用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局慧妍雅集幼稚園
go

保良局慧妍雅集幼稚園

有無人知道這間幼稚園好唔好?

Is that the one in Quarry Bay?

I heard that it is good for working parents because they offer extended hours.  But there is a long queue.  For my experience, I have to wait for 1 1/2 years to get a place.  My kid didn't go becasue she is going another school alread.

如果真係quarry bay那間, 新就好新, 但如果你要讀k1 就要再早一年排隊, 我又係去年報名, 原來打算今年比阿女讀n1...點知佢話無位...到今年先打比我, 問我明年讀唔讀k1...但佢又要求18個月先可以報名, 我都唔知讀n1 d 小朋友係點來...

原帖由 gyeung77 於 09-1-2 13:28 發表
Is that the one in Quarry Bay?

I heard that it is good for working parents because they offer extended hours.  But there is a long queue.  For my experience, I have to wait for 1 1/2 years to get a p ...

多謝你地的回應, 無錯係鰂魚涌果間. 其實間學校已收了小女讀k1, 但唔知間學校好唔好, 有d人話間學校有d亂, 我十五十六, 想聽下d意見先決定...

我聽聞麻麻地...但實際上就不太清楚...但如果你需要一間全日制學校+延長服務, 在quarry bay就只有這一間...我當初報都係因為校舍新+全日制先報名...但今年讀唔到所以另選了一間在筲箕灣的全日制幼兒園...

我又想請問你有沒有去過interview??如果有那還好...如果沒有, 即它們什麼小朋友都收...沒有見過小朋友都收, 那又看看你覺得有沒有問題??

itDog 於 09-1-4 00:18 發表
多謝你地的回應, 無錯係鰂魚涌果間. 其實間學校已收了小女讀k1, 但唔知間學校好唔好, 有d人話間學校有d亂, 我十五十六, 想聽下d意見先決定... [/quote]

e 間不用interview. 只要佢一有位就得.
我個仔亦在18個月時開始排n1, 但個時冇位, 今年佢有信通知k1有位, 但我決定唔讀lu..

我大仔係呢間由n1 讀到k2 的. 好唔好真係見仁見智, 又想睇下你想要乜野.
細仔18個月入form 都排唔到n1, 要今年9月先有位. 真係好多人排隊的.

我真係好懷疑佢地有沒有n班...幾乎全部報n班都讀唔到...有沒有讀緊的家長可以發言??

原帖由 cecilau 於 09-1-5 14:50 發表
我大仔係呢間由n1 讀到k2 的. 好唔好真係見仁見智, 又想睇下你想要乜野.
細仔18個月入form 都排唔到n1, 要今年9月先有位. 真係好多人排隊的.

我個仔係2 月(應該係大仔.除非有d 11月12月/1月啦), 1歲半オ可排, 都冇n1位....

我估佢個d n1位(如有).係唔係留俾一d 有需要人仕...eg一d 特別家庭/本身住保局個d 小朋友

佢地無n班都唔出奇的. 我估今年08年真係無n班啦. 排得隊都讀k1啦.

原帖由 sa~ 於 09-1-6 10:43 發表
我個仔係2 月(應該係大仔.除非有d 11月12月/1月啦), 1歲半オ可排, 都冇n1位....

我估佢個d n1位(如有).係唔係留俾一d 有需要人仕...eg一d 特別家庭/本身住保局個d 小朋友 ...

原帖由 cecilau 於 09-1-6 11:30 發表
佢地無n班都唔出奇的. 我估今年08年真係無n班啦. 排得隊都讀k1啦.

但佢有 n1. k1-k3喎

有無人知老師好唔好? 有無麻煩的經驗(學校的安排)? 小一通常派邊間?

以前我大仔讀係開到n班的. 而家開唔到, 唔出奇呀.

原帖由 sa~ 於 09-1-6 11:44 發表

但佢有 n1. k1-k3喎

老師好好呀... 有外籍老師教英文, 有普通話上.
學校有好多唔同的活動, 我覺得小朋友一定會好鐘意返學呀. 返全日小朋友的自理又會好呀.

小一都係睇家長選邊間, 同幼稚園無關的. 如果係想考直資/私校, 咁就唔好讀呢間啦. 如果係大抽獎, 邊間幼稚園都係一樣呀.

原帖由 RabbitDog 於 09-1-6 11:57 發表
有無人知老師好唔好? 有無麻煩的經驗(學校的安排)? 小一通常派邊間?

想搭下訕 here:

佢地唔係冇 N  位, 只係阿公係有規定每間幼稚園/幼兒園既總收生人數, 同師生比例, 即係假設全校 max 可以收 120 人, 咁 N1-K3 total 4 班, 每級係 max 可以收 30 人, 但佢地收生係按先後入紙收的, 即係走一個補一個, so 個情況會係....e.g. 年終走哂d K3, 咁佢地就會按入紙個班人去填補空缺, 咁若個班申請人係申請 K1 唔係 N1 , (因為有好多人亦係申請個時係 N, 但排得到佢都係 K1 la), 咁佢地就會比佢讀 K1, 即係 K1 可以有 31 人 or even more, 而新人入既班若多係 K1 or K2 ar gum 既話...就會有機會出現 K1/K2 食左 N 班既 quota...

另一方面, 因為 N 班小朋友細, 師生比例會要求高好多, i.e. K 班 normally 係 1:15, 但 N 可以係 1:10 only, so in this case, as long as 佢地可以收足咁多總人數就 OK 既話, 唔多唔少當然收 K 會好帶過 N 喇, 老師都用少d嘛.

咁即係話, 只有1月出世的bb先可以讀到佢地的n班啦...

原帖由 彥彥媽咪 於 09-1-7 02:16 發表
想搭下訕 here:

佢地唔係冇 N  位, 只係阿公係有規定每間幼稚園/幼兒園既總收生人數, 同師生比例, 即係假設全校 max 可以收 120 人, 咁 N1-K3 total 4 班, 每級係 max 可以收 30 人, 但佢地收生係按先後入紙收的,  ...

都唔係呀.. 我個細仔係12月出世, 想今年入n班做大仔, 都未排到, 而家佢地係睇排隊呀.

我細仔由18個月開始排, 到2008年9月都入唔到 (個時都2歲8個月啦), 要到2009年9月先入到 (3歲8個月) 即係等左2年啦... 仲點會讀到n班呀.

原帖由 七點半 於 09-1-7 09:28 發表
咁即係話, 只有1月出世的bb先可以讀到佢地的n班啦...

佢地係max 全校收168人, 但係無max 每grade 收幾多人的... 我大仔入個年, 佢地可以收左差不多80幾個n1的.. 收到幾個k3呀. 佢地係全校計的, 如果個班唔夠人, 咁就混合班, 即係k1 & k2 同一個課室, 學野先分開啦.

原帖由 彥彥媽咪 於 09-1-7 02:16 發表
想搭下訕 here:

佢地唔係冇 N  位, 只係阿公係有規定每間幼稚園/幼兒園既總收生人數, 同師生比例, 即係假設全校 max 可以收 120 人, 咁 N1-K3 total 4 班, 每級係 max 可以收 30 人, 但佢地收生係按先後入紙收的,  ...

好似彥彥媽咪話好多人排, 其實過左一年都唔會再讀n班啦...即今年報唔到...下年就算讀都唔會讀n班...咁係咪真係要一月出世的bb先最有機會排到n班呢??真係莫名其妙!!!

原帖由 cecilau 於 09-1-7 11:32 發表
都唔係呀.. 我個細仔係12月出世, 想今年入n班做大仔, 都未排到, 而家佢地係睇排隊呀.

我細仔由18個月開始排, 到2008年9月都入唔到 (個時都2歲8個月啦), 要到2009年9月先入到 (3歲8個月) 即係等左2年啦... 仲點會讀 ...

1月出世都未必排到, 你要諗排隊的人唔係只係排n班, 有d 會排k1/k2 呀... 因為呢區係無全日制的學校, 得邊一間呀

原帖由 七點半 於 09-1-7 12:03 發表
好似彥彥媽咪話好多人排, 其實過左一年都唔會再讀n班啦...即今年報唔到...下年就算讀都唔會讀n班...咁係咪真係要一月出世的bb先最有機會排到n班呢??真係莫名其妙!!!

...