用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 小六一條龍上書院問題
go

小六一條龍上書院問題

kennexc:
去年家長會話操行要有B或以上,如果成績表操行是達B便無問題,不過今年家長會都無提過,(不知是當我地巳知,定係巳經取消了這條款?) 你個仔讀那一班?分班時班主任有無講過?我那班只講考試成績,班主任話中,英,數都考得唔錯喎,而D家長都係關心學術成績多D!

原帖由 kennexc 於 09-1-6 16:07 發表
現在欠8次功課便記一個缺點. 如果小五/ 小六記了缺點. 書院會不會不收o家?

I prefer College required a minimum conduct at B

If parents notice it, it is actually the minimum conduct (which is B) requirement opened to public for entering Ying Wa College.  
In my point of view, it should apply to YWPS' students as well.  I think parents' work is to educate our kids to strive for the best academic result as well as maintain a good conduct which is far more important for everybody (even adults, right?)

Kennexc, why don't you encourage your son to finish all his homework?  Then, you have no more worries... Work Hard

原帖由 mayc 於 09-1-6 20:29 發表
kennexc:
去年家長會話操行要有B或以上,如果成績表操行是達B便無問題,不過今年家長會都無提過,(不知是當我地巳知,定係巳經取消了這條款?) 你個仔讀那一班?分班時班主任有無講過?我那班只講考試成績,班主任 ...

醒目開學勳章

kennexc
你仔仔是低年級的嗎?
仔仔小一入學時我都有問過校方呢個問題,
校方話過若記缺點係會係操行降級的
若原來係B會變成B-,咁就真係會對升入書院有影響
但校方話係欠5/6次時,老師會同家長跟進一下
始終學校唔係想趕小朋友走,係想佢地真係做好!
交齊功課的確係學生的重要責任!

有時小朋友無帶通告,唔記得改正,
做左唔記得帶返去交,或帶左唔記得交出去,
都會被記”欠”嫁,當然情況係高年級應該會少d.
鼓勵小朋友多d,佢地應該做得到嫁

boboviviyi
我唔見有人反對升入書院要Conduct B或以上喎
其實好多Band one 英中/中中 Conduct B
以下根本唔會接見添嫁.
所以同意書院要求係好合理.
相信Kennexc都係想問清楚一d啫!

訓練小朋友負責任去抄齊功課表同做完功課係好重要....因為這是作為一個學生最基本的責任. 好多時欠交功課都係因為冇抄手冊, 所以要因基本步先執執.

Is there any period of adoptation for Primary one student to make down the homework from the board?

有適應期...唔記得係幾耐...過左適應期冇交功課才會落record.

pppp41:
我想低年級唔會影響升書院,反而是改善這不好的習慣為重,因為小朋友習慣了便會習以為常,無感覺的,而中學只會睇小五,小六的成績表,所以keep好這兩年是重要d,我個仔都係大頭蝦那種人,我地會提佢打電話同同學對手冊,以免抄漏,加上高年級有時老師講左便算(帶番邊張worksheet返學校對),唔記得帶也算欠,所以都幾緊張的.
我個仔今次評估前兩日(星期三),數學老師話佢還欠一些M.E.改正,我地諗住都評估了(星期五評估數學),無理由仲要交,(係都評估完才交啦!)而且溫書溫到白熱化,阿仔唔記得帶,就這樣,臨門失手!Keep唔到最後一日!
原帖由 pppp41 於 09-1-12 14:38 發表
有適應期...唔記得係幾耐...過左適應期冇交功課才會落record.

醒目開學勳章

mayc
係...唔記得帶派返d WS/改正返去而被當欠我感覺最唔抵,因為好多時其實係無錯無野要改嫁....所以而家d WS我仔唔敢拎起...一定會等係書包幾日先會file返起佢.

原帖由 mayc 於 09-1-13 10:43 發表
pppp41:
我想低年級唔會影響升書院,反而是改善這不好的習慣為重,因為小朋友習慣了便會習以為常,無感覺的,而中學只會睇小五,小六的成績表,所以keep好這兩年是重要d,我個仔都係大頭蝦那種人,我地會提佢打電話同同學對 ...

你算好啦...我果個成日帶左功課番學校但係都冇交.......激死.

醒目開學勳章

P1...應該有情講嫁.若下次再有此情況,
試下叫仔仔話返比老師聽(自己可寫多個便條),
解釋佢只係唔記得拎出來,若唔係成日係咁,
應該有寬限既,而且P1幾位班主任都相當好人嫁!

原帖由 pppp41 於 09-1-13 14:15 發表
你算好啦...我果個成日帶左功課番學校但係都冇交.......激死.

我有得拒當冇交....因為我每次都趁機同個仔講你冇交出去就係冇交, 將責任俾番個仔. 小一唔教,以後就冇得教.