用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 煩惱:小兒 Band 2 頭,請問自行選校在九龍城區什樣選好?? ...
go

煩惱:小兒 Band 2 頭,請問自行選校在九龍城區什樣選好??????

小兒現讀馬頭涌官立小學6年級,校內成績係Band1尾 Band 2 頭,另有學大提琴有5級試合格,但他個人比較無咩自信心,經常叫我幫他選中文中學,(我心目中想他入英文中學),現在都唔知幫他選咩中學好?想旅港開平及丘佐榮唔知有無機呢?有無朋友可以幫幫我呀!!!! Thank You.......

何文田官立
原帖由 eeboos 於 09-1-8 21:27 發表
小兒現讀馬頭涌官立小學6年級,校內成績係Band1尾 Band 2 頭,另有學大提琴有5級試合格,但他個人比較無咩自信心,經常叫我幫他選中文中學,(我心目中想他入英文中學),現在都唔知幫他選咩中學好?想旅港開平及丘佐榮唔知有 ...

旅港肯定無機會,丘佐榮亦不容易,如kokoman所說,何文田官中,水平合你孩子,而校風亦好。

可以試 迦密

原帖由 eeboos 於 09-1-8 21:27 發表
小兒現讀馬頭涌官立小學6年級,校內成績係Band1尾 Band 2 頭,另有學大提琴有5級試合格,但他個人比較無咩自信心,經常叫我幫他選中文中學,(我心目中想他入英文中學),現在都唔知幫他選咩中學好?想旅港開平及丘佐榮唔知有 ...

何官 & 五旬節

個人比較無咩自信心
揀中中好d
唔好因揀錯語言,而令佢成績退步
何文田官立真係good choice
校風&成績都幾好
如果英中可諗下丘佐榮&
顏寶鈴(直資)
both都係Band1尾
但近年都upgrade緊架