用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 港島區直資幼稚園,小學或中學
go

港島區直資幼稚園,小學或中學

本人住北角,女兒剛一歲,想搵港島區幼稚園(最好可以直資上小學/中學),但我不會考慮國際學校,請問有沒有好介紹 ?

醒目開學勳章 王國長老

幼稚園無直資架wor!
如果私校直升, 有真光(100%升小一, 中學係津中, 要爭), st paul's convent(sp kinder/sp nursery2間--小學唔收足100%, 直資中學即基本中英數合格可直升), st clare's(津中), 玫瑰崗(津中), 蘇浙(直資中小), victoria唔收足100%, 救恩(中學o係新界), 嶺南(津中), 聖心(小學一半津貼一半私立, 津中)
想睇晒中小幼概覽, 自己睇啦:http://chsc.edb.hkedcity.net/chi/index.php

原帖由 chloewong1211 於 09-1-8 03:53 PM 發表
本人住北角,女兒剛一歲,想搵港島區幼稚園(最好可以直資上小學/中學),但我不會考慮國際學校,請問有沒有好介紹 ?

Charlotte, 多謝你既資料呀。 咁o係小一面試時,係咪都會睇下你讀邊間幼稚園黎考慮收唔收你呢 ?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-8 16:08 發表
幼稚園無直資架wor!
如果私校直升, 有真光(100%升小一, 中學係津中, 要爭), st paul's convent(sp kinder/sp nursery2間--小學唔收足100%, 直資中學即基本中英數合格可直升), st clare's(津中), 玫瑰崗(津中), 蘇浙( ...

醒目開學勳章 王國長老

如果直升, 當然無呢個煩惱啦!
如果自己考, 就睇下邊間啦, 其實學校見到小朋友讀邊間小學, 學過d咩心中有數, 有d學校真係連interview都唔會安排, 有d就人人有份, in完純粹睇表現, 唔睇"出生", 剛剛至有家長o係小學版果邊分享, 佢自己體驗過覺得有dbs, 港大同學會同st paul boys
原帖由 chloewong1211 於 09-1-8 04:41 PM 發表
Charlotte, 多謝你既資料呀。 咁o係小一面試時,係咪都會睇下你讀邊間幼稚園黎考慮收唔收你呢 ?

如果係咁,我想搵d幼稚園係,無論我囡囡將來會直升或自己考,都會係令學校優先考慮既,唔知又有冇好介紹呢(港島區)?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-8 16:57 發表
如果直升, 當然無呢個煩惱啦!
如果自己考, 就睇下邊間啦, 其實學校見到小朋友讀邊間小學, 學過d咩心中有數, 有d學校真係連interview都唔會安排, 有d就人人有份, in完純粹睇表現, 唔睇"出生", 剛剛至有家長o係小學版 ...

醒目開學勳章 王國長老

嘩, 貪心d wor , 嘻嘻
以上我講果d, 真光中文好得, 英文就一般, st paul亦唔算谷既幼稚園(不過入左st paul都唔駛考啦, 除非原校唔收姐)
我估當中victoria算係比較著數, 因為佢有英普stream, 學生英文同普通話都有一定底子(雖然佢係commerical左d, 但我又覺得佢ok丫), 學生phonics學得好, 閱讀能力強, 考小一當然有so了, 當然家長都考慮埋學費啦
st clare's小學英文幾好的, 幼稚園我就唔知了, 蘇浙就當然普通話有保証啦
原帖由 chloewong1211 於 09-1-8 05:14 PM 發表
如果係咁,我想搵d幼稚園係,無論我囡囡將來會直升或自己考,都會係令學校優先考慮既,唔知又有冇好介紹呢(港島區)?

咁我又真係貪心左d既 
我細個住九龍區,所以我都唔港島區d學校邊間好,邊間唔好 。 我都聽過好多人話Victoria好,不過又有BK媽咪話佢冇咩功課做,唔知係唔係呢 ? 如果係真,咁我又唔係咁想,因為如果讀幼稚園習慣左輕鬆,上到小學追功課會好辛苦。

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-8 17:28 發表
以上我講果d, 真光中文好得, 英文就一般, st paul亦唔算谷既幼稚園(不過入左st paul都唔駛考啦, 除非原校唔收姐)
我估當中victoria算係比較著數, 因為佢有英普stream, 學生英文同普通話 ...

Charlotte_mom,

請問你係九龍區除了培正及民生外, 有否其他較好的一條龍學校?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-8 17:28 發表
我估當中victoria算係比較著數, 因為佢有英普stream, 學生英文同普通話 ...

醒目開學勳章 王國長老

我自己又覺得victoria學生ok既, 上一般小學都ok, 如果你target係出名"讀高一年"果d小學, 可能會辛苦d掛?!

JacquelineD
sorry呀, 九龍區我真係唔識呀, 我無打算過海返學
原帖由 chloewong1211 於 09-1-8 05:58 PM 發表
咁我又真係貪心左d既 
我細個住九龍區,所以我都唔港島區d學校邊間好,邊間唔好 。 我都聽過好多人話Victoria好,不過又有BK媽咪話佢冇咩功課做,唔知係唔係呢 ? 如果係真,咁我又唔係咁想,因為如果讀幼稚 ...

咁唔知victoria好d定係St. Paul好d呢 ?  不過好似2間都冇學卷,唔知又有冇其他媽咪可以提供意見呢 ?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-9 10:41 發表
我自己又覺得victoria學生ok既, 上一般小學都ok, 如果你target係出名"讀高一年"果d小學, 可能會辛苦d掛?!

JacquelineD
sorry呀, 九龍區我真係唔識呀, 我無打算過海返學
...

Personally I prefer St Paul.
1) With 6 branches & >600 students, there is a wider variation in quality of students at Victoria.
2) Parents at Victoria kindergartens have to forfeit the chance of applying to other primary schools if they want to secure a place at Victoria Primary School - no such restriction at St Paul.
3) St Paul Convent is a more prestigious school than Victoria Primary.

原帖由 chloewong1211 於 09-1-9 17:03 發表
咁唔知victoria好d定係St. Paul好d呢 ?  不過好似2間都冇學卷,唔知又有冇其他媽咪可以提供意見呢 ?

mow-mow,

Thank you so much for your opinion !

原帖由 mow-mow 於 09-1-9 18:06 發表
Personally I prefer St Paul.
1) With 6 branches & >600 students, there is a wider variation in quality of students at Victoria.
2) Parents at Victoria kindergartens have to forfeit the chance of apply ...

唔好意思呀, charlotte_mom,
我想問下呢...

我個囡Now 1歲, 住中西區, 其實心目中有呢幾間.. 個人最鐘意st.paul, 不過D 人又話好難入. 想問下你點睇..??

聖保祿
聖瑪加利大
真光中學幼稚園
嘉諾撒聖心
聖士提反小學暨幼稚園
聖嘉勒

Charlotte_mom ,
Any comment to HKTL (primary section)?
My daughter is accepted by 2 DSS and HKTL.I am worried about the English level of HKTL(CMI ). Pls give me a suggestion By PM pls