用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兆强小一數學考試題目,大家覺得難唔難呀? ...
go

兆强小一數學考試題目,大家覺得難唔難呀?

蕊蕊在計算10+6時,誤將[+]號看成[-]號,它們的結果相差?幾多?
係咪難咗d呢?痴線我都要諗吓條題目先答到,學校都痴線!
我個女數學考試得53分咋!我真係有d意外!

原帖由 salina_andy 於 09-1-7 19:40 發表
蕊蕊在計算10+6時,誤將[+]號看成[-]號,它們的結果相差?幾多?
我個女數學考試得53分咋!我真係有d意外! ...

數學始終係靈活思考, 對小一生來講可能"鵰鑽"左少少, 但係都OK啦!! 我反而覺得條題目出得幾好喎!!
如果你囡囡唔識, 其他同學都會一樣唔識, 所有對分數差異無大影響喎, 反之, 可以俾家長及小朋友知道數字係"生"的,
如何運用至係最重要.
到咗高年班, 你囡囡會更多接觸到依種多元化數學題.

黃巴士

請問老師有無讀題目同解題??

如果無, 真係太深;

有算有, 都未必識諗.

我岩岩問完小二既仔仔, 佢都停一停先答.

又是些轉幾個彎的題目!

如果老師平日有比學生做過下,佢地會識得點思考架!
你平日都可作d類似的問題比女思考下,慣左轉彎就得架啦!
這類題目佔分多嗎?三兩題挑戰下無妨ge.
原帖由 salina_andy 於 09-1-7 19:40 發表
我個女數學考試得53分咋!我真係有d意外! ...

感謝神賜我們寶貝兒子!

我女(小一)學校有條"挑戰題"如下:
(剛學每5個1數)
小玲有1袋代幣, 玩完淨番26個, 如果原有的代幣可以每5個1數而沒有餘數, 她之前最少玩了多少個代幣?
我都要睇幾次先明佢講乜!!!! 希望只係作業挑戰吓, 考試唔出呢d題目啦!!