用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010年讀P1,而家各大私小同直資開始報名未? ...
go

2010年讀P1,而家各大私小同直資開始報名未?

請問有無各大私小同直資報名日期?thanks

佢地邊有咁得閒攪2010年入小一呀?2009年入既都未settle晒呀!

最早有得考既,應該係gt,音小,佢地有兩輪收生既,都係6月左右.
http://era-central.blogspot.com/

Agreed.  2009年小一剛剛告一段落, 點會咁快呀!  停一停, 養精蓄銳留待2009年中才開波吧.

咁都無咁驚,未prepare好呀!
Thanks 各位

不過就要開始部署整靚個portfolio了!例如参加一些興趣班、比赛活動、體藝班等,儲定啲certificates,因到下年學校招生時才做便趕唔切了!

原帖由 idy926 於 09-1-7 15:30 發表
咁都無咁驚,未prepare好呀!
Thanks 各位

我D cert都係短期既興趣班罷了,無奬狀喎,相信無mug用呢,不過我都會keep 起D cert先既...學校既評估報告吾知有無用呢?評價得幾好㗎喎,不過吾知係咪人人都寫得好㗎呢?

原帖由 filleul 於 09-1-7 16:12 發表
不過就要開始部署整靚個portfolio了!例如参加一些興趣班、比赛活動、體藝班等,儲定啲certificates,因到下年學校招生時才做便趕唔切了!

對,2009打緊仗,2010暫時抖抖先,遲d有排煩.

idy926,

有d學校暑假已經開始interview,你要早d預備好portfolio.最遲暑假要搞好,一開學會有排忙,而且而家已經要攞定資料報邊間及報名截止日期.

而家到暑假都有d比賽,咪比你小朋友參加下,試下.你仲可以問學校攞定reference letter,暑假前攞到,開學咪唔會心掛掛.

原帖由 idy926 於 09-1-7 15:00 發表
請問有無各大私小同直資報名日期?thanks

邊有咁快有學校比到2010年入學的報名截止日期比你, 2009年個D都未攪掂 ,報名表都未有啦. 你太早寄學校會以為你係2009年入學申請,因為我上年都係咁,4,5月寄點知學校以為我08年入學叫左我去面試 . 6,7月攪就差唔多.

quote]原帖由 fyeung 於 09-1-7 18:40 發表
idy926,

有d學校暑假已經開始interview,你要早d預備好portfolio.最遲暑假要搞好,一開學會有排忙,而且而家已經要攞定資料報邊間及報名截止日期.

而家到暑假都有d比賽,咪比你小朋友參加下,試下.你仲可以問學校攞定re ... [/quote]

由6月開始至12月都是打仗期,人都顛.