用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 RE:有無幫小朋友報讀宣幼09年K1既媽咪呀? ...
go

RE:有無幫小朋友報讀宣幼09年K1既媽咪呀?

我仔仔出年讀K1呀,之前IN左宣幼,
INTERVIEW 當日仔仔表現都唔錯,
但因為太多人申請喇,競爭都好大!

唔知有無媽咪同我一樣都幫小朋友報左宣幼呢?
一齊分享下當日面試既情況呀!

我都有帶囝囝於22/12面試,囝囝表現OK,其實面試問題都是一般問生菓、動物等。我想如果小朋友狀態好的,都可以應付。但咁多人投考,唔知用怎麼標準收生?是否家長對答是重要部份?但當日我囝囝用英文回答問題(即簡單答apple, banana, duck等),老師便問我為什麼囝囝只用英文回答,根據老師反應,我諗我囝囝都機會微微地!

esiuha
都未必既,唔好咁快打定輸數先!
其實我都唔係好清楚學校既收生標準,
因為間間學校唔同,但有bk媽媽話宣幼比較收d比較聽話的小朋友喎(唔知係唔係真的呢)
其實考左咁多間,我發覺有時都未必關小朋友識幾多野,
有時可能會睇父母或者係眼緣...
所以盡左力就OK LU,唔諗咁多囉!

係呢~你仲考過邊D學校呀?
我囝囝考過創價(REJECT),又一村(無交留位費),
學之園(REJECT),宣幼(未知),禮賢(未知)

原帖由 esiuha 於 09-1-5 17:42 發表
我都有帶囝囝於22/12面試,囝囝表現OK,其實面試問題都是一般問生菓、動物等。我想如果小朋友狀態好的,都可以應付。但咁多人投考,唔知用怎麼標準收生?是否家長對答是重要部份?但當日我囝囝用英文回答問題(即簡單答apple, ban ...

carmanbebe,

多謝你的回應。因為我囝囝考創價時,她們同樣問點解只用英文回答?結果創價Reject.

考根德園時,囝囝已回答大部份問題,但無唱歌,結果又Reject!但我係其他討論區睇,有幾個家長講他們的小朋友無答任何問題,到最後Waiting 入讀,收生標準是怎麼?

而家有約克同金巴倫收左囝囝,等埋宣幼結果再決定,carmanbebe有無學校收左你囝囝?希望宣幼及禮賢都取錄啦。Good luck

esiuha
我囝囝本身讀緊九龍塘迦南N1,如果宣幼同禮賢唔收
唯有讀番迦南喇!!
希望我地既囝囝都入到宣幼做同學仔喇!
原帖由 esiuha 於 09-1-6 17:31 發表
carmanbebe,

多謝你的回應。因為我囝囝考創價時,她們同樣問點解只用英文回答?結果創價Reject.

考根德園時,囝囝已回答大部份問題,但無唱歌,結果又Reject!但我係其他討論區睇,有幾個家長講他們的小朋友無答任何問題,到最後Wa ...

my daughter will have an interview this Sat.
anyone know how many application this year and how many student they will accept?

原帖由 bobbi 於 09-1-6 21:57 發表
my daughter will have an interview this Sat.
anyone know how many application this year and how many student they will accept?

沒有注意考生有幾人,不過你起碼預今年取表二千幾三千,交表千幾二千,interview最少都幾百至千幾.  

因宣幼全校上下午班K1到K3共有10班 share五個課室,
而輪到你們這屆,會收兩班上午班及兩班下午班共四班總人數約140人(即約上70下70每班35+-)
我是藍的
錯錯錯
我是男的

我諗唔止千幾人IN呀. 我12月23號IN既,之前已經進行INterview, 我諗都應該有二三千人in嫁,嘩~好大競爭呀
係呢,OO你小朋友係咪讀緊宣幼呀?? 可否講下當時你小朋友IN時既表現(係咪好OUTSTANDING呀?)

原帖由 OO記 於 09-1-7 10:03 發表

沒有注意考生有幾人,不過你起碼預今年取表二千幾三千,交表千幾二千,interview最少都幾百至千幾.  

因宣幼全校上下午班K1到K3共有10班 share五個課室,
而輪到你們這屆,會收兩班上午班及兩班下午班共四班總人數約 ...

原帖由 car817ho 於 09-1-7 13:01 發表
我諗唔止千幾人IN呀. 我12月23號IN既,之前已經進行INterview, 我諗都應該有二三千人in嫁,嘩~好大競爭呀
係呢,OO你小朋友係咪讀緊宣幼呀?? 可否講下當時你小朋友IN時既表現(係咪好OUTSTANDING呀?)

...

1)係讀緊宣幼.  2)當時全家人以破釡沉舟的決心去in,in完都feel到有d正選機會
我是藍的
錯錯錯
我是男的

HOW TO "以破釡沉舟的決心去in"?

原帖由 esiuha 於 09-1-5 17:42 發表
我都有帶囝囝於22/12面試,囝囝表現OK,其實面試問題都是一般問生菓、動物等。我想如果小朋友狀態好的,都可以應付。但咁多人投考,唔知用怎麼標準收生?是否家長對答是重要部份?但當日我囝囝用英文回答問題(即簡單答apple, ban ...

宣幼係用母語教學, 如果小朋友只講英語, 而唔識聽/講廣東話, 好似唔係太合適,所以老師咁問lu.
當然, 佢地有英文會話堂.

原帖由 bobbi 於 09-1-8 18:32 發表
HOW TO "以破釡沉舟的決心去in"?

係唔係只 in 宣幼, 其他全部唔in 呢

OO記
係囉,你當時點樣破釜沉舟法呀?當時你小朋友既表現如何呀
可否分享下呀??
唉~講真IN完宣幼,我把握唔係好大! 因為我囝囝並唔係老師問咩都識都做到,表現一般,唯一值得安慰既係老師讚我小朋友會服從指令,老師叫佢收埋D玩具佢即刻做到,同埋先生教仔仔玩切玩具,囝囝一學就識.其他部分就......唉!!

原帖由 OO記 於 09-1-8 17:28 發表

1)係讀緊宣幼.  2)當時全家人以破釡沉舟的決心去in,in完都feel到有d正選機會

hi car817ho
我同你一樣禮賢waiting list ,現在等埋宣道結果,宣道又係冇reject letter, 你鍾意宣道多D定禮賢?

skyyoyobebe
依兩間學校都係我心目中既理想學校
如果兩間是但一間收都開心死我呀.
但依家禮賢只係WAITING LIST, 宣幼又未有結果
決定權好似都唔係我手中....
好無奈!!!!
原帖由 skyyoyobebe 於 09-1-20 17:34 發表
hi car817ho
我同你一樣禮賢waiting list ,現在等埋宣道結果,宣道又係冇reject letter, 你鍾意宣道多D定禮賢?

我囡囡waiting list收左~
今日去左交錢

原帖由 grass0720 於 09-5-17 12:03 AM 發表
我囡囡waiting list收左~
今日去左交錢

想問吓大家點解揀宣幼?請分享,thx