用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學入學一問
go

小學入學一問 [複製鏈接]

各位有經驗的媽媽,我想問我個囡2004年12月出世,我應該幾時開始幫她找學校。我們住沙田區,有咩學校可以為首選呢。我毫無經驗,請多多指教。唔該!
   0    0    0    0

超級版主

如果而家佢係k2,今年9月就會有自行分配學位,可選官津小學,入唔到就出年年頭參加大抽獎。

what can I prepare before this Sep? Anyone can give me some suggestion

而家打緊仗,你6月份開始報私小/直資,而家幫佢留意下d學校及做家檔案,9月開學好忙.忙到你顛.

醒目開學勳章 王國長老

有d私校/直資特別早的, 最好去心儀學校網址8定佢幾時有開放日/ info session之類
我今日都見到我有個target, 舊年3月有info session, 睇黎我場仗都好快殺到埋身
至於官/津校就唔需要太心急, 升k3一開學, 老師會派表同介紹流程, in the meantime你只需要8定d學校資料同口啤
原帖由 loy211 於 09-1-7 08:50 PM 發表
而家打緊仗,你6月份開始報私小/直資,而家幫佢留意下d學校及做家檔案,9月開學好忙.忙到你顛.

Thank you
‹ 上一主題|下一主題