用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳兩間德寶边間好D ??? urgent
go

將軍澳兩間德寶边間好D ??? urgent

因兩間都收了我女兒兩歲插班 N1,另外啓思及迦南亦收了,,我想知兩間德寶边間好 D, 如德寶,啓思及迦南比較边間好D,我計劃給我女兒讀直資或私立小學.

我個囡讀緊寶盈的德寶,學術方面好ok,囡囡讀左半年,紀律好好,學左如刷牙、寄信、過馬路等,我個囡上主流班,學好多eng songs,近排阿囡仲成日唸中文句子,好多function都未計生日會,miss好夠,小朋友一定不會被人忽視,行政好有效率,之前間學校被家長投訴太多小朋友病,校長order全校bring mask 2星期。我同班主任傾過,佢地的課程同st cat一樣,咁我都同意,因為我囡囡學緊draw 直線、數字、中文字、英文字係k1至要學。
好多野特別係自理能力係學校學番來,我個囡最近考kg:根德園、st cat、st clares、靈糧堂(hk)、tko宣道都收左,來緊等聖心同st paul convent,我地目標考到名kg再入小學。
不過,唯一不滿意係校舍空氣封閉,小朋友好易病,我個囡bring mask bring足2個月才stop食藥,呢樣係最不足之處。

感謝您的回覆!! 另外我想問: 現在學生生病情況有改善嗎?我女兒仍未戒片, miss 會幫手嗎? 知不知國際班 OK 嗎? 因寶盈收了我女兒 pm国際班, 富康收了 am 主流班.

我計劃給我女兒讀多半年国際班,後轉主流班(因我女是插班)
  知不知道與富康德寶有何分別? 質素 !環境!
原帖由 michelle_0623 於 09-1-3 20:37 發表
我個囡讀緊寶盈的德寶,學術方面好ok,囡囡讀左半年,紀律好好,學左如刷牙、寄信、過馬路等,我個囡上主流班,學好多eng songs,近排阿囡仲成日唸中文句子,好多function都未計生日會,miss好夠,小朋友一定不會被人忽視,行政好有效率,之 ...

原帖由 mcki 於 09-1-4 00:14 發表
感謝您的回覆!! 另外我想問: 現在學生生病情況有改善嗎?我女兒仍未戒片, miss 會幫手嗎? 知不知國際班 OK 嗎? 因寶盈收了我女兒 pm国際班, 富康收了 am 主流班.

我計劃給我女兒讀多半年国際班,後轉主流班(因我女是 ...

你係唔係好早報?因為插班多數係pm!我個仔09年2月讀 富康pm!

冇錯呀.. 因為學校空氣不流通。  細菌困住小朋友好容易傳染。  學校呢方面要改善一下。
http://www.glittergraphics.us" target="_blank">[/quote]

其實我好似是很早報名,但是我 沒有去 interview,其後有 staff 电我去面試(約 12月初 ), 你覺得富康 好嗎? 你是否有選擇寶盈那間? 我覺得寶盈好似大 D,富康較小,但又看寶盈空氣唔流通,不知富康是否一樣??

你個仔是主流班嗎?

原帖由 annpan 於 09-1-4 14:04 發表

你係唔係好早報?因為插班多數係pm!我個仔09年2月讀 富康pm!

原帖由 mcki 於 09-1-5 00:29 發表
其實我好似是很早報名,但是我 沒有去 interview,其後有 staff 电我去面試(約 12月初 ), 你覺得富康 好嗎? 你是否有選擇寶盈那間? 我覺得寶盈好似大 D,富康較小,但又看寶盈空氣唔流通,不知富康是否一樣??

你個仔是 ...

奇怪?我大約7月就報名,當時佢已經話上午full晒!你遲in都有位?聽過區內媽咪話寶盈麻麻,但多個室外遊樂場!我因為遲決定報N1,好多學校都full 晒!迦南我in K1時覺得幾好!

其實係富康大好多,但若校舍都係密封都係會病。我認為若比小朋友讀n1一定要近自己居所,因為小朋友頭一個月成日喊、怕,返學上三小時好累,若選太遠話小朋友勁辛苦。
其實寶盈係ok架,我係不滿空氣問題,班主任miss ho勁有heart,真係一個好miss,記得我係三月至報都係下午,跟住waiting list,臨返學前竟然有位上午位喎...
但我小朋友好shy,但佢都like 返學,因為返學個到除了miss ho外,其他miss都好care我小朋友呀..係好有安全感...

忘記話若小朋友未戒片一D都不用擔心,有專人EE幫小朋友換,但因我囡入學前已不用片,所以佢只BRING 一套SPARE 衫褲便OK,同埋佢地WEIWEI、BUBU都係有專人 TAKE CARE。

我本人覺得學術上呢間寶盈德寶係中上水準,係唔LIKE空氣唔好,但MISS同校長係好、行政有效率,至於國際班水準則不知,但一定全外籍教師,但我小朋友都不會因為上主流班而不懂ENG,佢都識答外籍教師的問題,不過,我們係屋企成日同佢講ENG同埋教好多ENG俾佢架。

我想問我見到兩間校務處都有給小朋友遊戲的空間,寶盈大好多,你說富康大好多是在那方面呢? 我想選擇一個活動空間大D給我個女,我真是最擔心佢病,你說校舍密封,是否指校舍的窗是不能打開,富康一樣嗎?

sorry,其實我都想找一些N1是近我居住地方,不用搭校車,但我住油塘,我和我丈夫都不喜歡附近幼稚園,另外我們都是要輪班工作的,小孩子主要由工人照顧,我亦發覺女兒中很頗霸王,十分自我,加上我幼子只得三個月大,原本計劃8月才入N1(做大B) ,因此決定早些足歲就入學.

其實我想揀一些有多些外藉教師的Kg (師資好) ,但是8月N1暫只有啓思及迦南,我覺得環境及師資都ok,但不夠外藉教師,我回標相信同你差不多,如下年心儀的kg唔收,這間都ok ×quote]原帖由 michelle_0623 於 09-1-5 13:17 發表
其實係富康大好多,但若校舍都係密封都係會病。我認為若比小朋友讀n1一定要近自己居所,因為小朋友頭一個月成日喊、怕,返學上三小時好累,若選太遠話小朋友勁辛苦。
其實寶盈係ok架,我係不滿空氣問題,班主任miss ho勁有heart, ... [/quote]

我倆間都去過,富康係大d,你可以上佢地的website 睇吓,至於你話活動遊戲空間,倆間都足夠,不如你比較吓師資用小朋友好心情度仲好,同埋n1不用番咁遠,除非你附近的kg差到番去只係玩咩都唔教la,因為小朋友太細個一早起身仲要去咁遠真係幾累,只係小小意見咋。

thanks your comment
原帖由 chu__chu 於 09-1-6 17:09 發表
我倆間都去過,富康係大d,你可以上佢地的website 睇吓,至於你話活動遊戲空間,倆間都足夠,不如你比較吓師資用小朋友好心情度仲好,同埋n1不用番咁遠,除非你附近的kg差到番去只係玩咩都唔教la,因為小朋友太細個一早起身仲要去咁 ...