用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

45網

45校網點排呢? 我只係識最熱門o個3間

因我是基督徒, 我會這樣選

1. 真鐸
2. 基華
3. 靜山

其他不填

原帖由 estherangel 於 09-1-6 15:55 發表
45校網點排呢? 我只係識最熱門o個3間

真鐸只得30個位, 好難~ 基華好咩?

因我自行選了真鐸, 統一也會選她為第一志願。主任說, 如果自行及統一派位也選她為第一志願, 就算派不到, 學校有30個扣門位, 機會都會大一些。

一直以來, 基華的整體表現都不錯。校舍雖然是較小, 但對小朋友來說, 活動空間也不少。

至於靜山, 只是買個保險, 就算真是派到, 我想都是不會讓孩子讀的了。

你是09年還是10年選校的呢?

原帖由 estherangel 於 09-1-7 16:50 發表
真鐸只得30個位, 好難~ 基華好咩?

彩虹基華和九龍塘的基華是/否姊妹校?

想請教: 彩虹基華和九龍塘的基華是/否姊妹校?

原帖由 cwaisum 於 09-1-7 19:00 發表
因我自行選了真鐸, 統一也會選她為第一志願。主任說, 如果自行及統一派位也選她為第一志願, 就算派不到, 學校有30個扣門位, 機會都會大一些。

一直以來, 基華的整體表現都不錯。校舍雖然是較小, 但對小朋友來說, 活 ...

是的. 九龍塘好似是下午校, 而彩虹是上午校.

原帖由 ethanmama2003 於 09-1-8 14:04 發表
想請教: 彩虹基華和九龍塘的基華是/否姊妹校?

我係09年選校啊, 點解唔考慮嘉諾撒呢? d 人話英文好又派位好?

原帖由 cwaisum 於 09-1-7 19:00 發表

一直以來, 基華的整體表現都不錯。校舍雖然是較小, 但對小朋友來說, 活 ...

如果不將嘉諾撒放在第一志願, 派到的機會很微, 而我又希望孩子入到真鐸. 所以不會揀。

如果你的孩子想入嘉諾撒, 就需要甲、乙兩部都選她為第一志願, 而甲部漏空第二、三, 乙部二、三志願選一些不錯但較易入的學校。

除去宗教因素, 45網好的學校但不太熱門有聖約瑟上午校, 基華(09年改小班, 只得50個位, 入的機會也是一半一半), 可立, 聖文德, 靜山也可以考慮, 因為她的老師很有心。近年基慈的發展也不俗, 或許都可以考慮。

原帖由 estherangel 於 09-1-8 17:54 發表
我係09年選校啊, 點解唔考慮嘉諾撒呢? d 人話英文好又派位好?

聖若瑟會搬去牛頭角所以應該唔會揀了, 嘉諾撒好似上年好多人15分都收? 第二志願真係好難揀, 基華太少學位如果唔揀第一就唔洗點揀了, 聖文德, 可立定聖博德好d呢?

原帖由 cwaisum 於 09-1-9 08:50 發表
如果不將嘉諾撒放在第一志願, 派到的機會很微, 而我又希望孩子入到真鐸. 所以不會揀。

如果你的孩子想入嘉諾撒, 就需要甲、乙兩部都選她為第一志願, 而甲部漏空第二、三, 乙部二、三志願選一些不錯但較易入的學校。 ...

聖約瑟上午校仍留在彩雲村, 下午校才搬去牛頭角。

原帖由 estherangel 於 09-1-9 16:16 發表
聖若瑟會搬去牛頭角所以應該唔會揀了, 嘉諾撒好似上年好多人15分都收? 第二志願真係好難揀, 基華太少學位如果唔揀第一就唔洗點揀了, 聖文德, 可立定聖博德好d呢?

...

原帖由 estherangel 於 09-1-9 16:16 發表

...

d 人話學校村最差聖博德

我會揀可立

係? 但係選校名單聖若瑟無分上下午校既? 唔係今年成間搬去牛頭角然後轉全日?

原帖由 cwaisum 於 09-1-9 16:32 發表
聖約瑟上午校仍留在彩雲村, 下午校才搬去牛頭角。

真是上午校留在彩雲, 下午校搬, 因我丈夫的姪女正在此校讀書。
原帖由 estherangel 於 09-1-10 10:38 發表
係? 但係選校名單聖若瑟無分上下午校既? 唔係今年成間搬去牛頭角然後轉全日?

可立小學

請問有冇家長揀45網可立小學做第二志願?

如果不介意可立是道教的話, 可立都不錯, 因有可立中學作聯繫。
原帖由 010203 於 09-1-13 18:17 發表
請問有冇家長揀45網可立小學做第二志願?

原帖由 愛上你的人 於 09-1-10 00:28 發表

d 人話學校村最差聖博德

我會揀可立

why聖博德最差??

醒目開學勳章

I also want to know why

原帖由 chankinki 於 09-1-14 11:27 發表

why聖博德最差??