用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一個offer 都無
go

一個offer 都無

有無人好似我個女咁, 到現在一個offer 都無?

因一心想入津校, 故沒有考直資, 只考了數間私校. 但結果不是reject, 便是waiting. 雖然是預期賽果 (因亞女是極害羞的人), 但個心始終放不下,愈來愈沈... 每次上網見到大家煩讀邊間, 真是令人"羨慕"...

有時我會想是否我太執著,不去作他想報讀某些私校/ 直資學校 (雖然亦未必收我女), 去為女兒secure 一個小一學位, 而去博大抽獎.

我知道已經不容許我回頭看,但我只是一個普通的媽媽, 我都在擔心自己的選擇是否有錯...

大抽獎我亦作了最壞的打算.. 剩下5個月時間, 我好想積極去迎戰最後叩門一關... 我應如何做呢?應如何裝備我的女兒呢?

不要太擔心. 在這樣的經濟環境下, 我敢說, 下年六月後有很多直資/私小的位出來.

去年的六月後, 明報刊登了陳守仁有30多個餘額給六月後報名的人. 其他如深水涉聖方濟各雖說沒有餘額, 但女女幼稚園同班同學已有2位叩門後入了. 去年經濟好已經這樣. 今年的情況應更明顯.

沒有報直資是很合理做法. 去年我的報直資的朋友多是沒有打算參加小一派位的. 打算參加小一派位的我和朋友都不會被直資所吸引也沒有報名. 這是兩條不同的隊, 是對的.

原帖由 raynthia 於 09-1-4 02:02 發表

因一心想入津校, 故沒有考直資, 只考了數間私校. 但結果不是reject, 便是waiting. 雖然是預期賽果 (因亞女是極害羞的人), 但個心始終放不下,愈來愈沈... 每次 ...

原帖由 raynthia 於 09-1-4 02:02 發表

因一心想入津校, 故沒有考直資, 只考了數間私校. 但結果不是reject, 便是waiting. 雖然是預期賽果 (因亞女是極害羞的人), 但個心始終放不下,愈來愈沈... 每次 ...

有我仔陪你,唔駛驚................

(我仔就衰在阿媽懶....乜私校直資都無考,除左st paul co-ed)

既然你一心諗住入津小, 就唔駛咁擔心啦, 考到你都係遲早放棄架咋, 時機未到遮, 唔駛急 !

多謝大家鼓勵, 只是每次見到囡囡d同學或同學媽咪, 心裡總是...

原帖由 nicolemummy 於 09-1-4 06:26 發表
不要太擔心. 在這樣的經濟環境下, 我敢說, 下年六月後有很多直資/私小的位出來.

去年的六月後, 明報刊登了陳守仁有30多個餘額給六月後報名的人. 其他如深水涉聖方濟各雖說沒有餘額, 但女女幼稚園同班同學已有2位叩 ...

同意
今年下半年的經濟狀況還會更差(比現時), 屆時該有大量學位騰出! 

醒目開學勳章

原帖由 raynthia 於 09-1-4 16:06 發表
多謝大家鼓勵, 只是每次見到囡囡d同學或同學媽咪, 心裡總是...

唉....唔好比人影響啦, 大家諗法唔同, 背景又唔同, 點可以相比呢, 比d信心自己既做法同決定啦!!!

原帖由 newcook 於 09-1-4 22:36 發表

唉....唔好比人影響啦, 大家諗法唔同, 背景又唔同, 點可以相比呢, 比d信心自己既做法同決定啦!!!

Yes, add oil and don't give up

You never know the result until September 2009 GA

樓主,我都同你一樣...第一輪我個女20分都入吾到心儀學校,我又冇同佢搵直資/私校, 我都係等第二輪...我住個區又冇乜好學校,第二輪希望都吾大....等明年放榜後才愁啦...阿Q諗法:最差都書讀丫...咪二年級在轉校咯....

醒目開學勳章

首先, 唔好同其他人比較, 你永遠都會覺得其他人好彩過自己. 之前咪有個冇手冇腳o既傳導人o黎過香港o既, 我o係youtube睇過佢一段訪問, 佢講過一段說話我到依家都仲記得! 好多時d人一見到佢就會覺得自己點都唔會慘得過佢而冇咁唔開心, 但佢話其實最緊要係唔好同其他人比較痛苦, 應該珍惜你自己所有o既, 知足常樂.

你諗o下, 你一心想抽津校, 考私校都係for backup, 咁依家你都冇乜out of expectation 呀! 你已經做哂你一開始覺得應做o既事, 你女女都盡o左力, 好好呀! 唔好冇心機啦! 同你一樣情況o既人多的是, 而依家大家可以做o既就係諗清楚大抽獎o既名單, 過兩個星期就要交form o勒! 過o左去o既o野唔好諗咁多o勒! 加油!!

原帖由 Geni 於 09-1-5 00:24 發表
首先, 唔好同其他人比較, 你永遠都會覺得其他人好彩過自己. 之前咪有個冇手冇腳o既傳導人o黎過香港o既, 我o係youtube睇過佢一段訪問, 佢講過一段說話我到依家都仲記得! 好多時d人一見到佢就會覺得自己點都唔會慘得過 ...
收到信嗱?

陳守仁是"預留"30多個學額給六月後報名的人--筆試. 有利於如樓主的女兒'較怕羞', 或派位不理想才考慮直資又適合筆試的學生.

我應如何做呢?應如何裝備我的女兒呢?-----輕鬆點, 太大壓力對你和女兒都沒好處. 心頭高, 自然壓力大. 我呢句說話無惡意. 但你應該明白. 看開一點. 而且大不了二年級再轉校, 好多人都係咁.

.

醒目開學勳章

未! 不過學校出o左memo話如果13/1前仲未有信就要call 教統局, 咁即係今個星期會有信到啦! 17/1~18/1 交form o勒! 諗定都差唔多o勒!

原帖由 Sindy 於 09-1-5 01:33 發表
收到信嗱?

重有我陪你!我都係無考直資的. 自行派位又無份.
我都有心yup過,因為我個女d同學仔ok了,好彩嘅就自行收生瑪利諾,喇沙,叻嘅就考到男拔和女拔,有d就培僑或黃錦輝.哎!!!我同你心情一樣,不過失落一陣好啦,我們做媽咪嘅要為個女做榜樣,唔好咁輕易認輸,天主一定會為我們安排得好的,各位bk媽咪要繼續加油努力,互共勉之!

根據過往經驗,6月一定有位放出來,不過這幾個月無backup一定會忐忑不安,呢點我亦明白.

raynthia,

Don't worry. As other moms said, it is just a matter of timing. Many kids hold more than 1 offer on hand this time and many seats will be released later.  Be confident with your daughter and enjoy the last half year of care-free kindergarten life first!  Wish you the best of luck in the lucky draw!

原帖由 Geni 於 09-1-5 10:11 發表
未! 不過學校出o左memo話如果13/1前仲未有信就要call 教統局, 咁即係今個星期會有信到啦! 17/1~18/1 交form o勒! 諗定都差唔多o勒!

ic,thanks ar

我個仔考左5間, 都衰左, 連2nd同waiting list都無, 家陣等派位, 好自己問心其實好唔開心, 不過無計, 人選擇我, 我選擇人, 希望阿仔派到好學校啦..

醒目開學勳章 王國長老

如果一個offer都無o係手, 咁統一派位揀學校時就唔好搏咁盡喇, 第一都仲可以搏下, 第2就揀得穩陣d, 唔好傻傻下全部放晒d大熱門落去, 好易出事架
祝好運!

raynthia,

唔好唔開心,我記得今年6月我睇過有媽咪話派位公佈之前已經準備好路線,去10間學校叩門,後來有3間收左佢小朋友.而家無offer,只要呢幾個月準備好到時去叩門,操fit小朋友,到時有好幾間收都唔定呢.