用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 07-08 培中收生既情況, 有無人可以分享吓呢 ? ...
go

07-08 培中收生既情況, 有無人可以分享吓呢 ?

第一次自行選校就要選band 2的學校, 培中是不收band 3生, 除非有人事關係, 入了都難讀上, 大抽獎首3間都可選九龍城的band 2學校. 上年有個學生都是band 3生, 因家長懂得為他選校,結果都能入了band 2的五xx中學.

上年考了出去的英中band 1生就不知有多少人. 我認識的就不是太多. 今年小六生總數有多少?
何官比較困難入, 因位很少又有聯繫小學.

原帖由 6191094 於 09-1-10 01:59 發表
KathyKwong

今年有 312人, 得 240個位

又是over 300人, 26x如果隨機編號好或許有機會. 早前聽到有個小六家長說, 今年好像有少少位要留給深水埗區.

我知上年有個26X都可以升培中,不過要看運氣, 因為有一位考15x都不能升回培中。

Saiyeest

原帖由 6191094 於 09-1-7 23:23 發表

KathyKwong

IC.....我都已經選擇了 1間 band 2 既中文中學
大抽獎其餘2間都會考慮了 :
五旬節/何文田官立中學/胡兆熾

我祗想知道上年有多少 band 1培生考出面英中
而 26x 仲有無機會 ? ...

個人意見,何官機會不大, 只得38個位給大抽獎,而且還是男女校,競爭好大,建議男仔考慮 鄧鏡波五旬節/胡兆熾,女生則考慮培道/五旬節/胡兆熾, 比較保險。

因為頭三個志願的排位真係好重要。如果第一志願培中失守,第二,同第三真係不容有失。

Saiyeest

原帖由 6191094 於 09-1-7 23:23 發表

KathyKwong

IC.....我都已經選擇了 1間 band 2 既中文中學
大抽獎其餘2間都會考慮了 :
五旬節/何文田官立中學/胡兆熾

我祗想知道上年有多少 band 1培生考出面英中
而 26x 仲有無機會 ? ...

我相信如果保持住考250前, 都還是有機會的,除非隨機號碼真係好後。因為每年都有20-30位精英會去英中就讀。

saiyeest

原帖由 6191094 於 09-1-6 16:56 發表
因為我小朋友考 26x
所以都唔知點選校

有無媽咪可以分享吓呢 ?

saiyeest

想請教..."隨機號碼" 係點 + ???
點先知係前 / 係後
號碼係 1至 10 咁樣
1 即係前, 10即係後
係填表時, 是否已經知道隨機號碼呢 ?
唔係....咁點樣去知道博 / 唔博 ???

thank you !!!

原帖由 saiyeest 於 09-2-21 12:35 發表
我相信如果保持住考250前, 都還是有機會的,除非隨機號碼真係好後。因為每年都有20-30位精英會去英中就讀。

saiyeest

隨機號碼係教署電腦分派給每個學生,這個隨機號碼是你永遠沒有辦法知道。應該係01.................??到幾多就不知道。但不是你分到隨機號碼 01 便是最先。

因為每年起始號碼都係要選, 例如今年選出的第一個號碼係24 …
即是 24 係第一…..
01 反而變成較後的隨機號碼
這個遊戲完全由電腦操作分配,不經人手。所以純靠運氣。

以上是我的理解。希望資料幫到你!

saiyeest

原帖由 3BabyMom 於 09-3-31 20:48 發表
saiyeest

想請教..."隨機號碼" 係點 + ???
點先知係前 / 係後
號碼係 1至 10 咁樣
1 即係前, 10即係後
係填表時, 是否已經知道隨機號碼呢 ?
唔係....咁點樣去知道博 / 唔博 ???

thank you !!!

...

saiyeest

即係我們都唔會知道隨機編號係前 / 後 ??
唉...咁一切真係要聽從天意 !!!

無錯,看同培中有冇緣份啦!

saiyeest

原帖由 3BabyMom 於 09-4-3 17:49 發表
saiyeest

即係我們都唔會知道隨機編號係前 / 後 ??
唉...咁一切真係要聽從天意 !!!

回覆 # 的文章

Saiyest

妳小朋友讀緊培中,好唔好?我朋友話佢個仔好得閒。

我覺得好忙就真,功課、專題、閱讀報告、小測.....接踵而來。

培中當然是一間好的學校啦!

saiyeest

原帖由 ivywong2301 於 09-4-3 21:20 發表
Saiyest

看看這個2008中學排名啦︰

http://hk-pub.com/forum/redirect.php?tid=1257854&goto=lastpost

原帖由 ivywong2301 於 09-4-3 21:20 發表
Saiyest

請問各位家長, 唔知記唔記得, 培正係咪7月初開始冇堂上呢? 今年7月6-10日係暑期聖經班(自費參加), 咁我記得好似之前幾天, 係冇學返的, 唔知有冇記錯呢 ?

7月11日係結業禮+派成績表, 該日應要返學.

咁29-30/6, 唔知要唔要返學, 定7月1日打後先唔洗呢?

因我一家想去10幾日旅行, 睇下可唔可以早d出發.

謝謝解答~~~

If your child is not P3 & P6, there is no need for them to go to school on Jun 17 & 18 and also during the period Jun 22-Jul 10. --You could check the school memo last year for reference.

唔該晒你呀!

原帖由 KK1234 於 09-4-16 10:27 發表
If your child is not P3 & P6, there is no need for them to go to school on Jun 17 & 18 and also during the period Jun 22-Jul 10. --You could check the school memo last year for reference.

如無參加聖經班, 七月一日開始不用上課

原帖由 Ellensu 於 09-4-15 14:05 發表
請問各位家長, 唔知記唔記得, 培正係咪7月初開始冇堂上呢? 今年7月6-10日係暑期聖經班(自費參加), 咁我記得好似之前幾天, 係冇學返的, 唔知有冇記錯呢 ?

7月11日係結業禮+派成績表, 該日應要返學.

咁29-30/6, 唔知 ...
可憐天下父母心 :cry: