用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行選校
go

自行選校

我想問吓大家意見,我個仔响五年級成績算係Band 1 尾,而六年級就考到全級十三,於是平均就屬於Band 1中,我哋係九龍城網,我唔知應該同佢選擇乜嘢學校好,請大家比D意見我啦!多謝!

妳自己有無心儀的學校呀?全級有幾多學生???
其實九龍城網幾好o架,只要是band1生,入到英中的機會都幾大。不過唔知妳係邊間小學,全級人數,喜歡邊間,好難比意見o架。

原帖由 chunleungmama 於 09-1-6 10:31 發表
我想問吓大家意見,我個仔响五年級成績算係Band 1 尾,而六年級就考到全級十三,於是平均就屬於Band 1中,我哋係九龍城網,我唔知應該同佢選擇乜嘢學校好,請大家比D意見我啦!多謝! ...

係邊方面有獎/興趣?
like Music就揀黃笏南
like 田徑就揀旅港
other choice:迦密,華英,銀禧

自行選校

其實我最想在自行選校時第一選擇填旅港,但第二選擇我唔知好唔好填迦密,我又怕如果迦密收咗,咁大抽獎時我就無機會選旅港,但如果自行凈係填旅港,咁又好似浪費咗另一個機會,所以我先覺得煩

原帖由 chunleungmama 於 09-1-7 14:55 發表
其實我最想在自行選校時第一選擇填旅港,但第二選擇我唔知好唔好填迦密,我又怕如果迦密收咗,咁大抽獎時我就無機會選旅港,但如果自行凈係填旅港,咁又好似浪費咗另一個機會,所以我先覺得煩 ...

自行揀迦密第二真係浪費,你應該揀間同旅港一樣level嘅,如黃笏南(我認為嗟,你未必同意,自己揀啦),你唔使擔心甘多嘅,統一派位時揀旅港第一,迦密第二,好多位,十拿九穩

原帖由 maggiewc 於 09-1-7 18:26 發表

自行揀迦密第二真係浪費,你應該揀間同旅港一樣level嘅,如黃笏南(我認為嗟,你未必同意,自己揀啦),你唔使擔心甘多嘅,統一派位時揀旅港第一,迦密第二,好多位,十拿九穩 ...

我都覺得自行第二可選黃笏南
其實迦密都不錯
level唔差得幾遠
But ECA 應黃笏南較好

原帖由 chunleungmama 於 09-1-6 10:31 發表
我想問吓大家意見,我個仔响五年級成績算係Band 1 尾,而六年級就考到全級十三,於是平均就屬於Band 1中,我哋係九龍城網,我唔知應該同佢選擇乜嘢學校好,請大家比D意見我啦!多謝! ...

我和你一樣,仔仔也是band 1 中,也是九龍城區,我現在也心大心細,不知怎選,心中有黃笏南,華英,商旅,但未決定

回覆 # 的文章

我想問乜嘢叫ECA

回覆 # 的文章

同埋黃芴南遲D要搬去沙田,我又覺得無咁好

回覆 # 的文章

聽講華英 d學生好主動讀書,唔使家長煩要成日叫佢哋讀書嫁

原帖由 chunleungmama 於 09-1-7 21:02 發表
我想問乜嘢叫ECA

我諗係Extracurricular activities

其實迦密真係唔差o架,今年是九龍城網熱選之一。不過妳可以在自選中選擇旅港及華英,統一派位時揀旅港/華英第一,黃笏南/銀禧第二。(迦密九龍城網熱選之一,放第二位,機會不大。)
原帖由 chunleungmama 於 09-1-7 14:55 發表
其實我最想在自行選校時第一選擇填旅港,但第二選擇我唔知好唔好填迦密,我又怕如果迦密收咗,咁大抽獎時我就無機會選旅港,但如果自行凈係填旅港,咁又好似浪費咗另一個機會,所以我先覺得煩 ...

一樣要叫嫁,不過間學校讀書氣氛真係幾好,一叫就讀,唔會叫極都唔讀咋,因為唔想墊底....

原帖由 chunleungmama 於 09-1-7 21:08 發表
聽講華英 d學生好主動讀書,唔使家長煩要成日叫佢哋讀書嫁

讀書氣氛大家都係Band1中
唔會差太遠
每間Band1英中都總有唔讀書ge人
上到EMI
好睇自己ga ja
既然各有優勝之處,就看看仔女的選擇吧

回覆 # 的文章

其實我應該在自行時第一選擇旅港,第二選擇華英,還是第二選擇迦密保險D呢

原帖由 chunleungmama 於 09-1-9 18:22 發表
其實我應該在自行時第一選擇旅港,第二選擇華英,還是第二選擇迦密保險D呢

穩陣d第二揀迦密好D
華英好多人爭

第二選華英機會不大,如lk362所說,競爭太大了,band 1 中成績已吃虧,小女朋友全級頭十都要在最後叩門時才入到。當然,成績不一定是愈高機會愈大,不過一定有著數。