用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 東華三院黃笏南中學討論區
go

東華三院黃笏南中學討論區

我係黃笏南的家長,雖然你地未必認同,但我覺得佢係一間好好的學校,無後悔畀個仔入去讀。鑒於一向以來,學校比較低調,因此好多關於該校的資料都欠奉,得到一位bk的家長提醒,為免埋沒左一間好學校,所以現在建立呢個討論區,各位家長如有關於黃笏南的問題,可以提出,我會盡量如實解答,希望其他黃笏南的家長亦可以幫手解答,但為免影響學校的聲譽,希望各位所講的資料均為事實,批評亦要中肯,謝謝!

原帖由 maggiewc 於 09-1-4 00:18 發表
我係黃笏南的家長,雖然你地未必認同,但我覺得佢係一間好好的學校,無後悔畀個仔入去讀。鑒於一向以來,學校比較低調,因此好多關於該校的資料都欠奉,得到一位bk的家長提醒,為免埋沒左一間好學校,所以現在建立呢個討論區,各位家長如 ...

我仔都係東華三院,但唔係呢間,佢話呢間成績好,運動都好叻.

請問黃笏南過去有無公佈會考14分以上既%, 各科優良率係幾多%, 同時升中6, 理科要有幾多分,先至讀回原校?是否只收本校中5升上來既學生,而不收外生.雖然已改制, 但這些資料,可幫助了解學校成績.  

原帖由 maggiewc 於 09-1-4 00:18 發表
我係黃笏南的家長,雖然你地未必認同,但我覺得佢係一間好好的學校,無後悔畀個仔入去讀。鑒於一向以來,學校比較低調,因此好多關於該校的資料都欠奉,得到一位bk的家長提醒,為免埋沒左一間好學校,所以現在建立呢個討論區,各位家長如 ...

原帖由 catcatmom 於 09-1-5 10:40 發表
請問黃笏南過去有無公佈會考14分以上既%, 各科優良率係幾多%, 同時升中6, 理科要有幾多分,先至讀回原校?是否只收本校中5升上來既學生,而不收外生.雖然已改制, 但這些資料,可幫助了解學校成績.  

...

HI!

以我所知, 理科升中六,試過最低要有21分先收, 但要過interview個關. 得21分都好危險.有好多學生考21分要到他校升中六.就算我仔考廿多分, 但phy
考得唔高GRADE, Interview都比呀sir教訓.佢都好驚會唔收.
中六學位只有30個, 不會收外來生.

會考成績可查看學校週年報告

希望資料有用

Hi, 有無F.1家長知道昨天1/5原來要考樂理,亞仔完全無準備

原帖由 waithree 於 09-1-6 17:02 發表
Hi, 有無F.1家長知道昨天1/5原來要考樂理,亞仔完全無準備

Hi,

放心啦!好淺咖嗟,你仔仔有無玩開樂器架,如果有就一定無問題啦!無?揀左玩物野樂器呀,定係揀左唱choir?

祇係奇怪學校點解臨時咁做嗜!?

原帖由 catcatmom 於 09-1-5 10:40 發表

...

會考14分以上既% - 71.8%

原帖由 waithree 於 09-1-6 22:43 發表
祇係奇怪學校點解臨時咁做嗜!?

我個仔話個音樂先生好神化,時時係好短嘅時間通知學生要考試,不過嗰個係好好既先生來嘅!

我個小朋友都讀WFN , 音樂EXAM佢話佢知 , 仲有溫左先去考 !

不過, 我唔鍾意學校要學生下午返去考 . 點解要用輪住用 HALL 呢 ? 不可以用課室做其他試場 ??

原帖由 lopoto 於 09-1-7 21:08 發表
我個小朋友都讀WFN , 音樂EXAM佢話佢知 , 仲有溫左先去考 !

不過, 我唔鍾意學校要學生下午返去考 . 點解要用輪住用 HALL 呢 ? 不可以用課室做其他試場 ?? ...

唔好咩?上晝可以溫下書添丫嘛!

唔知係唔係所有f.1忌家長都係多的怨言呢?我個仔讀f.1個時,我都係好多怨言波,而家少的喇!遲的學校會有的講座,茶聚等,記住參加,慢慢你地就會覺得黃笏南都幾好架!

以我所知東華三院的學校是幾好,就算中中都不太差,
香港女兒謝醫生都是讀其中一間中中,20多年前已攞
8A了!

原帖由 maggiewc 於 09-1-7 21:40 發表

唔好咩?上晝可以溫下書添丫嘛!

唔知係唔係所有f.1忌家長都係多的怨言呢?我個仔讀f.1個時,我都係好多怨言波,而家少的喇!遲的學校會有的講座,茶聚等,記住參加,慢慢你地就會覺得黃笏南都幾好架! ...

其實 ,我覺得識就係識 ,唔識就係唔識 , 上晝可以溫多陣都係無濟於事 , 咁倒不如速戰速決 !

仲有第二樣我唔多贊成連 ART 同 PE 都要考筆試 . 學生要讀主科已經好辛苦 , 呢D科應該係俾佢地輕鬆 ,而唔係再加重佢地的壓力.

不過 ,我鍾意學校分科讀 E.G. 地理 , HISTORY ,中史
以我所知 ,好多學校都將呢幾科 COMBINE左 做 IH (綜合人文) , 學生學到的野唔夠分科讀得咁 "專" , 呢樣係我欣賞學校的地方 .

原帖由 lopoto 於 09-1-9 16:12 發表

其實 ,我覺得識就係識 ,唔識就係唔識 , 上晝可以溫多陣都係無濟於事 , 咁倒不如速戰速決 !

仲有第二樣我唔多贊成連 ART 同 PE 都要考筆試 . 學生要讀主科已經好辛苦 , 呢D科應該係俾佢地輕鬆 ,而唔係再加重佢地 ...

我都唔鍾意ART同PE要考筆試,唔知有幾多其他學校都係要考呢?

我見中學概覽寫中四係 3文 2理 , 但唔少學校都係3理2文

我想問 學校係唔係注重文科多D ?? 理科係唔係要考得好 TOP 先入到 ?

我想問下學校的重建日期及臨時校舍位置 ?

原帖由 lopoto 於 09-1-12 15:14 發表
我見中學概覽寫中四係 3文 2理 , 但唔少學校都係3理2文

我想問 學校係唔係注重文科多D ?? 理科係唔係要考得好 TOP 先入到 ?

原帖由 HY412 於 09-1-16 09:45 發表
我想問下學校的重建日期及臨時校舍位置 ?

家長日聽校長話最快2011年搬去沙田崇真現時既校舍,係大圍火車站對面,等新校舍起好,2014年就搬返去。

有家長認為黃笏南每年出得個幾個尖子,以英中來講不算好,呢一點或者無錯,但系敢講,系未入到一間成績好top忌學校,對於小朋友就一定好?對於個的遇強越強忌學生,可能系,但系對於個的喜歡系和諧氣氛下讀書忌學生,受不了壓力忌,就反而不好。如果學校忌學習環境不合自己忌小朋友而影響左佢成績,搞到要墊底,就不好啦!相反,如果學習環境適合小朋友忌話,佢讀得好,難保佢第二時系尖子呢!

band 1生去到邊到都系band 1生,最驚讀得不好,band 1 變band 5,甚至走去自殺就得人驚啦!

好學校不是只計算幾多尖子嘅!
最重要學校的讀書風氣,學生的態度,收生的成績,學校對其他課外的培育等。
尖子只不過是一點異品而已。其他的學生如果一樣不太差已經是好好的學校。
總之黃笏南一定是一間好學校,雖然我的孩子不是在這間讀。

黃笏南係一間幾好既英中,不過真係比較低調,
未必個個人鐘意,
至於尖子數目?年年不同好難講,我知依間中學中六係不會收外來生,即係原裝學校自己教出來,足證學校同老師係有足夠能力去帶佢地,
同埋有不少學生考得好好成績之後去左保良局莊X程狀元學校,留係原校升讀既會考分數都不低,入大學率有90%以上.
以我所知有不少出名中學中六係會收外來生,所以大家不好只係掛住個尖子數目去搵學校.
因為尖子始終只係一小部份.