用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 教統局派的助聽器好不好用?
go

[聽/語障] 教統局派的助聽器好不好用?

請問教統局免費派發的助聽器是什麽牌子的?是否適合100以上的聼障寶寶?是不是只有一個免費?

一般幾個月的寶寶可以獲得助聽器?我的寶寶現在四個月,仁濟預約了六個月時候返去復診。

一般是派一隻,另一隻要自己買.不過你可以先借用看一看效果.另外,牌子是一般的.,如phonak那些.

教統局應該有聽力學家同你安排及測試是否ok的.

我的孩子是中度,所以都ok.

聽講五年可以換一個新的.

原帖由 arialzsc 於 09-1-5 16:22 發表
請問教統局免費派發的助聽器是什麽牌子的?是否適合100以上的聼障寶寶?是不是只有一個免費?

一般幾個月的寶寶可以獲得助聽器?我的寶寶現在四個月,仁濟預約了六個月時候返去復診。 ...

你的孩子幾時戴的助聽器?醫院約我六個月時候復診,係無係會很遲先派助聽器給我?

驚耽誤bb學習語言。

我個仔不是天生弱聽,而且他曾做手術(因為中耳積水)所以都等了一段時間,不過我記得當時我們同教統局討論了.才安排早些,因為他們起初是要等阿仔耳內的導管出了才肯配,要等最少9個月.我們說不想他(聽力學家)都ok,所以是儘快最好.

要視乎不同的情況.

原帖由 arialzsc 於 09-1-7 10:03 發表
你的孩子幾時戴的助聽器?醫院約我六個月時候復診,係無係會很遲先派助聽器給我?

驚耽誤bb學習語言。

教統局派的耳机是最基本的,聽出來的質表不太理想。你可自己找別的耳机公司website比較吓(如果經濟可以就唔好靠政府)。因為每一天對bb學語言都好緊要,如果bb真係証實是聽障的話,應盡快為他配適合的耳机再加言語治療。唔好以為4個月太細可以慢幔等。

不過第一件事是要清楚bb是否真的聽障,如果巳經知道100以上,點解乜都唔做要再等6個月???bb係咪兩隻耳都有事?

如果你想了解多的驗耳或配机,我提意你可以找峰力聽覺中心的甘炳基先生,佢好有聽障小朋友的經驗。或可先上www.phonak.com.hk 了解吓。

我bb兩隻耳都係九十幾,不過冇你bb咁早發覺,佢1歲開始戴耳机。bb如果唔早啲俾佢聽,又點期望佢早啲講。道理就像學外語一樣。

唔知幫唔幫到你..

原帖由 arialzsc 於 09-1-7 10:03 發表

驚耽誤bb學習語言。

原帖由 大細bobo 於 09-1-7 23:58 發表
教統局派的耳机是最基本的,聽出來的質表不太理想。你可自己找別的耳机公司website比較吓(如果經濟可以就唔好靠政府)。因為每一天對bb學語言都好緊要,如果bb真係証實是聽障的話,應盡快為他配適合的耳机再加言語治療。唔 ...

大細bobo請得好o岩, 如果已經証實弱聽, 小朋友應該立即配機, 千萬不要等, 延誤了小朋友的學習。越遲學習, 越難追及言語發展的速度。

峰力聽覺中心有不少的聽力學家多年經驗幫小朋友的,除了甘生, 亦有楊銀金小姐、黎小姐。可以先致電查詢 2311 2828。

有關為兒童選配助聽器, 可參考以下網頁: http://hearinghealth.com.hk/catalog/hearing-aids-children.html

政府醫院兩個月的時候話bb唔一定有事,要等到六個月再復診,仲話就算有事六個月也不會耽誤寶寶。但我自己放心不下,所以帶bb去私家又咗了ASSR檢查,確診是100以上。初初有滴猶豫應唔應該等政府的助聽器,畢竟要成萬蚊一個。現在睇萊還是應該早做決定。

關於助聽器,有什麽牌子的適合100以上的小朋友呢?

你可以問下甘先生,教統局的不是最好也不是最差.要視乎你的孩子的情況啦...

當然早戴好啦

原帖由 arialzsc 於 09-1-8 15:29 發表
政府醫院兩個月的時候話bb唔一定有事,要等到六個月再復診,仲話就算有事六個月也不會耽誤寶寶。但我自己放心不下,所以帶bb去私家又咗了ASSR檢查,確診是100以上。初初有滴猶豫應唔應該等政府的助聽器,畢竟要成萬蚊一個。現 ...

既然已經知道係100以上就快啲幫佢配机啦(不過都要比較吓唔同的耳机),真係.....好似我重心急過你咁。

你諗吓醫院話就算有事六個月也不會耽誤寶寶!!你想bb早六個月聽到你把声定遲六個月??

如果bb早啲戴机,佢在學前就有更多時間追翻要學的嘢,你的擔心和壓力也相對少啲。係咪!

原帖由 arialzsc 於 09-1-8 15:29 發表
政府醫院兩個月的時候話bb唔一定有事,要等到六個月再復診,仲話就算有事六個月也不會耽誤寶寶。但我自己放心不下,所以帶bb去私家又咗了ASSR檢查,確診是100以上。初初有滴猶豫應唔應該等政府的助聽器,畢竟要成萬蚊一個。現 ...

大細bobo,你講得啱!

教統局派的助聽器不好!

The one from Education Bureau is very basic one, not good enough for severe to profound hearing loss baby. I would suggest you to go to 峰力聽覺中心, check with 甘生 and 黎小姐 can help you.

Try to buy the best you can afford. There is big different between different types of hearing aids.

當然啦
如你孩子是嚴重的話edb的可能是不好.但我想問大家你們當然如有 可以買好些...如果沒有太多 是不是就連edb的都不用.

edb給的是basic,不一定是最差...

除了 之外,當然是你的孩子的弱聽程度...

原帖由 MRS.MAK 於 09-1-11 17:28 發表
教統局派的助聽器不好!

The one from Education Bureau is very basic one, not good enough for severe to profound hearing loss baby. I would suggest you to go to 峰力聽覺中心, check with 甘生 and 黎小姐  ...

回覆 # 的文章

Agreed that what is best for BB depends on how serious bb hearing loss. What I mean is, if you can afford better one, don't keep asking how much better that more expensive hearing aids can help. We don't know how much better it will be, as parent, we just want to provide as much as we can.

I met some parents who are financial ok but did not want to pay more expensive hearing aids as they keep question how good that hearing aids are.........

Govt hearing aids is better than nothing if you really cannot afford to pay for better one.  

I cut all other unnecessary expenses of myself for the more advance model hearing aids for my bb, let him go to private speech therapy every week, I just hope that can help him more la.

Thanks for all your kind advice.

I went to Phonak and got two hearing aids for my bb yesterday.

Hope they will work well for him.

arialzsc,

加油,努力努力!!

你咁快就幫bb處理好戴耳机的事,就知你個bb好幸福,因為佢有好為佢的父母。

記得多啲同佢講嘢、講故事同唱歌。bb一定會好有進步。

我哋支持你。

原帖由 arialzsc 於 09-1-16 11:47 發表
Thanks for all your kind advice.

I went to Phonak and got two hearing aids for my bb yesterday.

Hope they will work well for him.

記住配好助聽器後就開始聽覺訓練了~
越早訓練就會越好, 同埋你地都要學埋點樣o係生活環境中教BB聽~ 同正常聽覺的BB不同, BB戴了助聽器, 要學聽~ 要你地密集式訓練~

峰力都有這方面的訓練~ 你配機時可以問問聽力學家~

希望幫到你~ 努力呀~

回覆 # 的文章

Good. Don't feel frustrated. Your bb need your support and assistant.

Have you join the 香港聾人福利促進會 ??
They are very helpful. 提供多種支援及服務,成人教育,聽覺及言語治療,手語及就業輔導,家長資源中心。

http://www.deaf.org.hk/child.php

My bb goes to their speech therapy once per month and private lesson once every week that teach parents how to train bb.

努力!!