用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想調研下...灣仔區的小學-男仔 / 女仔大家會點選 ? tks. ...
go

想調研下...灣仔區的小學-男仔 / 女仔大家會點選 ? tks.

各位好
armarm睇左09年'統一派位'小學名冊, 發覺'聖約瑟','華仁', '軒小' or '瑪利曼', '聖保祿'的學額都好多, 反而'聖雅閣'就小...
想睇下大家的意見....男仔/女仔會吾會先選多學位的名校呢 ?
thank you very much.
http://hk.myblog.yahoo.com/

個D出名既,無小班而聖雅各有小班.今年仲連有宗教分既都入吾到..大抽獎機會少左好多啦..

邊到有09年'統一派位'小學名冊, 你收左教育署封信?

For boys, I would choose in this order:
聖約瑟
華仁
軒小

醒目開學勳章 王國長老

將華仁擺第2, 根本係0%機會
咁攪法, 如果st jo唔入, 華仁又唔入, 好容易就"西"左去十幾二十志願, 千祈唔好tim呀!! (軒官擺第3, number前都仲有機既, number後就......)

原帖由 MountainView 於 09-1-7 08:43 PM 發表
For boys, I would choose in this order:
聖約瑟
華仁
軒小

原帖由 dorchiu 於 09-1-7 15:06 發表
邊到有09年'統一派位'小學名冊, 你收左教育署封信?

hi dorchiu
 就係以下web site有灣仔區各校統一派位的學額, 我今日仲未收到封信, 咁你會點選呀 ? tks.
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1519/canet-12r1.pdf

原帖由 MountainView 於 09-1-7 20:43 發表
聖約瑟
華仁
軒小

St. jo係網內最多位的, 軒小都多, 但華仁就小.  最吾明係st. james點解仲少位過你講的3間, 仲要係男女tim.
我諗我會..
華仁
st. jo
軒小

不過st. jo係英小, 我好perfer, 等阿仔從小適應英文教學好d.

軒小 am or pm?

原帖由 bkfans123 於 09-1-7 21:40 發表

St. jo係網內最多位的, 軒小都多, 但華仁就小.  最吾明係st. james點解仲少位過你講的3間, 仲要係男女tim.
我諗我會..
華仁
st. jo
軒小

不過st. jo係英小, 我好perfer, 等阿仔從小適應英文教學好d. ...

原帖由 raynthia 於 09-1-7 22:38 發表
軒小 am or pm?

我會選am first.

How about girls?

我尋日收左教育署封信啦, 去灣仔保良局小學報名.  

我會: SPC, 上軒小, 下軒小, ST. FRANCES, 聖雅各

除左SPC 放第1, 其余要再諗一諗.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-7 21:34 發表
將華仁擺第2, 根本係0%機會
咁攪法, 如果st jo唔入, 華仁又唔入, 好容易就"西"左去十幾二十志願, 千祈唔好tim呀!! (軒官擺第3, number前都仲有機既, number後就......)

...

跟本都無十幾廿間比你填, 減左D single sex, non-chinese + 佛教學校, 得番9 間可以填入去

又唔知灣仔區有幾多細佬

我有2個仔,我會簡:

1. st. Jo
2. 軒小(p.m.)

我希望會secure d 囉   
其實我係鍾意華仁多d  但華仁位太少
d人又話華仁每況愈下  你地點睇?

醒目開學勳章 王國長老

哎, 女仔都好丫, 我個係仔, 又唔醒, 我唔會揀st jo華仁架喇, 軒官又唔係我杯茶, 我而家頭都疼埋 (仲要疼多一年, 我仔k2咋)
原帖由 dorchiu 於 09-1-8 10:56 AM 發表

跟本都無十幾廿間比你填, 減左D single sex, non-chinese + 佛教學校, 得番9 間可以填入去

又唔知灣仔區有幾多細佬mouth:" />

原帖由 dorchiu 於 09-1-8 10:49 發表
我尋日收左教育署封信啦, 去灣仔保良局小學報名.  

我會: SPC, 上軒小, 下軒小, ST. FRANCES, 聖雅各

除左SPC 放第1, 其余要再諗一諗.

我都是12區, 不過是去東华三院李賜豪小學報名喎.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-8 11:32 發表
哎, 女仔都好丫, 我個係仔, 又唔醒, 我唔會揀st jo華仁架喇, 軒官又唔係我杯茶, 我而家頭都疼埋 (仲要疼多一年, 我仔k2咋)

寶血(天主教)或聖雅各(基督教)都5 錯, 不過到上中學又再疼過...仲有成年諗!

我果個係仔, 心儀軒小上午, 自行分配 fail 左

我諗住 :
(甲) : 1.) 軒小上
         2.) blank
         3.) blank

(乙) : 1.) 軒小上
         2.) 軒小下
         3.) 聖雅各小學

華仁上午同下午, St Jo 都唔知填唔填好, 因為填左都無用 , 因為得 0%, 想問有無人 (甲部) 都填本區 ? 如 (乙) 部咁填 ?

如果夾硬填 乙部都只能夠填 9 個 choice...

原帖由 dorchiu 於 09-1-8 12:09 發表

寶血(天主教)或聖雅各(基督教)都5 錯, 不過到上中學又再疼過...仲有成件諗!

講我無錯, 我朋友個仔就係喇...  
讀精英班, 全級約120人, 考30幾, 果時校長成日叫d學生進取d, 第一選QC, 第二選鄧肇堅, 點知一個吾好彩配到個吾好no.  派左去第6志願, 我朋友果時幾旁徨呀, 最後要入比錢的學校....

我個係女, 要夸區, 只可以填甲部.  我最心儀 St. Francis,  如果我只填 第一志願 St. Francis, 第二同三志願唔填, 會唔會好冒險.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

請問將寶血或聖雅各填乙三, 是否都有機會?