用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇小朋友學緊公文式???
go

有冇小朋友學緊公文式??? [複製鏈接]

有???好處 ??有冇人可以分亨經驗???
   0    0    0    0

我囝囝學英文..都幾好,但我都幾辛苦,
每日都要陪佢做....因每日都有功課做架!!

我囡囡學緊公文數... 佢話level o岩佢... 無珠算咁辛苦... 其實小女比較學野慢... 所以o岩佢level 會無咁反感... 但係kumon 係一種不停重復做既習作... 可能大人會覺得悶多o的...

原帖由 Heidi媽 於 09-1-7 07:48 發表
我小朋友由K3開始學Kumon Math, 現在P.2剛開始上 level G, 學緊小數代數乘法, 學了Kumon唔洗擔心學校的數, 跟少一科, 如果小朋友喜歡數的話就會好有成功感, 不過就需要每日做 paper, 如果呀仔專心的話, 每天只需25mi ...

即係話 K3小朋友已經識五、六年級 “正反比例” 、“速率” 、“利息” 、“本利和” 等課題?

嘩!可能你個仔係數學神童喎!成就可能勁過邱成桐!

唔好佢天份!有無考慮過比佢讀奧數?

亞女學緊中同數, 數學我覺得比中文幫助大d, 因為中文只係比只CD對住D字自己聽, 小朋友本身唔識, 所以好易悶
而數學不斷咁做, 機械式訓練

我個女都學緊公文中,佢學得好快, 半年就由
4a升到去D1, 升九級,佢既普通話,勁左好多,閱讀理解都有進步.
Have a nice day !

公文數都幾有用架, 女女佢學左之後心算好左, 計數都快左, 而且學校d野真係好少會跟唔到, 唯一佢日日都會有功課, 搞到有時撞正學校又多功課個陣女女會做到炆囉
所以有時我會叫佢係冇野做個陣做埋第二日既功課囉undefined

Fm my memory, 公文level G (話= F.1 level) 應該沒有 cover 你所講 ge 課題, 亦沒有面積等一些跟學校一樣 ge syllabus.  我覺得到高小 or above, 5可以only 操Kumon....高階思維 & 文字理解都好重要!

BTW, Heidi媽 ge 仔仔 好叻啊, P.2 做到 level G not easy lei!   
原帖由 ssaa 於 09-1-7 11:43 發表

即係話 K3小朋友已經識五、六年級 “正反比例” 、“速率” 、“利息” 、“本利和” 等課題?

嘩!可能你個仔係數學神童喎!成就可能勁過邱成桐!

唔好佢天份!有無考慮過比佢讀奧數? ...

您好。我都想比個仔學公文中,請問公文中會學 D 咩野呢?

原帖由 bobokiko 於 09-1-7 15:34 發表
4a升到去D1, 升九級,佢既普通話,勁左好多,閱讀理解都有進步.

公文中,每天都會給一個故事小朋友聽,就好似閱讀理解一樣,跟住答問題,又學埋普通話併音,我覺得學左都對中文科幾好!

原帖由 bobokiko 於 09-1-7 15:34 發表

請問你小朋友現在幾多年班?

亞仔學了公文中文一年, 前幾月cut左, 對學校中文無幫助, 佢既課程係一些閱讀理解, 但問得好直接, 係文章抄番落去, 唔冼思考,但要同公文model ans一樣, 否則當錯, 我參加既center經常要小朋友repeat, 一課課文arm曬都repeat三次以上, 我個仔repeat了三次, 朋友個女讀名校全級考第4, 同我同一center, 佢個女又係好遲讀, 同我同一個問題, 又係arm曬都repeat 幾次, 佢又係就快cut, 可能我個center唔好, 拖長來教, 拖長收補習費.

公文中, 學漢語ping音很好, 因佢d exercise 要寫好多漢語ping音, 因寫完又寫, 實會記得. 但我係一個左計右計既媽咪, 唔會比5百蚊/m,只係學到漢語ping音好左, d野又教到好慢, 對學校成績幫助不大, 因我一直都有跟亞仔既公文中文, 覺得唔值.

另外我朋友個仔學了公文4年數, 又係最近成績差了, 轉了學林, 成績好了, 佢亞媽話早知早d轉.   

原帖由 mastina 於 09-1-8 17:49 發表

我小朋友由四年級的五月開始,直到現在五年級,都很好 !

原帖由 mastina 於 09-1-8 17:49 發表

各位可否給些意見, 很煩惱!
囡囡小二, 學公文中兩年, 公文英一年.  早期感覺公文中確有幫助, 加強了對很多中文字的認識, 普通話幫助最大.  但對學校成績不見有幫助, 今年還退步了不少!
每天花很多時間完成公文作業(當然是很不願意), 近期經常很多改正(錯完又錯), 導師建議我買答案書(要我教??)  
很氣餒, 學校功課已經教到想死, 還要加重負擔.
公文英由7a讀到現在D, 一直都不覺對學校課程或成績有何幫助, 但一直堅持只希望日後會見到功效.  但今年校內成績確實退步得嚇人, 是否我仍要堅持?

妳公文中讀到邊 Level ??

原帖由 huihui 於 09-1-12 12:13 發表
囡囡小二, 學公文中兩年, 公文英一年.  早期感覺公文中確有幫助, 加強了對很多中文字的認識, 普通話幫助最大.  但對學校成績不見有幫助, 今年還退步了不少!
每天花很多時間完成公文作業( ...

中文level A2

你可請老師減張數,比孩子易些完成。

我仔小一,已cut公文中(A)、數(D),只keep Eng. EFL, level G.因無時間做咁多練習.
但確實打好了基礎,對學業有幫助,計數快,喜歡思考數學題;中文發音準d,對學拼音幫助好明顯。公文英學的grammar因超了學年,暫未覺對學習有直接幫助,但串字快、識字量都明顯有優勢。

原帖由 huihui 於 09-1-12 12:13 發表
每天花很多時間完成公文作業( ...

EFL level D, 確實比校內課程淺, 但每次要考兩次才升班(通常串錯一個字又重讀), 進度很慢.  但最重要的是好像不停做自然會懂這個道理, 不太適合我囡囡.  例如tense, EFL 課程 何時才會學到?  還是要自己從文章/句子中去理解?
‹ 上一主題|下一主題