用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兆强小一數學考試其中一條試題!大家覺得難唔難呀? ...
go

兆强小一數學考試其中一條試題!大家覺得難唔難呀?

蕊蕊在計算10+6時,誤將[+]號看成[-]號,它們的結果相差?幾多。
仲有冇深d呀?痴線?
我個女得53分咋!我好意外!

我非常同意你。

我個囡同你囡係同學, 有聽聞小朋友得 2X 分, 請問可以 post 多些問題出來, 可以嗎 ?

其實你囡有 53分, 已是很好了, 平日操數一定係好好的。好叻的小朋友都係僅合格。

原帖由 salina_andy 於 09-1-7 19:30 發表
蕊蕊在計算10+6時,誤將[+]號看成[-]號,它們的結果相差?幾多。
仲有冇深d呀?痴線?
我個女得53分咋!我好意外!

咪玩啦, 我個女小二考六年級代數咪重攪野, 我個補習老師見都都嘩了一聲, 好唔低囉咁扣了3分.

原帖由 beywat496 於 09-1-7 20:52 發表
我非常同意你。

我個囡同你囡係同學, 有聽聞小朋友得 2X 分, 請問可以 post 多些問題出來, 可以嗎 ?

其實你囡有 53分, 已是很好了, 平日操數一定係好好的。好叻的小朋友都係僅合格。

...

嘩, 二年級考六年級代數, 唉 ~~~~~  

我囡第一年份成績表D, 好難睇啫, 好彩無 E仔, 萬幸中之萬幸。

原帖由 kt8001 於 09-1-7 22:38 發表
咪玩啦, 我個女小二考六年級代數咪重攪野, 我個補習老師見都都嘩了一聲, 好唔低囉咁扣了3分.

53分已不是太差,我個囡嘅分數真係低到我唔敢相信,我以為自己隻耳仔有問題聽錯,問咗幾次都係唔信,仲諗住亞囡亂up。

點知一返到屋企就收到同學仔媽咪打電話嚟,一開口就問我亞囡數學考成點,佢話佢個小朋友爭幾分先合格。喺呢個時候,唔駛再問亞囡都知佢剛才係講真ga啦!
佢小朋友有同佢講全班得幾個合格咋! 收綫後,我問亞囡知唔知有幾多人合格,佢又係例牌答案 --- "唔知呀!"。

我好想睇吓份卷究竟有幾深。放完聖誕假都返咗幾日學啦,點解仲未派返嚟簽名ga!

坦白說我沒有跟她操數!靠佢自己!因為根本都唔知d題目係點出!我根本都冇想過會咁出?
有一題好(陰):15-2=(?)+2

原帖由 salina_andy 於 09-1-7 23:29 發表
坦白說我沒有跟她操數!靠佢自己!因為根本都唔知d題目係點出!我根本都冇想過會咁出?
有一題好(陰):15-2=(?)+2

插吓咀!!!
低年班時, 我都無同囝囝操數. 但到左大小小, 好多時數學都要溫吓,唔好唸住佢明咗就得, 小朋友好多時好唔小心, 考卷時, 未可即時掌握到題目或者理解&運用到算式(畢竟仲細)

其實代數這些題在囝囝小一時都有出過, 到小朋友學了乘&除數後, 會再有類似依類題目.

至於話依D題目對小一生來講難唔難??真係唔係太多同年齡小朋友識答.  我當時會當依題係小朋友數學的開幕, 等佢觸及數字嘅感官.

可能"分數"更能令到我地家長有更大的感官反應!! 我唸先唔好太介意分數吧!!

黃巴士

小二的卷出了條題是 a+b=226, a+a+a+b+b+b+b=? 我睇完都覺得好笑.

你地咁快派左卷la?? 我地一d都未派ar
原帖由 kt8001 於 09-1-8 09:40 發表
小二的卷出了條題是 a+b=226, a+a+a+b+b+b+b=? 我睇完都覺得好笑.

salina_andy

Please check PM.

Do you refer to Tak Tin LSK?

原帖由 beywat496 於 09-1-8 09:54 發表
salina_andy

Please check PM.

我估樓主係講緊我地間學校。 TTLSK

原帖由 馬媽媽 於 09-1-8 09:55 發表
Do you refer to Tak Tin LSK?

超級版主

原帖由 kt8001 於 09-1-8 09:40 AM 發表

嘩?!!!!!!!
咩小學呀?

kt8001,

請問呢條答案係咩 ?

a = 22
b = 6

是否 90 ???

如果答案係90, 咁呢條題目真係好有問題, 因為
a+b=226 不是一條數學算式。

救命呀 ~~~~~  咁都得。

原帖由 kt8001 於 09-1-8 09:40 發表

條數唔係咁解

a+b = 226, then a+a+a+b+b+b+b=?

a and b 可以係任何數, e.g. a=1 b=225

1+1+1+225+225+225+225=903

我估係咁
原帖由 beywat496 於 09-1-8 10:00 發表
kt8001,

請問呢條答案係咩 ?

a = 22
b = 6

是否 90 ???

...

又唔係wor, 條題目會唔會係a+a+a+b+b+b=? 係3個b 唔係4個b ar?

咁如果 a=6, then b=220
Would it be various answer ?

原帖由 hoganmama 於 09-1-8 10:07 發表
條數唔係咁解

a+b = 226, then a+a+a+b+b+b+b=?

a and b 可以係任何數, e.g. a=1 b=225

1+1+1+225+225+225+225=903

我估係咁

I notice that overall, maths of Ping Tin LSK are difficult. If your exam paper is like that, I think that Tak Tin LSK is more advanced. But what for?

By the way, are the homeworks generally like that, so difficult?

原帖由 beywat496 於 09-1-8 10:00 發表
kt8001,

請問呢條答案係咩 ?

a = 22
b = 6

是否 90 ???

...

係我打多左一個大肚婆....哈
我淨係識將識226X3, 因我個女未教3個位乘,可能我個女低低地.

原帖由 hoganmama 於 09-1-8 10:10 發表
又唔係wor, 條題目會唔會係a+a+a+b+b+b=? 係3個b 唔係4個b ar?

係ar, 所以我問條問題係咪應該係a+a+a+b+b+b=? lor

不過我記得p1 時, 都出過類似題目
原帖由 beywat496 於 09-1-8 10:12 發表
咁如果 a=6, then b=220
Would it be various answer ?