用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 去直資中學面試是否穿校服去
go

去直資中學面試是否穿校服去

如果去直資中學面試,是否都要穿校服,還是便服已ok呢?

醒目開學勳章

hi,

我愛兒只是穿著整齊便服去面試!!

yuk hei mun

原帖由 manysy 於 09-1-5 09:48 發表

我建議著校服, 便服唔係人人著得好睇, 我見過有個學生著成set黑色衫褲鞋, 佢又肥, 行起上黎成個黑幫咁....有d就著條短運動褲加件長"就"運動外套去.....

原帖由 manysy 於 09-1-5 09:48 發表

有些學校會要求穿校服, 最好打電話問問有關學校.

往年St. Paul's Convent 係要求著便服,現在不知了。

著住校服去第二間學校好似怪怪哋。
我會比小朋友著簡單整齊嘅便服。

原帖由 LittleKidult 於 09-1-5 10:54 發表
我建議著校服, 便服唔係人人著得好睇, 我見過有個學生著成set黑色衫褲鞋, 佢又肥, 行起上黎成個黑幫咁....有d就著條短運動褲加件長"就"運動外套去.....

舊年我地去過四間學校面試, 兩間直資兩間官津, 大部份考生都係著校服. 其中一間因為可能因為人少, 見到約10個學生全部都係著校服面試. 去另一間好出名既學校時, 見到既考生又係全部著校服既.
不過呢個都係建議姐, 我都唔清楚學校方面會唔會考慮呢樣野.

原帖由 Jackielee 於 09-1-5 14:17 發表
著住校服去第二間學校好似怪怪哋。
我會比小朋友著簡單整齊嘅便服。

醒目開學勳章 王國長老

大部分都係穿校服。

亞囡舊年面試都係著校服, 見到好多面試既同學都係著校服

亞囡另一個同學同亞囡一齊去見second choice果間學校, 佢同學仔著便服, 但係都收咗佢同學仔

所以我諗著校服同著便服分別都唔太既, 但係一定要整齊囉, 穩陣黎講就著校服穩陣過著便服啦 (我自己意見)
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

喔!原來大部份係著校服,咁仲好,唔洗諗著乜衫。
Thank you!

原帖由 beaclem 於 09-1-5 16:28 發表
亞囡舊年面試都係著校服, 見到好多面試既同學都係著校服

亞囡另一個同學同亞囡一齊去見second choice果間學校, 佢同學仔著便服, 但係都收咗佢同學仔

所以我諗著校服同著便服分別都唔太既, 但係一定要整齊囉, 穩陣 ...

其實穿著校服或便服也可以的。
但作為福建中學的親善大使,當然希望子女是穿著校服出席面試,畢竟穿著校服是對小學的一份尊重,所以本人建議各位同學於面試時穿著整齊校服出席較好。
此帳號為福建中學10-11年度的親善大使所擁有,若家長有何疑問可傳送電郵至[email protected] / [email protected]    或 加入facebook: sfs 親善大使
本隊很樂意為您解答疑問。
2010-12-18 本校開放日
*聲明:福建中學10-11年度的親善大使只於教育王國設有帳號及本電郵來解答家長問題。