用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 仔女應該學"北京普通話"定係"廣州普通話"? ...
go

仔女應該學"北京普通話"定係"廣州普通話"? [複製鏈接]

我朋友個女一家人係北京人, 佢地d普通話簡直係"純正", 仲係"校際節"攞獎!!

點知星期日參加了一間x慧中心搞"廣東xx國學xx比賽", 個評判(廣州xx大學教授)話佢個女"廣東話"咬字好過"普通話"!!!唔係怪!!我地都唔係好信!!

後來聽番人地講, 這個中心係30號個日搞了個"指導會", 個導師話"北京"和"廣州"普通話係唔同, 一定要跟"廣州", 因為佢地廣州搞這個比賽!!!

你地認同嗎?

如果每次比賽或這間中心教小朋友用"廣州普通話", 我唸我唔敢再參加或上課!!!
   0    0    0    0

應該咁講,"普通話"就係"普通話","英語"="英語",佢地分別只係在於加入本土口音咁解(英式和美式之分,唔會有人話美國人講英語唔係英語,英國人講英語係英語)總之跟住書本拼音就一定對.北京普通話和廣東普通話都一定係跟拼音讀,無分別,分別在人的口音,例如台灣的普通話加入大量福建音.北京人說普通話大多卷脷音很重,物字都卷一餐脷,如果你去北京就會發現同書本教你的有出入,文法上亦變得很累贅;如果認真去學所謂正宗普通話(唔等如北京人講普通話一定係正宗普通話,他們亦帶有濃厚的地度北京口音)就要去睇吓中央台報導員的報導,因為他們要通過普通話測試才能担當報導員,亦等如CNN睇D新聞報導員講英語,比較正統.
有時比賽就係咁,要適應有關機構的準則;有時唔一定是自己出錯,但..平常心看待吧!

原帖由 花老爺 於 09-1-6 12:48 發表
我朋友個女一家人係北京人, 佢地d普通話簡直係"純正", 仲係"校際節"攞獎!!

點知星期日參加了一間x慧中心搞"廣東xx國學xx比賽", 個評判(廣州xx大學教授)話佢個女"廣東話"咬字好過"普通話"!!!唔係怪!!我地都唔係好信! ...

天下奇聞,竟然有廣州"普通話?真正"北京"口音的普通話太捲舌.新聞報導員的口音最標準.
有時評判的個人喜愛真令人捉摸不到.今年,我的女兒參加校際,評判點名稱讚字正腔圓,但是以一分之差輸給你說的廣州"普通話,只因感情拿揘不到.
‹ 上一主題|下一主題