用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 vs HKPS
go

學之園 vs HKPS

我仔仔係0612超細b, 依家有兩間學校offer, 想請大家俾d意見, 謝謝~

1) 學之園 - 收左pm class (k1), 另二月會插班讀n1
2) HKPS -  收左am class (playgroup=n1)

兩間學校都係所以兩文三語為主, 依家涉及到大細仔問題, 點算好? 好頭痛呀......

Tata83

Take HKPS as your son is boy and HKPS have good relations for boys in getting to DBS

原帖由 TaTa83 於 09-1-6 15:13 發表
我仔仔係0612超細b, 依家有兩間學校offer, 想請大家俾d意見, 謝謝~

1) 學之園 - 收左pm class (k1), 另二月會插班讀n1
2) HKPS -  收左am class (playgroup=n1)

兩間學校都係所以兩文三語為主, 依家涉及到大細仔問 ...

醒目開學勳章

我會咁睇...
你BB係細仔, hkps 收你遲一年入學 (N班)
你有無已經考慮清楚?

個人其實贊成細仔遲一年入學, 因為做細仔, 樣樣水皮過人, 好慘架! d書話, 有機會影響佢對學習嘅興趣!

原帖由 Babyeddie 於 09-1-6 16:05 發表
Tata83

Take HKPS as your son is boy and HKPS have good relations for boys in getting to DBS

咁即係名氣方面HKPS會好d?

原帖由 kerkermui 於 09-1-6 17:06 發表
我會咁睇...
你BB係細仔, hkps 收你遲一年入學 (N班)
你有無已經考慮清楚?

個人其實贊成細仔遲一年入學, 因為做細仔, 樣樣水皮過人, 好慘架! d書話, 有機會影響佢對學習嘅興趣! ...

其實我仲考慮緊呀, 不過問過朋友ge意見都叫我做大仔, 講真自從經過呢幾個月interview見識過之後, 真係發覺大細仔可以差好遠, 之前俾呀仔做細仔係因為怕07年bb爭學位爭得好緊要, 點知發覺原來九龍塘d名校全部收哂大仔, 所以我都要從新再考慮過喇~
不過就算幼稚園以大仔身份爭贏左, 到小學又爭過, 小學係咪唔睇大細仔架???

spcc 專收大仔

原帖由 TaTa83 於 09-1-6 18:57 發表

其實我仲考慮緊呀, 不過問過朋友ge意見都叫我做大仔, 講真自從經過呢幾個月interview見識過之後, 真係發覺大細仔可以差好遠, 之前俾呀仔做細仔係因為怕07年bb爭學位爭得好緊要, 點知發覺原來九龍塘d名校全部收哂大 ...

Dear TaTa83,

Hello, which campus?
My baby girl has also obtained K1 offer from Hampton Loft campus in PM class.
Same as your case, she will be attending her N1 course from Feb09 at Zenith KG in TaiPo.
Have you made the registration and paid fee already? We are still considering whether go or not since we do not want she to study PM class.

zzidane

原帖由 zzidane 於 09-1-7 15:06 發表
Dear TaTa83,

Hello, which campus?
My baby girl has also obtained K1 offer from Hampton Loft campus in PM class.
Same as your case, she will be attending her N1 course from Feb09 at Zenith KG in TaiPo ...

同你一樣呀, 都係0係Hampton Loft, 兩間都係要星期六一點前register, pm class對我黎講都唔係最大問題, 如果間學校我係鐘意既我都會照讀, 只係唔知俾佢做大仔or細仔好, 唉....

呀女都係考到LH
可能跟你地做同學
如果你讀LH的話

原帖由 TaTa83 於 09-1-7 16:04 發表

同你一樣呀, 都係0係Hampton Loft, 兩間都係要星期六一點前register, pm class對我黎講都唔係最大問題, 如果間學校我係鐘意既我都會照讀, 只係唔知俾佢做大仔or細仔好, 唉.... ...

原帖由 Babyeddie 於 09-1-7 23:02 發表
呀女都係考到LH
可能跟你地做同學
如果你讀LH的話

咦,你女女係讀n1定k1呀?Anyway, c6都決定左會返LH n1 lor~

K1
LH 係我心水
係另一個THREAD 有人UPDATE 話HKPS 有13 個男仔2ND IN DBS

原帖由 TaTa83 於 09-1-7 23:09 發表

咦,你女女係讀n1定k1呀?Anyway, c6都決定左會返LH n1 lor~

TATA83

個人認為做細仔(呀女都係0612) 真係會好不著數
學校都會先考慮大仔
even 讀到都唔一定好
成日都會比大仔head住
一定會無咁自信
自信心同認同都好緊要

原帖由 Babyeddie 於 09-1-7 23:16 發表
K1
LH 係我心水
係另一個THREAD 有人UPDATE 話HKPS 有13 個男仔2ND IN DBS

我都有聽聞過, 唔知除左DBS之外仲有無其他呢?嘻嘻嘻

原帖由 Babyeddie 於 09-1-7 23:29 發表
TATA83

個人認為做細仔(呀女都係0612) 真係會好不著數
學校都會先考慮大仔
even 讀到都唔一定好
成日都會比大仔head住
一定會無咁自信
自信心同認同都好緊要 ...

無錯呀, 尤其我個係仔添,尋晚再同c6傾, 初步都會俾呀仔做大仔, 係佢既決定, 我仲係1516~

Btw, 我其實知你係0612架, 但又唔係好肯定, 我仲好似曾經係0612 d gathering度見過你tim, 唔知我有無搞錯到呢? 哈哈哈~

係0612
有見過都唔奇呀
不過好少出席GATHERING
只係去過
一個BIRTHDAY PARTY
你比個仔返吓N1 再決定LOR

原帖由 TaTa83 於 09-1-8 09:47 發表

無錯呀, 尤其我個係仔添,尋晚再同c6傾, 初步都會俾呀仔做大仔, 係佢既決定, 我仲係1516~

Btw, 我其實知你係0612架, 但又唔係好肯定, 我仲好似曾經係0612 d gathering度見過你tim, 唔知我有無搞錯到呢? 哈哈哈~ ...

我仔仔0610,做大仔定細仔好?我仔收了09LH-pm 普英。

我仔仔0610,做大仔定細仔?,呀仔收了09LH-pm普英班。

學之園

請問有冇媽咪知道青衣"學之園"學校好嗎?