀緊,但佢地話唔覺小朋友D英文同普通話好左,而且唔鍾意學校的教學模式,想轉返出黎讀喎.佢地兩個都係讀K2 causeway bay果間.

原帖由 alunsweeney 於 09-1-3 07:43 發表
學校現在行trillingual,即是星期一全部是用英文授課,星期二用mandarin,星期三用回廣東話。如此類推。

人家說此校的學生很出眾(英文及普通話),大家認同嗎? ...

alunsweeney,

同一個家庭也會教養出不相同的子女,所以只能有個"譜"(概覽!)

"三文兩語"的語境,每間維記也有不同,小兒讀何文田維記與您所述不同,所以不知"出品"會否一樣。

不過,維記師資好好,透明度高(學校會派發老師資歷表),最重要是都是盡責有heart。(我遇到的!)

讀至k2,全部小朋友的英語溝通無問題,見人講人話(廣東),見鬼講鬼話(英文)!  不過普通話因人而異,視乎家庭普通話語境的配合。一般來說,英普班的同學,普通話能力高出好多倍!

就我在一機構做義工時的接觸所見---st cat、協恩、維記和朗思,四者的表現不相伯仲,但也可能是因為我們這群人的家庭背景相似,參與的課外活動又不約而同,所以孩子的表現也相似---敢於表達及掌握英普的聽和講。

選幼稚園只是培育孩子的其中一步,家庭培育還是最重要。

原帖由 alunsweeney 於 09-1-3 07:43 發表

人家說此校的學生很出眾(英文及普通話),大家認同嗎? ...

原帖由 Radiomama 於 09-1-3 13:50 發表
選幼稚園只是培育孩子的其中一步,家庭培育還是最重要。

Absolutely agree!

我之前在一d埸合同維記(cwb) 的小朋友談天, 發覺英文十分好, 但他們的國語需出外學, 當時未算流利.  

反而我去過 rightmind (海怡), 見隨機抽一般小朋友英普是"勁"的. 我想一定不比維記差.

而我個仔現係朗思讀n1,我係畫室都見過朗思的k2生, 三文都好, 另外學校聖誕表演的k3小朋友普遍的普通話發音都好正, 幾意外 {因朗思主流班是k2先行英普}  不過我個仔下年應會轉 st.Cat 的 英普k1, 希望早少少行英普, 多吸收會更好啦.  

我想現在幼稚園幾間較出名的都己行英普, 小朋友普遍的水準都高了

其實除左留意學校語文既教育, 課程方面都要留意.維多利亞幼稚園有d行IB, 有d行兩文三語, 個課程係有唔同的.
大家一定要想清楚自己想孩子未來既路係點行. 如果一心讀返傳統教學既小學, 我覺得IB 課程既幼稚園未必適合; 如果想個小朋友好坐定定果隻, 維多利亞幼稚園亦未必適合.我自己一心俾女女上行IB既中小學, 所以會選擇HMT維多利亞.

每個家長既教育理想同埋每個小朋友既特質都唔同, 大家一定要自己去了解間學校適唔適合自己既小朋友.

From what I have seen and heard, students from Victoria Kindergarten have an extremely wide range.  Whereas in other kindergartens, the quality of their students is much closer.

VK's top students are really smart, polite and outstanding.  These kids probably have parents who care and spend of lot of time nurturing them.  They may end up going to prestigious primary school, and this is one of the reasons why Victoria became famous. No doubt about it.

On the other end of the spectrum, VK also has a lot of ordinary students. They make people wonder why this school is so famous and question whether it is just a brand name.

I don't know how good the teachers are, but I think it is the parents that make the biggest difference.

原帖由 BH_2 於 09-1-3 22:28 發表
我之前在一d埸合同維記(cwb) 的小朋友談天, 發覺英文十分好, 但他們的國語需出外學, 當時未算流利.  

反而我去過 rightmind (海怡), 見隨機抽一般小朋友英普是"勁"的. 我想一定不比維記差.

而我個仔現係朗思讀n1, ...

"Think" is a good kinder.....Their classes already full. But international class or bilingual class more famous? U belong to which class?  Can you share with us? Thanks.

我其實覺得 Think 都不錯, 不算名校, 但它有不同課程照顧不同需求. 而且老師都很耐心, 亦多親子活動, 我是比較希望多了解小朋友在學校的生活的家長.

它的國際班是為計劃上國際小學而設, 所以冇中文及功課(正式鬼仔個D..所以都有不分外籍學生讀) , 我個仔雖然自小在家都和他說英文, 我上年報N1時反而為他報主流班(英廣為主加國語), 他一開始番學就學多左好多廣東話, 因為我們本身亦有教他普通話, 所以他在學校普通話時間亦明白的, 亦可以以普通話回答..  K1我本想報think 的英普, 不過原校他們下午才有, 早上的仍以英廣為主, 要K2才全面英普. 我個時不想阿仔由上午轉下午, 所以試下為他報 考st.cat 及hkps, 2間同 think 都接近理念, 都是活動教學, 比較注重家長參與,  現 st. cat己 收左英普, HKPS 今天可能亦會收結果信, 不過無論HKPS 如何, 應該下年會去St.cat.  希望做了一個合小朋友性格能力的選擇啦.

Think 方面, 我聽過多 個成功考取心目中小學(傳統及直資都有) 的 Think 家長分享, 他們好多是K2開始, 轉讀全日的, 他們早上讀 "主流",因可以學習中文, 國語及有功課, 可以接上普通小學的入門要求, 而 下午就讀'全英"  ( 之前聽學校介紹, Think 全英的仲有細分國際班及project 班-以訓練及活用英文做 project為主, 此亦 給家長另一選擇, 可以K2完跟國際小學的年齡要求去考去國際學校的小學 (不需K3完再讀) 此看來比外面普通的"全日制幼稚園"的課程安排善用左時間, 唯一是讀全日我覺得幾貴......

原帖由 anthony010103 於 09-1-4 09:05 發表

"Think" is a good kinder.....Their classes already full. But international class or bilingual class more famous? U belong to which class?  Can you share with us? Thanks.

條題目是victoria不是think,要說think最好開條thread慢慢寫。

Hey , Sorry ,  since some member asked   so I replied here.  Pls Go ahead for the original thread.   

原帖由 alunsweeney 於 09-1-8 15:52 發表
條題目是victoria不是think,要說think最好開條thread慢慢寫。

not really the family is more important than the school......

我同意在維記出黎嘅學生大部分都係好嘅. 但我亦想指出, 大部分維記嘅家長都係好嘅. 維記在香港歷史猶久, 早期入讀維記嘅都係非富則貴, 因為學費都唔係野少. 有咁好嘅家庭照住, 學生唔衰得去邊. 在幼稚園階段, 家庭發揮嘅影響力其實比學校大. 有專家研究過, 小學一至三年級嘅學生, 學業成績平均相差不遠, 到小學四年級距離才慢慢拉開, 可見幼稚園對兒童的學業成績影響不會太大. 結論就係D細路叻都未必全係學校嘅功勞. 反而大家要注重校風, 同輩嘅影響, 同學校對人格同品德嘅培育, 好過比較佢地識幾多個英文字, 識計幾多條數. 因為這些先至係培育社會人才嘅重要條件.

怕是怕考小一沒有優惠,維小遠在香港深灣,每個月$7,100元,不計校巴,不計3餐,絕對不是普通家庭可以負擔起。一讀是12年...擔心是在k3的時候,學校會不斷說你去維小....

是不是考慮太了呢? 在學校的介紹中,他們的net (100%西人)又好像沒有很多,只有2、3個中國人 (abc)而已。

我只是想$4100月費是不是 "take & take" balance!!!