用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 p1 假期真係勁多功課 --- 有得揀我想唔放假呀 ...
go

p1 假期真係勁多功課 --- 有得揀我想唔放假呀 [複製鏈接]

唔知係唔係我個囡特懶呢,我已經一得閒就同佢拉鋸,但捱到最後二日,功課都仲未做完,3個讀書報告,2個日記,2個專題研習,1個quiz,2個評估,1個默書,仲有worksheet,copy book,抄書,唉!

堆係個半星期內發生真係吃不消,個女未讀小學前,個人本來肥嘟嘟,好得意,家陣又廋又乾,睇見就心痛,但又冇法子,功課一定要交,書一定要溫,評估成績唔好我都算啦。

我就來支持唔住啦,我覺得放假仲辛苦過返學。家陣唯有頂住,頂到放農曆年假希望可以俾個小朋友喘息一下。

各位媽咪,你哋點呀,係唔係應付自如呀,但我真係無本事,我好辛苦呀。
   0    0    0    0

P.1 上學期都未完就想放棄?以後點捱?我囝囝開學到現在。未計學校的試。外出的入學和公開試都考了3個。如果你自己都不堅持,孩子會更易放棄呢﹗

回覆 # 的文章

我都覺得 X'mas 假期真係好多嘢做,要做哂
D 功課之餘,又要温習返學第一個星期的 4、5 個測驗及默書。有時見到個仔又唔係唔肯去做,有 D 功課在佢哋嚟講真係幾難,都唔忍心迫得佢太緊,不竟只是一個剛 6 歲的小朋友。惟有將 D 功課分散 D 時間來做,玩吓又做吓咁。不過,這樣做又真係好花時間,真係好矛盾。

係啦.. 我都覺得o的功課對佢地黎講係有o的難度呀... 如果真係要佢地自己去做.., 一定做唔到囉...
我就忍痛咁用咗一個星期六同日同佢做晒o的功課 (每日都做o左成4-5個鐘)... 次後就留返o的時間黎玩同溫習囉... 好辛苦, 好難頂... 如果新年都係咁就唔知點好... 我唔能夠個個holiday都會請假o架o麻...

原帖由 goodbaby 於 09-1-7 12:01 發表
係啦.. 我都覺得o的功課對佢地黎講係有o的難度呀... 如果真係要佢地自己去做.., 一定做唔到囉...
我就忍痛咁用咗一個星期六同日同佢做晒o的功課 (每日都做o左成4-5個鐘)... 次後就留返o的時間黎玩同溫習囉... 好辛 ...

功課我覺得都唔算好多喇! 我見到有個囡囡以前幼稚園的男同學,佢考咗小拔,平日功課閒閒地都十幾樣,佢哥哥讀緊朝陽百恩四年班每日功課都冇個細佬咁多,更何況係假期。

我自己係剛過聖誔假就先先睇過哂D功課先,先後幫囡囡分類嚟做,要抄寫O既就另外加D Maths 咁,或者係 project 果D活動D 希望囡囡冇咁悶及倦。佢寫 copy book 寫完一版就同佢按摸吓比佢休息一陣。

返而係每日要陰D、陰D咁同佢溫英默、quiz 咁,囡囡唔係咁鐘意囉,我唔係要佢坐定定一、兩個鐘頭咁溫,而係會係佢玩緊,坐緊車之類o既時間係佢身邊發出"凡音",串字呀、讀課文呀、問佢字咁啦。

雖然佢覺得我煩,但係我會同佢講,比佢選情願要坐定定溫一個鐘定係我係佢身邊陰陰揚揚咁讀吓字同佢溫??
佢諗過後知道坐定定溫返而冇得玩咁,後尾都係由得我繼續"凡音"......

新年假期又到,仲要放 11 日咁多,大家努力啦!
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]
‹ 上一主題|下一主題