用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青邊间中學好?
go

葵青邊间中學好?

小女讀油尖旺Band1頭,自行想報葵青區(住青衣),首選林護,次選未定,考慮緊安柱,李兆基,簫明,可否比d意見?

原帖由 goldenstsam 於 09-1-4 11:50 發表
小女讀油尖旺Band1頭,自行想報葵青區(住青衣),首選林護,次選未定,考慮緊安柱,李兆基,簫明,可否比d意見?

林護和安柱係大部份家長心目中葵青區最好既學校。
李兆基及簫明差不多,一間較注重運動,一間係女校。
如屬BAND1頭,我會選前兩者。

原帖由 goldenstsam 於 09-1-4 11:50 發表

油尖旺band1頭,自行的話,何不選林護及荃官?反正由青衣出葵涌及荃灣也差不多。不是說其它幾間不好,但以你女兒的成績,個人意見,應該選最top的。

葵青邊间中學好

葵青區男女校除了林護,安柱是公認的band 1頭中學, 李兆基同善德質素如何,兩間比較邊間好d呢?仔仔今年升中一,自行分配首選安柱,第2間揀邊間好呢?請大家俾d意見!
thanks !

原帖由 chiuchiu0310 於 09-1-4 18:31 發表
葵青區男女校除了林護,安柱是公認的band 1頭中學, 李兆基同善德質素如何,兩間比較邊間好d呢?仔仔今年升中一,自行分配首選安柱,第2間揀邊間好呢?請大家俾d意見!
thanks ! ...

梗係林護啦!

葵青邊间中學好

因為仔仔得全級10幾名,怕林護唔夠資格,所以第一志願選安柱, 第2志願李兆基同善德唔知選邊間,好頭痛!!!

原帖由 chiuchiu0310 於 09-1-4 18:54 發表
因為仔仔得全級10幾名,怕林護唔夠資格,所以第一志願選安柱, 第2志願李兆基同善德唔知選邊間,好頭痛!!!

你兒子是那類型的小朋友?若好動的就選李兆基,不過善德校風比李兆基勝一籌,尤其是男生,要考慮一下。

葵青邊间中學好?

原帖由 Today123 於 09-1-4 19:20 發表

你兒子是那類型的小朋友?若好動的就選李兆基,不過善德校風比李兆基勝一籌,尤其是男生,要考慮一下。

dear today123

我仔仔係屬於好動類, 但就係李兆基太注重體育,怕仔仔掛住玩而忽略了學習. 善德又要念佛經 ,都唔知點選擇好?
兩間的成績來講邊間優勝d呢? thanks!

原帖由 chiuchiu0310 於 09-1-4 19:35 發表

dear today123

我仔仔係屬於好動類, 但就係李兆基太注重體育,怕仔仔掛住玩而忽略了學習. 善德又要念佛經 ,都唔知點選擇好?
兩間的成績來講邊間優勝d呢? thanks! ...

成績就相差不遠。若好動選李兆基吧,忽略學習應該不會的,反而校風要考慮。

葵青邊间中學好?

Dear today123:

Thanks a lot!

原帖由 chiuchiu0310 於 09-1-4 18:54 發表

第二志願應該揀一間同第一志願差唔多level既,否則如果第一志願個間唔收而第二志願個間收左,就無機會參加統一派位,無機會入返第一志願個間。如果你覺得入到李兆基同善德都無問題,都可以揀做第二志願既,但係如果你仍然希望係統一派位時派返安柱,就唔好敢做,揀林護做第二,僥倖入到固然開心到笑,唔得,重有機會由統一派位派入到安柱或者林護(睇你揀邊間)。

博唔博,由得你喇!

Dear Maggiewc:
:
我明你意思 , thanks !不過心中好亂,不知點揀 , 因為仔仔全級14/5名/132(保良局世德小學), 安柱上年收了7個,林護6個(1-6名學生),李兆基,善德都是6-7個,都唔知揀邊間?唉!頭痛!

回覆 # 的文章

Thank you!  

Today123

可以幫忙分析下荃官和伊莎的差別及機會嗎?
Thx.^_^