用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教各位有大抽獎經驗的媽咪
go

請教各位有大抽獎經驗的媽咪

hello !
請問...我大女兒在首階段自行分配學位中落選,在進入大抽獎要填表之前,想請教一下各位有經驗的媽咪...
應否在甲部只填首志願而將第二及第三志願漏空...而在乙部裡依然填上我心儀的小學作首志願..而隨後的第2至30的我也填上別的小學.

如果我這樣做,會否有較大機會進入我心儀的小學呢 ?
我應否在甲部漏空不填第2和第3志願呢 ?

請各位高手指教一下....tks

原帖由 JoeyJoey 於 09-1-7 10:34 發表
hello !
請問...我大女兒在首階段自行分配學位中落選,在進入大抽獎要填表之前,想請教一下各位有經驗的媽咪...
應否在甲部只填首志願而將第二及第三志願漏空...而在乙部裡依然填上我心儀的小學作首志願..而隨後的第2 ...

I did what you mentioned in Part A last year - fill in only my dream school as 1st choice and left the rest of 2 blank. Finally, my daugher got allocated to 1st choice.

原帖由 JoeyJoey 於 09-1-7 10:34 發表
hello !
應否在甲部只填首志願而將第二及第三志願漏空...而在乙部裡依然填上我心儀的小學作首志願..而隨後的第2 ...

If you only have one target school, you should do it. Put this school at 1st choice in both Part A & Part B and leave the 2nd & 3rd choice blank in Part A. You must fill all the choice in Part B, otherwise your kid will be assigned to somewhere you don't expected in the worest case.

醒目開學勳章

如果你住在名校區,而情有獨鍾某名校,你可依你的方法填,但如果你住其他區,你不如將位於名校區而情有獨鍾的學校照舊填Part A的首志願,但自己區校網中最理想的學校填第二志願,第三漏空,Part B是自己網,依照自己喜好按次序填,這樣應該得到最大效益,因為Part A得10%的學額,今年仲要小班教學,太少啦。

原帖由 E.D. 於 09-1-7 11:50 發表

You must fill all the choice in Part B, ot ...

If there is only 10 school in the net, should we only fill 10 schools in part B or we should also fill the rest 10-30 fm other net? Thanks

LS+MCS  , E.D. ,lola2008, lusanna,Thanks you !

我心儀既學校係屬於我本區...
依各位的指教,我應該用我先前所提出的方法填寫...(PART A 和 PART B 的首志願均會填寫位於我住址本區的心儀小學)
其實我很擔心如果PART A只填寫一個(首志願)這做法是否過份進取..??最驚因為自己的填寫方法錯誤而累左個女派左唔知咩學校...

很矛盾

醒目開學勳章

好明白你的心情,E+就好似行軍打仗,你要做總指揮,心怕一子錯,滿盤皆落索。你住邊區,係咪非常競爭激烈果區,你心儀的小學,係咪得一間,非君不嫁,如果係,就照你原來方案填吧!因為如果第一志願唔得,第二、第三亦唔見得有機會。

原帖由 JoeyJoey 於 09-1-7 13:24 發表
LS+MCS  , E.D. ,lola2008, lusanna,Thanks you !

我心儀既學校係屬於我本區...
依各位的指教,我應該用我先前所提出的方法填寫...(PART A 和 PART B 的首志願均會填寫位於我住址本區的心儀小學)
其實我很擔心如果P ...

唔可以ga...Part B只可填番本區, 如你那區得十間, 你就最多只可以填10間咋....

原帖由 lusanna 於 09-1-7 13:09 發表

If there is only 10 school in the net, should we only fill 10 schools in part B or we should also fill the rest 10-30 fm other net? Thanks

原帖由 LS+MCS 於 09-1-7 10:45 發表

I did what you mentioned in Part A last year - fill in only my dream school as 1st choice and left the rest of 2 blank. Finally, my daugher got allocated to 1st choice.

問過教署,佢地話咁樣,都唔會比人行先去part B....... 你唔填,都一樣要等埋人地搞完甲一二三先,如果多過一間心儀既學校,即例如聖馬利,瑪利諾,聖士提反等都鐘意既話,搵一間做主打,填晒三間,雖然知道其他兩間放第二都無機架啦,但總好過唔放丫.....除非係得一間,其他乜都唔去,就漏空甲二三囉

漏空二三都無邏輯既,係阿趙sir點人

原帖由 Sindy 於 09-1-7 14:26 發表

問過教署,佢地話咁樣,都唔會比人行先去part B....... 你唔填,都一樣要等埋人地搞完甲一二三先,如果多過一間心儀既學校,即例如聖馬利,瑪利諾,聖士提反等都鐘意既話,搵一間做主打,填晒三間,雖然知道其他兩間放第二都 ...

對呀~ part A 1,填最心儀 2&3 可以填你區外心儀(即係萬一唔好彩你要去叩門,起碼增加面試機會)

講真好既學校已經唔多,加上學位又少,所有學校都會有人擺係第一(除左面臨倒閉果d), 抽中既機會真係好細,
[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

問過教署,佢地話咁樣,都唔會比人行先去part B....... 你唔填,都一樣要等埋人地搞完甲一二三先,如果多過一間心儀既學校,即例如聖馬利,瑪利諾,聖士提反等都鐘意既話,搵一間做主打,填晒三間,雖然知道其他兩間放第二都 ...

However, you will lose the chance on the 1st choice in Part B in case you get success at 2nd or 3rd choice in part A.

The true is.....if your 2nd and 3rd choice is a popular school, you are impossible to have a seat. if your 2nd and 3rd choice is not a popular school, you can easy to have a seat but you will have no chance to play the game in part B. Will you take this risk? that's why the people said blank the 2nd and 3rd choice in part A.

原帖由 E.D. 於 09-1-7 15:25 發表

However, you will lose the chance on the 1st choice in Part B in case you get success at 2nd or 3rd choice in part A.

The true is.....if your 2nd and 3rd choice is a popular school, you are imposs ...

Thanks for your explanation and this was exactly what I thought of during application last year.

咁係咪即是甲一二三可以分別填上唔同區的心水學校 (e.g. #34 & #41), 然後再係乙部填本區? 我係第一次聽到呢個戰略咋, 一般人都係提議漏空甲二三........有意思, 藉得考慮 Thank you.

但咁做會唔會令到扣門時被質疑欠缺"專一"

唔好意思, 小妹第一次玩統一派位, 到現在仍滿腦子疑團

請各位高台貴手, 多多指教

另外請問交統一派位表時(或之前、後) 需唔需要 (或可唔可以) 交Profile 或推薦信呢?

其實專唔專一係好難定義,最緊要係有機會interview,仲係睇下小朋友臨場發揮,
因為津校只有係呢果時候先至可以由自己決定收邊類型既學生~

p.s萬一你真係唔好彩要叩門,記住第一時間去,因為據經驗所得係呢個時候好有機會見到校長,好低調咁企係一邊觀察註冊既情形~~
[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

原帖由 袓安 於 09-1-7 16:24 發表
其實專唔專一係好難定義,最緊要係有機會interview,仲係睇下小朋友臨場發揮,
因為津校只有係呢果時候先至可以由自己決定收邊類型既學生~

p.s萬一你真係唔好彩要叩門,記住第一時間去,因為據經驗所得係呢個時候好有機 ...

請問第一時間係咪即是派彩當日就要去呢?

定係學校公佈領取申請表時呢? 其實學校會唔會通知家長幾時可以去扣門? 唔好意思, 我真係一舊雲

原帖由 lola2008 於 09-1-7 14:10 發表
好明白你的心情,E+就好似行軍打仗,你要做總指揮,心怕一子錯,滿盤皆落索。你住邊區,係咪非常競爭激烈果區,你心儀的小學,係咪得一間,非君不嫁,如果係,就照你原來方案填吧!因為如果第一志願唔得,第二、第三亦唔見得有機會。

...

你真係講中晒我D心情...我係48區,我心儀果間都有好多人爭,所以唔知我先前講既策略得唔得...但我聽過小一講座既一個小學校長講..心儀的在本區的話(甲1乙1均選擇同在區內亦同為首志願的學校者)..用e個方法,會比自己多個機會入到...因為當時校長講"如果甲部第1唔收,咁岩甲部2-3志願有位(甲部2-3有寫上的話)就有機會派左去,但其實乙部是仍有機會入到我本區心儀的.正因為甲2-3寫左又抽中就變左乙部第1已再冇機會了...
此策略相信亦合理.....各位..你們有何高見?

原帖由 bird-bird 於 09-1-7 17:08 發表

請問第一時間係咪即是派彩當日就要去呢?

定係學校公佈領取申請表時呢? 其實學校會唔會通知家長幾時可以去扣門? 唔好意思, 我真係一舊雲 ...

唔緊要,我舊年都同你一樣,慢慢你就明白~
當然要第一時間去啦~
有d 學校唔會有後備學位申請表,要自己寫信,你要係統一派位前問清楚,有d 學校就會係自己個網頁公佈
(最好就係0係結果公佈前兩,三個星期前問定)

醒目開學勳章

我都係甲乙部都只會揀本區, 而我自己有兩間學校都覺得ok, 所以我打算甲乙部o既頭兩個志願都會揀佢地 (i.e. 甲部1st choice = 乙部1st choice, 甲部2nd choice = 乙部2nd choice). 其實好肯定甲部1st choice唔入, 2nd choice都一定唔會有, 因為2nd o個間學校冇可能仲有位俾揀佢做2nd choice o既人, 填埋佢只係萬一要扣門都多少少誠意分.

其實, 我覺得頭一二個同最尾o個一二個志願唔難諗, 反而第3個志願打後排中間o個d唔知點填. 去到第3位已經唔可以再揀多人爭o既學校, 但一來我唔肯定我覺得少人爭o既學校係咪真係少人揀, 二來我唔放佢o係前兩個位, 就一定係冇咁認識o既學校, 都唔知點排好~~~ 好苦惱

原帖由 JoeyJoey 於 09-1-7 17:50 發表

你真係講中晒我D心情...我係48區,我心儀果間都有好多人爭,所以唔知我先前講既策略得唔得...但我聽過小一講座既一個小學校長講..心儀的在本區的話(甲1乙1均選擇同在區內亦同為首志願的學校者)..用e個方法,會比自己 ...

我講既係如果你唔係得一間好鐘意既學校,就可以填埋甲二三,即係話,甲一二三乙一,係同一程度鐘意既學校,雖然甲二三抽到機會近乎零,但填一填落去又會阻到d乜野呢?總好過漏空佢就乜機會都無

例如我鐘意聖心,我仲可以鐘意瑪利曼,仲可以鐘意瑪利諾,咁我咪填晒佢囉,漏空就無機會,機會近乎零都叫有機會

我都講過...但係,你只係得一間心儀既,其他抽到都唔鐘意/唔會去讀,就唔駛填甲二三囉,但你唔填,並不會增加入讀任何一間學校既機會,搞珠個次序係,大家一齊甲一,大家一齊甲二,大家一齊甲三,大家一齊乙一,你唔填,人地搞珠時,你咪得個等字囉

D排位真係想到頭都爆