用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香港法例廿四小時禁止在家中練習樂器
go

香港法例廿四小時禁止在家中練習樂器

《噪音管制條例》(400) 5賦權當局管制於日間或夜間任何時間在住用處所或公眾地方內發出的某些噪音。這類噪音源包括動物、雀鳥、樂器、揚聲器、遊戲、經營生意或業務和冷氣機等噪音。

在家中二十四小時均不能練習樂器,莘莘學子如何能在音樂上尋求進步?全日在家中不能彈奏樂器亦不合乎人情。

大家有咩睇法?

我而家先知道

吓,咁係吾係叫人抬架琴落街彈?邊個訂呢條例?

惡法?

可能這些都係好舊既法例﹐以前D屋係好細間﹐你彈奏樂器肯定影響隔離﹐但現在D屋大左﹐無咁大影響啦!

原來我30幾年前已經犯法,而家輪到我個囝犯法.

回覆 # 的文章

超攪笑!

勁低能!

原帖由 PaPa 於 09-1-7 10:13 發表
惡法?

可能這些都係好舊既法例﹐以前D屋係好細間﹐你彈奏樂器肯定影響隔離﹐但現在D屋大左﹐無咁大影響啦!

好明顯係惡法啦
呢條係新修訂架
即係而家生效緊

其實我話自己犯法係講笑啫,唔通正正常常咁練琴都犯法咩?相信法例係指若呢d聲音嚴重到構成<噪音>(source of annoyance)先會被起訴啫,(正常樂器聲音唔等同"噪音"),大家無需咁大反應.

原帖由 danielboy 於 09-1-7 10:26 發表
原來我30幾年前已經犯法,而家輪到我個囝犯法.

即係而家生效緊???

咁彈得好聽一些,便無人投訴啦!

原帖由 janfion 於 09-1-7 15:29 發表
咁彈得好聽一些,便無人投訴啦!

係呀!我都要叫阿仔拉琴要拉得好d先,如果唔係,拉d噪音就犯法

原帖由 toto@toto 於 09-1-7 01:01 發表
《噪音管制條例》(第400章) 第5條「賦權當局管制於日間或夜間任何時間在住用處所或公眾地方內發出的某些噪音。這類噪音源包括動物、雀鳥、樂器、揚聲器、遊戲、經營生意或業務和冷氣機等噪音。」

在家中二十四小 ...

早排看警訊有講, 有短片。有三個人係屋企唱K中午好嘈好大聲,鄰居返夜投數叫伛靜少少,個三個人唔理仲要開大聲D, 鄰居報警。三個人話乜唔係11pm後先有噪音制條ge咩, 警察話daytime 發出不合理ge噪音係犯法。

原帖由 danielboy 於 09-1-7 13:23 發表
其實我話自己犯法係講笑啫,唔通正正常常咁練琴都犯法咩?相信法例係指若呢d聲音嚴重到構成(source of annoyance)先會被起訴啫,(正常樂器聲音唔等同"噪音"),大家無需咁大反應.

...

法例話奏玩或操作樂器引致他人煩擾才犯法。
“煩擾”(annoyance) 指合理的人不會容忍的煩擾;
彈好聽D係一種解決辦法!

點解人哋又得,我又唔得 ......

試過午後瞓晏教,樓上裝修鑽牆如五雷轟頂,日日如是 (都唔明三幾百呎點解攪咁耐?),但管理處大叔話日頭冇權過問,結果成個禮拜冇瞓晏教,生不如 .....

大叔原來耍我,好嬲 !

有朋友最近發生的真實例子
早上十一點幾
在家中練琴
警察上去警告
抄低那朋友身份證
話香港法例規定民居廿四小時不能彈奏樂器,要練唔該去工業區那些地方練
仲話如果下此再彈畀人投訴的話,就要落CHARGE
搞到我朋友對住屋企部鋼琴彈都唔敢彈,欲哭無淚

Does your friend know who complained?  Whenever she hears majong, call the police.
Whenever she hears music through loud speaker, call the police.
Whenever she hears drilling, call the police.
Whenever she hears loud TV noise, call the police..........  Tell the police she finds those noises annoying.........

原帖由 toto@toto 於 09-1-8 01:22 發表
早上十一點幾
在家中練琴
警察上去警告
抄低那朋友身份證
話香港法例規定民居廿四小時不能彈奏樂器,要練唔該去工業區那些地方練
搞到我朋友對住 ...
EsmondMaMa = Esmond'sMom

原帖由 toto@toto 於 09-1-8 01:22 發表
早上十一點幾
在家中練琴
警察上去警告
抄低那朋友身份證
搞到我朋友對住 ...

個警察要証明那些樂器發出的是噪音先得wor! 係咪可以上訴.??

原帖由 joyjoyma 於 09-1-8 15:36 發表

個警察要証明那些樂器發出的是噪音先得wor! 係咪可以上訴.??

條例又唔界訂何為噪音,例如超過幾多分貝就唔得
一面倒話任何時間都不能有樂器聲
如果呢條例廣為人知
TOM LXX 柏C 執粒都似

原帖由 toto@toto 於 09-1-8 17:02 發表

條例又唔界訂何為噪音,例如超過幾多分貝就唔得
一面倒話任何時間都不能有樂器聲
如果呢條例廣為人知
TOM LXX 柏C 執粒都似

The law only regulates 住用處所或公眾地方.TOM LXX 柏C shops are not regulated.